×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Света София вече е джамия и Ердоган отива на молитва днес


24 Юли 2020, Петък, 10:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ ще бъда открита отново като действаща джамия, след като такова решение беше взето от турския президент на 10 юни.

Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи. Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Вярващите ще бъдат допускани след 10.00 ч.

17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще охраняват обществения ред около храма.

Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира „Св. София“, също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозващ желаещите от определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия - „Свещената голяма джамия Аясофия“ (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).

От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.

Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в „Св. София“ от всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно. Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви, ще бъдат наложени ограничения в облеклото на посетителите, подът ще бъде покрит с килими през цялото време.

Предприятие в Маниса е произвело килимите със синьо-зелен цвят. Според директора на килимената фабрика президентът Ердоган е настоял да не се използва вносна новозеландска, а местна турска вълна. Специалистите по история на изкуството посочват, че килимите закриват мраморния под на базиликата и избраният цвят не се вписва хармонично в интериора.

Мнозина учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник. За да отговорят на тези опасения, Министерството на културата и туризма и Дирекцията по религиозните дела на Турция на 16 юли подписаха протокол за сътрудничеството при опазването на обекта. Документът предвижда да бъде създаден съвет от представители на двете институции, който да управлява историческия паметник.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на “Св. София” в музей е невалидно, съобщи БНР.


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
7
Коментара по темата
7.
Toko
25.07.2020 09:16:52
0
2
Предлагам всички джамии в България да ги превърнем в църкви и всичко ще се оправи.
6.
Балкански Турчин
25.07.2020 06:52:14
0
0
Поклон пред Ердоган.Амин
5.
Титгжйггг
24.07.2020 14:06:43
0
3
Е не е лошо ,да си се молят хората в един храм направен от християни за християни и да вайкат , че досега не са си построили подобен храм в цялата си история ;)
4.
SS
24.07.2020 11:09:12
0
1
....NITO TRUMP , OCHTE PO MALKO PUTIN CHTE GO PUSNAT METAR.
ZA EVROGEISKITE KAVALI ...NE MISE KOMENTIRA .
3.
SS
24.07.2020 11:02:02
1
4
Do 1 .
IASNO E NAPISANO .
OT MUZEI V DEISTVACHTA DJAMIA .
ATATURK SE OBARNA ZA VTORI PAT V GROBA .
PARVIA BE PREDI 4 GODINI KOGATO VAPROSNIA ERDOGAN PREVARNA TURCIA OT PARLAMENTARNA V PREZIDENSKA REPUBLIKA .
AI SIKTIR . TOZ E PATNIK ...
2.
Дернев
24.07.2020 10:57:07
0
1
Едоган да се моли, но ние само с молитва няма да минем. Трябва постоянен натиск в Брюксел към Франция и Германия да поставят началото на единната европейска армия и създаването на СЕЩ. Европа без единство и съюз с Русия е неподготвена за чуждите апетити, които я превръщат в световни Балкани. Брюксел трябва да се разтърси и изтръгне от безвремието вкоето са изпаднали от прекалено дълго време.
1.
ЗАПОЗНАТ
24.07.2020 10:47:04
1
2
ФЛАГМАН ПАК НЕСТЕ РАЗБРАЛИ .ДЖАМИЯ Е САМО ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВИ АПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ Е МУЗЕЙ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори