Как да си направим сами карамелизирани пуканки?
Вероятно вече имате всичко необходимо в кухнята си
Пуканките със сладък вкус не са нищо ново, но едва ли някой знае как да си ги направи у дома. Ако все още не сте опитали карамелизирани пуканки, сега е моментът да го направите. Вероятно вече имате всичко необходимо в кухнята си.
Съставки:
100 г царевица
100 г захар
20-30 г масло
70 мл мляко
2 супени лъжици вода
малко сол
Приготвяне:
1. Намажете дълбок и широк съд с масло и добавете царевичните зърна. Покрийте и оставете царевицата да пука с почти най-висока температура на печката ви (например 7 или 8 от 9).
2. Прехвърлете пуканките в купа и оставете настрана.
3. Добавете захар в тигана и го залейте с две супени лъжици вода. Захарта ще се разтвори много бързо. Оставете я да къкри на слаб огън и когато стане кафява, добавете маслото.
4. Когато маслото се разтопи, добавете млякото и разбъркайте. Оставете да къкри около десет минути, като разбърквате от време на време.
5. Накрая добавете малко сол. Когато получите кремообразна смес с жълтеникав цвят, ще разберете, че карамелът е готов.
6. Изсипете карамела върху пуканките. Покрийте купата с пуканките и разклатете добре, така че карамелът да се разпредели равномерно върху всички пуканки. След това отделете пуканките с пръсти и сервирайте.