×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Външният дълг на България намаля незначително на годишна база през април


26 Юни 2020, Петък, 20:37 ч.

Нетният външен дълг е отрицателен в размер на 3,505 млрд. евро и се свива с 62,2% спрямо края на миналата година, отчете БНБ

Брутният външен дълг (частен и държавен) намалява като част от брутния вътрешен продукт (БВП). В края на април той възлиза на 34,172 млрд. евро, което е годишен спад с 0,9% (295,6 млн. евро). Така той представлява 52,6% от прогнозния БВП на страната, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

В сравнение с края на 2019 г. брутният външен дълг е по-голям със 101,6 млн. евро (0,3%) повече в сравнение с края на 2019 г., когато беше 34,071 млрд. евро.

В края на април дългосрочните задължения са 26,123 млрд. евро и растат на годишна база с 0,8% (209,8 млн. евро).  Дългосрочният дълг се повишава с 1,9% (476,2 млн. евро) спрямо края на 2019 г., изчислиха в централната банка.

Краткосрочният дълг към 30 април възлиза на 8,049 млрд. евро и намалява с 5,9% (505,5 млн. евро) на годишна база и с 4,4% (374,5 млн. евро) спрямо края на 2019 г.

Брутният външен дълг на сектор Държавно управление в края на четвъртия месец на тази година е 5,786 млрд. евро, като спрямо края на 2019 г. нараства с 358,4 млн. евро (6,6%). Външните задължения на сектора за една година се повишават със 7,5% (404,7 млн. евро).

Външните задължения на банките достигат 4,560 млрд. евро и се понижават с 4,3% (207 млн. евро) за една година и със 7% (340,9 млн. евро) спрямо края на 2019 г. (

Задълженията в чужбина на бизнеса и домакинствата в края на април са 10,525 млрд. евро и намаляват с 2,8% (306,2 млн. евро) на годишна база, но нарастват с 0,1% (11,7 млн. евро) спрямо края на миналата година.

В края на април вътрешнофирменото кредитиране възлиза на 13,300 млрд. евро и се понижава с 1,4% (187,1 млн. евро) спрямо април 2019 г., но е със 72,4 млн. евро (0,5%) повече в сравнение с края на 2019 г.

През първите четири месеца на тази година полученото външно финансиране от нерезиденти е в размер на 1,703 млрд. евро, при 2,428 млрд. евро в сравнение със същия период на миналата година.От тях 481,3 млн. евро (28,3% от общия размер) са за сектор Държавно управление, 496,7 млн. евро (29,2%) за сектор Банки, 296,8 млн. евро (17,4%) за Други сектори, а 428,5 млн. евро (25,2%) са вътрешнофирмено кредитиране.

През първите четири месеца на тази година извършените плащания по обслужването на брутния външен дълг са 1,837 млрд. евро при 1,932 млрд. евро за периода януари – април 2019 г.

Нетният външен дълг в края на април е отрицателен в размер на 3,505 млрд. евро и намалява с 62,2% (1,344 млрд. евро) спрямо края на 2019 г. (отрицателна стойност от 2,161 млрд. евро.

Понижението се дължи на по-голямото увеличение на брутните външни активи (с 1,445 млрд. евро, 4%) в сравнение с увеличението на брутния външен дълг (със 101,6 млн. евро, 0,3%).

Нетният външен дълг намалява с 2,129 млрд. евро (154,8%) спрямо април 2019 г. (отрицателна стойност от 1,375 млрд. евро, 2,3% от БВП).

Източник: investor.bg


В категории: Бизнес


2
Коментара
Флагман.БГ 100 лв. дере таксито на морето 100 лв. дере таксито на морето 12/06/2024, Сряда 10:59 1
2
Коментара по темата
2.
Днеско
26.06.2020 22:21:29
0
6
Какво ме топли намаляването на външния дълг на държавата, след като аз живея зле, а край мен гледам да преуспяват некадърници, мошеници и крадци. Всичко в нашата държава е сбъркано. Хората станаха мръсници, подлеци, арогантни, агресивни. Май наистина е най-добре да изчезнем като народ. Нека тук да дойдат да се заселят други, по-добри от нас!
1.
_nib_
26.06.2020 21:06:42
0
6
А така.Браво.Затънали сме до уши.А едно време ядаа краката на бай Тошо че сме имали ,,цели" 10 милиарда дълг.След като всички управляващи са изтеглили тези пари по-добре ли живее народа?
НЕ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Вижте градушката като орех, която удари сунгурларското село Везенково Бурята снощни съсипа продукцията на местните жители Ивка Бейбе се натиска за „Биг Брадър“, ама май не я искат Ивка Бейбе се натиска за „Биг Брадър“, ама май не я искат Варненката беше една от любицмите в Къщата на инфлуенсърите Какви са сценариите след изборите? Политолог предупреди партийните вождове да не се крият Какви са сценариите след изборите? Политолог предупреди партийните вождове да не се крият Политиците са свикнали със схемите, да им се получава лесно и ние да преглъщаме всичко, коментира Христо Панчугов 100 лв. дере таксито на морето 100 лв. дере таксито на морето Вдигат и официалните тарифи преди сезона Психичноболен напада хора във Велико Търново Психичноболен напада хора във Велико Търново Той е задържан три пъти Изненада - журналистът, вечно обвиняван в пропаганда - Петър Волгин, е първенец по преференции Изненада - журналистът, вечно обвиняван в пропаганда - Петър Волгин, е първенец по преференции Данните на ЦИК след окончателната обработка на протоколите от секционните показват, че лично за него са гласували 71 224 души Надежда Нейнски иска реформаторско правителство, заговори за намеса на Русия Надежда Нейнски иска реформаторско правителство, заговори за намеса на Русия Служебното правителство се опита да промени геополитическата ориентация на България, коментира тя Ако ГЕРБ сформира правителство и Бойко Борисов не е премиер, БСП може да го подкрепи Ако ГЕРБ сформира правителство и Бойко Борисов не е премиер, БСП може да го подкрепи Оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията, коментира Атанас Зафиров Медицинска сестра пое вината за бягството на момиченцето от детската градина в Бургас Медицинска сестра пое вината за бягството на момиченцето от детската градина в Бургас Освободена е от работа по нейно желание, поясни шефката на ДГ „Иглика“ Стоянка Атанасова Обявяват окончателните резултати от вота за Европейския парламент Обявяват окончателните резултати от вота за Европейския парламент Очаква се ГЕРБ-СДС да получи пет мандата, а по 3 места ще са за ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане”
Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Пеевски и Борисов ще са изкушени да заключат вратата и да останат насаме с хладилника Виц на деня Виц на деня Две блондинки на парти:
- Муцка, с еднакви дрехи сме. Как ще ни различават?
- Aма че си тъпа... Аз съм кръвна група 0, ти си АБ!
Виц на деня Виц на деня - Марче, ти какви мъже харесваш? По млади или по стари?
- По стари.
- Защо?
- Имат по слабо зрение!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Телето проглежда веднага след раждането си, котетата - след 5 дена, а мъжете чак след сватбата!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори