×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Протестите в България: Няколко въпроса, на които трябва да се отговори


20 Август 2020, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Георги Лозанов, „Дойче веле“

Независимо как ще се развият събитията, оттук нататък властта ще е за образованите

 

Различията между протестиращите са очевидни. Да настояваш да се мълчи по въпроса кой ще замести Борисов и ГЕРБ, е добър начин да не се разбере за чий успех работиш. Дали това няма да са Радев и сие? 

Напоследък в медиите и особено в социалната мрежа се изостри задочната полемика за протестите между интелектуалци като политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов, философа Калин Янакиев, психиатъра Любомир Канов, режисьора Стоян Радев и много други.

Тази полемика е интересна с това, че е между съмишленици, защото всички най-напред заявяват подкрепа за протестите. Дори приближените до ГЕРБ се чувстват длъжни да декларират уважение, ако не към исканията на гражданите, излезли на улицата, то поне към правото им да протестират.

На какво се дължат различията?

Различията започват оттам нататък. Първото идва от насочеността на протестите. Досега, извън гилдийните им формати, те винаги са били срещу комунистите и посткомунистическите им трансформации. Сега за първи път са срещу друго историческо зло – срещу корупцията и мафията, а антикомунизмът вече не е на дневен ред.

По-консервативните интелектуални гласове обаче настояват, че корените на всяко днешно зло са в предишния тоталитарен режим и наследените от него зависимости. Такава е философията на борбата за демокрация у нас и никой не може да я отмени. И те очакват да чуят до исканията за оставка на правителството и главния прокурор искане за демонтирането на Паметника на съветската армия, да речем.

Отпорът, който получават е, че така всъщност участват в митологизирането на Борисов като спасител на нацията от комунистите и в последна сметка пазят властта му. Затова трябва да се откажат от антикомунистическите си призиви, които в момента пречат на антикорупционната насоченост на протестите.

Анализът бързо би показал дълбоката свързаност между българския комунизъм и българската корупция, но работата е там, че протестите не са движени от анализи, а от страсти, каквито антикомунизмът за съжаление отдавна не буди. Особено пък в поколението, което за първи път е излязло на улицата.

Второто противоречие е предизвикано от „двуетапниците“. Според тях, докато Борисов не падне от власт, не трябва да се поставя въпросът кой ще дойде след него. Защото само така могат да бъдат впрегнати всички сили, които не са за ГЕРБ. Така протестът се превръща в място, където застават рамо до рамо хора, които иначе трудно се понасят.

Съпротивата срещу Радев и Манолова

Възраженията на интелектуалците срещу подобен мораториум, освен заради присъщата им етическа гнусливост, е и защото мораториумът изглежда фалшив. Няма как протестите с техния взрив на колективни емоции по команда да спрат да произвеждат бъдещ вот и да не генерират подкрепа за един или друг политик или политически субект. Да настояваш да се мълчи по този въпрос е добър начин да не се разбере през първия етап за чий успех работиш през втория етап.

Подозренията, граничещи с увереност, са, че бенефициент на мълчанието днес утре ще е Румен Радев (веднага след него се подрежда Мая Манолова).

Интелектуалната съпротива към Радев не е само защото е военен, свързан с БСП и Кремъл, а и защото си присвоява подкрепата на улицата, принадлежаща „по право“ на Демократична България. Протестите са продължение на нейната политика, не на президентската, а и именно „градската десница“ осигурява техния континуум през годините на прехода чак до големия митинг на СДС на Орлов мост. Интелектуалците, които критикуват „двуетапниците“ принадлежат на синята демократична традиция и се надяват протестите да я възстановят. Вместо една недемократична политика да бъде сменена от друга такава.

Третата „ябълка на раздора“ са лидерите на протеста, каквито той не успя да излъчи. И овакантената трибуна привлича политици и ентусиасти, за които не е сигурно, доколко представляват младите хора, физиономията и енергията на този протест. 

Четвъртата тема, по която се разменят остри реплики, са блокадите. Възраженията са добре познати и се чуват по цял свят: защо докато се борите с едни, наказвате други. Какво са ви виновни хилядите граждани, чийто живот допълнително затруднявате.

Протестът е право, а не задължение и никой не може да бъде наказван за това, че не протестира и иска да се прибере в къщи. Ясно е обаче, че докато управляващите не изпълняват нито едно искане на протестиращите, а вместо това изпълняват искания, които сами си поставят, протестните действия няма как да не се радикализират.

Съдници от последна инстанция?

Винаги се намират съдници от последна инстанция, които обявяват полемиките на интелектуалците за гражданско малодушие. Предполагам, че същата оценка ще получи и този текст. Но от сблъсъците между интелектуалците, каквито и да са разликите помежду им, става ясно едно: те за себе си отдавна са взели исканите от улицата оставки.

А да не си против управляващите вече е лош тон.

И независимо как ще се развият събитията, оттук нататък властта ще е за образованите. Дошъл е краят на десетилетната мутренска епоха в страната. В този смисъл с мощни декларации излязоха учените и от Софийския университет, и от БАН.




3
Коментара по темата
3.
Хахаха
21.08.2020 06:30:26
1
1
Крещящо независими журналсти... защо мислите,че хората са толкова тъпи? И задавате ли си въпроса какво ще се случи с такива като вас в секундата,в която Тиквата се изпари ?
2.
Дернев
20.08.2020 19:52:52
1
2
"Независимо как ще се развият събитията, оттук нататък властта ще е за образованите" Това единствено, може би, звучи реалистично. Може би, защото все пак сме в БГ - страната на Алиса.
Иначе другото е отново балканска съдба определяна от външни сили, както ебило винаги през вековете. И най-лошото е,че старите силни играчи не разбраха, че не Балканите са ябълкстса нараздора, а Европа. Глобслизацията доведе до това и целта е не Бслканитеда останат разединени, а чрез тях Европа да остане такава каквато е сега - слаба и разединена. Европейците е крайно време да се осъзнаем. Русия, САЩ, Китай си гонят инетресите като велики сили. Не станем ли и ние такава нямаме никакво бъдеще. Всички дребни европейски държавички. Защото и Франция и Германия са такива в глобслниясвят. Да им помигнем да го разберат, защото те сега са спирачка за създаването на СЕЩ и Европа на европейците. Само това може и ще спре чуждите апетити към Европа, които сега са в основата на ставащото на Балканите и у нас.
1.
TWICER
20.08.2020 18:34:42
0
3
Който разбрал разбрал, другите бегом в първи клас, гражданското общество се подчинява на законите на гравитацията,това не се отнася за политическия елит
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа Кристиян предрекъл смъртта си 20 седмици преди зверската катастрофа От снимки във Фейсбук се вижда, че Кристиян е шофирал и други автомобили Джулая в Бургас ще бъде невероятен Джулая в Бургас ще бъде невероятен Концертът ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис Спипаха сина на култов гангстер с няколко пакета канабис Томито остана без малката си количка Смарт, полицаите му я взеха, защото дал положителна проба за употреба на наркотици Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Финалът на Капките би рекордите, вижте колко милиона бяха пред телевизорите Почти 4-часовото излъчване от зала „Арена София“ е проследено от над половината от всички телевизионни зрители ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор ПП СЕК: Министърът на транспорта да поеме отговорност за случващото се в морския сектор Недоумяваме как за няколко месеца мнението на министъра се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт, пишат от партия "Средна европейска класа " Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Инцидент с Рачков на финала на "Капките" Докато излизаше на сцената, за да пее в дует с Веско Маринов хита му "Лятна жълта рокля", Рачков се препъна и аха да полети напред Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Клиент си купи кълцаник от голям хипермаркет, но вижте какво намери Под опаковката се криело нещо гнусно и далеч не вкусно Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво Внимание! Тези симптоми могат да сигнализират за рак на дебелото черво До края на месеца в национална онкологична болница „Дева Мария“ се провеждат безплатни прегледи при гастроентеролог Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Аз съм супергерой, но в Хелс Китчън изглеждах зла, твърди тази участничка Извън кухнята съм готин и ведър човек, твърди тя
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори