×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Чушкопекът – най-великото изобретение на българина


Спомени от соца: Чушкопекът – най-великото изобретение на българина
Вкусът на чушката, изпечена в чушкопек, е несравним, бързината на метода също е предимство
11 Октомври 2020, Неделя, 08:23 ч.
Автор: Флагман.бг

Единичният струваше 12 лв., после се появиха двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лв.

Емблематичният за соцепохата уред чушкопек е със статут на истинска битова легенда. Той е създаден през 1974 г. в гараж във Велико Търново. Изработил го майстор Дочо Дочев. Първото масово производство на уреда за печене на чушки за лютеница стартира година по-късно. Само за няколко месеца творението за работливата соцдомакиня придоби изключителна популярност. Първо беше само единичен и струваше 12 лв. После се появиха двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лв.

Производителите на това култово съоръжение бяха залети от поръчки от цялата страна. Дори са се правели списъци на желаещи, които чакали с месеци, за да сдобият с модерния уред. Четох, че за изобретател на чушкопека официално е признат инж. Велизар Стоилов, който дори получил Народен орден на труда, пише Retro.bg

И има защо – вкусът на чушката, изпечена в чушкопек, е несравним, бързината на метода също е предимство. Разбира се, има и други начини за печене на промишлени количества чушки за зимнина - на скара с намазана с олио решетка, за да не залепнат, или върху газовия котлон, увити с фолио. Великото българско изобретение обаче си остава истинска класика. И днес, при демокрацията, когато много неща от социализма бяха отречени и зачеркнати, чушкопекът продължава да е жив и да обслужва и модерната домакиня. Можете да го закупите на много места. Е, като всичко, и него са развалили. Наскоро си купих нов и пече два пъти по-бавно от „социалистическия“ ми уред.


В категории: Ретро Флагман


12
Коментара
Флагман.БГ Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха 10/06/2024, Понеделник 01:07 2
12
Коментара по темата
12.
Язон
22.10.2020 16:20:04
0
0
И докато бай ви Ганьо си пече чушки техническия прогрес в" белите "държави тече с пълна сила. Изтичат и младите и образовани хора в същата посока. На което се казва: Проблем с нац. сигурност на българите. Защо все още няма арести на длъжностни лица за това, че страната обезлюдява и в скоро време няма да има, кой да пече пипер.
11.
критик
12.10.2020 06:34:58
0
0
"Флагман", нима страдате от толкова тежка
интелектуална недостатъчност?!
Да не сте се заразили от П К П?
10.
Бай Кирчо
11.10.2020 18:48:17
0
1
Аз съм изобретил тоалетната
9.
Ползвам
11.10.2020 16:38:50
0
4
Поколения българи са успявали в кризите благодарение на зимнината която са правели.И в други страни в Европа приготвят за зимата наденички и замразяват зеленчукови супи.А аз още ползвам чушкопек и хубавото на по- новите модели е че можеш и по 4 чушки да чечеш едновременно. Не мислете,че хората са го правили от каприз.Бежанците от Одринска Тракия по пътя към България са ядяли топчета от сурово царевично брашно и с мас. Никой не знае утре какво ще бъде,и в Сирия беше друго.
8.
чушки и пиперки
11.10.2020 13:18:22
2
4
Чушкопекът е пародия на изобретение. Но българските чушки или пиперки - ето това е нещо, на което руснаците и южнокорейците казват "болгарскии перец". Био еленчукопроизводството ще спаси България.
7.
ахахахах
11.10.2020 13:08:04
3
2
ще се насера от смях
6.
Едуард
11.10.2020 11:29:36
0
11
Не 'обърнем ли палачинката' никой няма да ни приеме сериозно,националното ни прехласването по 'чуждото' ни доведе до това състояние да си сменяме 'менторите' на определен период от съществуването ни като нация/ Намерим ли себе си, просперитета ще дойде сам/. Стига с това тоз ще ни оправи/ въпроса е къде и на каква цена/ Всеки народ заслужава съдбата си,нищо не идва дарум ! ! ! !
5.
Позор!
11.10.2020 11:02:14
4
14
Това с най-великото изобретение, дори и иронично казано, е най-великата простотия, която ни повтарят непрекъснато.
Защо не ни напомняте по същия начин за Асен Йорданов, Петър Д. Петров, Димитър Съселов, д-р Стамен Григоров, д-р Димитър Пасков и т.н.?
Българите не познаваме собствените си откриватели, изобретатели, световни учени. И никой не се старае да говори за тях постоянно, достъпно и повсеместно, така че всеки българин да научи за техните постижения и да има не просташки напомпано, а нормално национално самочувствие.
Вместо това ни натрапвате за хиляден път възхвалите за чушкопека.
Ако бяхте писали за истински важните български изобретения, колкото за този идиотски уред, днес и децата щяха да знаят за откривателите на Нивалина, на дигиталния часовник, на най-отдалечената планета, на първия принтер, на множество авиационни и космически разработки и т.н.
Но не , защо да ограмотяваме българина, защо да го издигаме над битовизмите ? Той е прост, нека си остане прост - дайте му чушкопека!
4.
Джон атанасов
11.10.2020 10:16:42
6
10
Така си е , защото по това време в Япония се храниха с скакалци и змии а в Америка ядяха сурово месото от бизони А ние в Светлия Социализъм вече ядяхме ЧУШКИ денонощно изпечени дори на Чушкопек за което ни завиждаше ГФР дори и англииската кралица а Реигън изпрати цял екип научни разузнавачи да копират БГ изобретението но не успяха защотоагентите на КГБ и ДС знаеха за тях и ги чакаха на брега на морето да ги заловят след като изплуваха от подводницата
3.
Българина
11.10.2020 10:08:07
2
8
Жената още го ползва, незаменим е.
2.
фрр ффппп
11.10.2020 09:57:13
22
5
Това е най-тъпото изобретение. При положение, че можеш да изпечеш чушките във фурната наведнъж, ги печеш една по една в чушкопек.
1.
Бойко Методиев Б
11.10.2020 09:18:26
7
18
Скоро Бг ще стане космическа нация като изтреляме троен чушкопек в космоса!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Изненадващо висок резултат за „Величие“ от градските секции в Бургас – близо 7 % Паралелното преброяване потвърди бомбата, "Величие" влиза в НС Паралелното преброяване потвърди бомбата, "Величие" влиза в НС Според данните ГЕРБ-СДС печели националните избори с 24,5%, втори са ДПС - 15,8% След първите резултати: Отчита се сериозен отлив от ПП-ДБ След първите резултати: Отчита се сериозен отлив от ПП-ДБ Според данните на агенцията на база екзит полове ПП-ДБ са запазили едва 79% от избирателите си в сравнение с изборите през април миналата година Първи междинни резултати от РИК Бургас за гласуването в региона Първи междинни резултати от РИК Бургас за гласуването в региона ГЕРБ дърпа убедително още на старта – с 36,31 %, ДПС -13,99, ПП-ДБ – 8,33 % Вижте кои ще са 17-те български евродепутати Вижте кои ще са 17-те български евродепутати ГЕРБ праща петима в ЕП, ПП-ДБ - 3 или 4-ма Делян Пеевски: Време е да направим стабилно правителство Делян Пеевски: Време е да направим стабилно правителство Хората заслужават ново начало, заяви съпредседятелят на ДПС Финален екзитпол на "Маркет линкс": ГЕРБ с 28,4%, ДПС - 15,6%, а ПП-ДБ - 15,4% Финален екзитпол на "Маркет линкс": ГЕРБ с 28,4%, ДПС - 15,6%, а ПП-ДБ - 15,4% ГЕРБ ще имат 78 депутати, а ДПС - 43. ПП-ДБ ще са с 42-ма души в НС Партия "Величие" е изненадата на изборите, Николай Марков е убеден, че са над чертата Партия "Величие" е изненадата на изборите, Николай Марков е убеден, че са над чертата Според данните на "Галъп" партия "Величие" печели - 3,4% от парламентарния вот и 3,4 на сто от евровота Възможните конфигурации след вота - ето какви са Възможните конфигурации след вота - ето какви са Хипотетичен вариант е ГЕРБ да сключи споразумение с ПП-ДБ и отделно да подпише споразумение с ДПС На живо във Флагман.бг: Край на изборния ден, ГЕРБ-СДС печели убедително в Бургас, ДПС - втора сила На живо във Флагман.бг: Край на изборния ден, ГЕРБ-СДС печели убедително в Бургас, ДПС - втора сила Какво се случи през днешния ден и какво предстои оттук нататък
Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Резултатът е двойно по-голям от броя на гласовете, спечелени от центристката партия Renew на президента Еманюел Макрон (15,2%) Битката за Народното събрание: ГЕРБ спечели изборите, ПП и ДПС на кантар за второто място Битката за Народното събрание: ГЕРБ спечели изборите, ПП и ДПС на кантар за второто място Гласовете от чужбина ще са решаващи Полицията в Прага арестува заподозрян в тероризъм Полицията в Прага арестува заподозрян в тероризъм Заподозреният, за когото се смята, че е испаноговорящо лице от латиноамериканска държава, се издирваше от петък Везенков сам поискал да напусне "Сакраменто" Везенков сам поискал да напусне "Сакраменто" В първия си сезон в НБА Везенков записа средно по 5,4 точки и 2,3 борби на мач
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори