Вкусен десерт: Пай с ябълки, канела и бутертесто
Лесна рецепта за уникален сладкиш
Продукти:
2 супени лъжици лимонов сок
1 л вода
4 зелени ябълки, обелени и нарязани
2 супени лъжици масло
200 г кафява захар
1 чаена лъжица канела
1 супена лъжица царевично брашно
1 супена лъжица вода
1 пакет бутертесто
125 г пудра захар
1 супена лъжица прясно мляко
1 чаена лъжица ванилия
Приготвяне:
Смесете 1 литър вода с лимоновия сок в голяма купа. Поставете нарязаните ябълки във водата, за да ги предпазите от покафеняване. Разтопете маслото в голям тиган на средна температура. Отцедете ябълките от водата и ги поставете в горещия тиган с маслото. Разбърквайте около 2 минути. Добавете кафявата захар и канелата. Разбърквайте за още 2 минути.
Разтворете царевичното брашно в 1 супена лъжица вода. Добавете ги в тигана и разбъркайте добре в продължение на още 1 минута, докато сосът се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да изстине.
Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете листовете бутертесто. Ако има пукнатини ги притиснете с пръсти, за да ги слепите. Нарежете всеки лист във форма на квадрат. След това нарежете всеки квадрат на 4 малки квадрата. Напълнете от сместа с ябълките в центъра на всеки квадрат. Затворете квадратите от ъгъл до ъгъл, така че да добият триъгълна форма. Притиснете ръбовете, за да ги запечатите, пише az-jenata
Подредете пайовете в тава за печене, като оставите разстояние от поне 2 см между всеки от тях. Печете за 25 минути в загрятата фурна, докато добият златист загар. Оставете ги да изстинат преди да ги намажете със сиропираща глазура.
За сиропиращата глазура:
Смесете пудра захарта, млякото и ванилията в малка купа. Коригирайте гъстотата на глазурата, като добавяте по малко пудра захар и разбърквате до желаната консистенция. Намажете пайовете с глазурата, след като изстинат.