×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рекорден е ръстът на заразени с коронавирус, но сме далеч от колективния имунитет


Рекорден е ръстът на заразени с коронавирус, но сме далеч от колективния имунитет
Всички се обединяваме около това да счупим кривите на заболеваемостта с коронавирус и смъртността да тръгнат надолу, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков 
29 Октомври 2020, Четвъртък, 10:14 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 3,4 на 100 000 е смъртността, което ни отрежда 10-то място в ЕС и четвърто на полуострова, каза зам.-министърът Бойко Пенков

Увеличава се непрекъснато броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в страната, като през последните шест дни заболеваемостта за 14-дневен период в страната надхвърля 120 на 100 000 и продължава да се покачва ежедневно. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг на Националния оперативен щаб. 

Проучванията сочат, че достигнатият относителен дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС, е по-малко от 15%, което ни прави далече от колективния имунитет, добави той.

„През последните дни имаме рекордна заболеваемост и със 120% нарастване на седмичния брой заразени спрямо предходната седмица. България е на 21 място в ЕС и на второ на Балканския полуостров по заболеваемост. 3,4 на 100 000 е смъртността, което ни отрежда 10-то място в ЕС и четвърто на полуострова“, заяви Пенков. 

"Смъртността нараства с 50%. Видин и Добрич пък остават областите с най-малко заразени", добави той.

Заместник-министърът съобщи, че най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години. Тревожен е и ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус.

Над 2000 са заразените медици в страната, добави той.

Тежкото протичане на заболяването е една от причините, поради които от днес влизат в сила новите ограничения със заповед на министъра на здравеопазването, заяви д-р Пенков.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пък каза изтъкна, че маските ще ни предпазят от коронавируса. Мерките могат да прекъснат гръбнака на бързото разпространение на вируса, добави той.

„Най-важното нещо е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Може да се прочете какво ли не от хора, които не са специалисти. Всички знаем, че не е приятно да носиш нещо на носа си, но трябва да мислим за нашето, за здравето на семейството си и на околните“, подчерта професорът. 

„Ако някой е болен, вероятността маската да те запази е над 30%. Процентът зависи от качеството на маската и дали добре я носиш“, обясни той.

„Да не се предозира Витамин Д, да не се използват имуностимулатори в голямо количество! Не трябва постоянно да се стимулира имунната система. По-добре е това да става с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за това какво става с пандемията по света, защото нещата се преекспонират. Това доведе до наслагването в обществото на недоверие, на страх и хората се подтиснаха. Затова с удоволствие слушат приказки, че мерките не работят, че си слагаш решетка срещу комари на носа“, коментира Кантарджиев.

Носете си по-добре очилата постоянно на очите, защото както маската, така и те пазят!, съветва той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък призна, че присъсътвената форма на обучение е най-добра, но ситуацията, в която сме изправени, не го позволява. 

„Не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията и дори с ефективния образователен процес, има и психическа умора. Налага се вземането на решения, а те не са лесни. Няма единна формула, която да ни даде някой друг отвън“, добави той.

„Локалният подход е по-добър. Училищата трябва да се затварят последни“, подчерта Вълчев.


 




В категории: COVID-19


Край на "Ергенът"
Край на "Ергенът" 16/06/2024, Неделя 18:00 0
8
Коментара по темата
8.
до 6 ама АДМИНИСТРАТОРА
29.10.2020 15:33:20
0
0
"""ПРИЛЕЖНО""" ТИ РЕГИСТРИРА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ УЖ Е ОТ ГРАЖДАНИТЕ !!!!!!!!!!!!!ХАХА НАЙ ВЕРОЯТНО КРАЦЦИТЕ МУ ПЛАЩАТ ДА МАНИПУЛИРА !!!!!!!!!ХА СЕГА И ТУКА
7.
до 6 ама АДМИНИСТРАТОРА
29.10.2020 15:32:44
0
0
"""ПРИЛЕЖНО""" ТИ РЕГИСТРИРА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ УЖ Е ОТ ГРАЖДАНИТЕ !!!!!!!!!!!!!ХАХА НАЙ ВЕРОЯТНО КРАЦЦИТЕ МУ ПЛАЩАТ ДА МАНИПУЛИРА !!!!!!!!!ХА СЕГА И ТУКА
6.
Фак оф
29.10.2020 11:07:26
7
10
Колкото повече се опитвате да облъчвате, толкова повече никой не ви се вързва и то не само тук. Вече и възрастните не ви ебават, в магазина до нас бабите си влизат без маски. Вчера четох едно интервю на кунчев от миналата година за грипа и маските и останах потресен тоз какъв лъжец е. Май.ата ви на всички.
5.
До 3
29.10.2020 11:05:02
5
0
Информацията е оттам, откъдето е и твойта, че маските помагат!!! Така че по-кротичко
4.
Далече е да
29.10.2020 11:03:53
7
9
Имунитете ще има когато свършат парите за крадене покрай ковид:)
3.
До 2
29.10.2020 10:58:48
5
8
Когато твърдиш, че нещо е доказано, я кажи от кого е доказано и от къде ти е информацията? От Фейсбук или от "една жена каза"?
А тумбите цигани пред лабораториите си правят тестове, защото масово заминават за чужбина и няма да ги пуснат без тях.
2.
*********
29.10.2020 10:35:24
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
уууу
29.10.2020 10:30:02
12
13
Спрете се това всичко е за пари !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Над 5 хил. непалци вече работят в България Над 5 хил. непалци вече работят в България Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България, но пътят дотук не е лесен Край на "Ергенът" Край на "Ергенът" Въпреки че риалитито като цяло се радва на добър рейтинг, за подготовката му отиват няколко милиона, които трябва да се избият с реклами Мария ще съди до дупка, чака извинение Мария ще съди до дупка, чака извинение Спорът между двете изпълнителки е за авторските права на песента, която преди 13 г. излезе в изпълнение на колежката й под името „Моят номер“ Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Борисов се опитва да прави хибрид от двете неща - експертен кабинет с ясна доминация на ГЕРБ Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Певицата на народа е била фаворит за ментор в предстоящия сезон, но е отпаднала заради поп звездата Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента "Избирателите внимателно трябва да си направят анализ и да си дадат сметка какви хора искат да ги представляват в парламента, отбеляза той Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Смята се, че мъжът се връщал от разходката си по велоалея, където решил да се скрие от бурята Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп И макар според запознати Камелия наистина да е смъкнала някое и друго килце, самочувствието ѝ започна да тича в неочаквана посока Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Няма информация за пострадали 
Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори