×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не подценявайте киберсигурността си, особено докато работите от вкъщи


Не подценявайте киберсигурността си, особено докато работите от вкъщи
Стана ясно, че много хора могат да работят от домовете си, но компаниите нямаха достатъчно време да подсигурят защитите си, казва Любомир Тулев
16 Май 2020, Събота, 12:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За да се защитите от хакери, използвайте VPN, не оставяйте и рутера си с лесна за разбиване парола, съветва експертът по киберсигурност Любомир Тулев

Любомир Тулев е експерт по киберсигурността. Той е работил седем години в отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, като е бил ръководител на групата за разследване на незаконното съдържание в интернет. Той е участвал в стотици международни разследвания за киберпрестъпления в тясно сътрудничество с ФБР, Европол, Интерпол и други. Флагман.БГ разговаря с него, за да разбере какви са опаностите в интернет пространството и как можем да се защитим от хакерски атаки, докато работим от вкъщи.

-Г-н Тулев, наблюдават се сериозни промени в начина, по който света започна да работи вследствие на коронавируса. Създава ли това предпоставки за пробиви в сигурността на интернет пространството?

-Много компании бяха принудени много бързо да трансформират своя процес на работа заради наложените покрай пандемията мерки. Част от активностите на тези фирми трябваше бързо да се прехвърлят в дигиталното пространство. Това обаче крие сериозни рискове, особено защото голяма част от тези организации нямаха такава готовност и не бяха подсигурили своята киберсигурност по начин, който успешно да защити инфраструктурата им в създалата се ситуация.

-Какви са конкретните рискове?

-Представете си ситуация, в която всички служители на дадена фирма са в една сграда и тя е подсигурена с допълнителни устройства за киберсигурност, които да инспектират мрежовия трафик, да прехващат в началото опити за атака и прочее. Сега обаче си представете, че всеки от служителите на компанията е в дома си. Така става невъзможно да осигурим на всеки един от тях същата сигурност. Дори да е възможен, този процес изисква много време и ресурс. Още повече, че когато много служители работят от едно и също място, през една и съща инфраструктура, за хакерите това се равнява на една единствена, но много добре защитена врата, през която да пробват да влязат. Когато обаче, да речем 100 служители са си вкъщи това се равнява на 100 на брой и много по-лесно отваряеми врати, през които могат да пробият сигурността – първо на компютрите на хората и през тях да стигнат до ресурсите на компанията. Това е рискът от липсата на т.нар. „кибер хигиена“. Още в първата седмица на извънредното положение големите компании по киберсигурност излязоха със становище за основните базови мерки, които би следвало да се спазват при работа от вкъщи.

-Какви са те?

-Има четири основни правила, които трябва да спазваме, за добра „кибер хигиена“. На първо място трябва да поговорим за начина, по който служителите осъществяват достъп до различните системи в дадена компания. Това обикновено се случва посредством безжични рутери. Тъкмо те са първата точка, по която би могла да се осъществи атака и да се компрометира сигурността. Голяма част от хората обаче нехаят за безопасността си и слагат пароли на безжичната мрежа, които са елементарни – например числа от 1 до 9, ЕГН, телефонен номер, 123123 и т.н. Проблемът тук е, че таква парола може да бъде преодоляна изключително бързо чрез съвременните брут-форс методи. 

Когато защитим качествено безжичната си мрежа с по-сложна парола, можем да пристъпим към втората стъпка за сигурност. Тук се намесват т.нар. VPN-и (Vritual Private Network – виртуална частна мрежа), които защитават комуникацията между нашия дом и компанията. Това е отговорност на хората, които администрират дигиталната инфраструктура на компаниите – те трябва да изградят такава мрежа, на базата на която да може служителите да осъществяват достъп от вкъщи към ресурсите на компанията си. В този смисъл използването на VPN е абсолютно задължително.
На трето място в списъка е защитаването на самия компютър, който ползваме. Трябва да инсталираме антивирусни приложения, които да могат в реално време да засичат опити на хакерите да компрометират нашата система. Защото ако това се случи, те могат лесно да си осигурят достъп до самата организация, за която работим.

Последната точка е повишаването на осведомеността на самите служители. Заради коронавируса виждаме все повече и повече опитите за хакване на системи чрез човека. Имаме завишение на почти всички вектори за социално инженерство. В рамките на първата седмица от обявяване на извънредните положения бяха регистрирани над 2000 нови домейна, чиито имена бяха свързани с COVID-19, ваксина, Световна здравна организация и прочее. Ясно е, че те са регистрирани, за да се ползват за такъв тип атаки. И затова е абсолютно задължително служителите да знаят каква е опасността от тези фишинг имейли и сайтове. Защото компрометирането на един компютър веднага отваря врата към проблеми за цялата организация. 

-А кое в крайна сметка е по сигурно? Персоналният компютър/лаптопът или смартфонът?

-Това е деликатна тема. Не може със сигурност да се каже дали едното или другото е по-защитено, защото има много променливи. Има нещо важно обаче – няма възможност през телефона да извършваме пълния обем от работа, който се изисква от нас. Налага се да се ползва и компютър. По отношение на защитата може определено и ясно да се каже, че мобилните телефони са доста по-добре защитени от лаптопите. Има ли лесно доказателство – обемът от вируси, троянски коне и червеи, които се създават за операционните системи на лаптопи и персонални компютъри е в хиляди пъти по-голям от този на малуерите за мобилни телефони. Самият производител на операционните системи на смартфони пък толкова добре са защитили Android и iOS, че единственият начин да се компрометира телефона на практика е самият потребител да направи грешка – например да инсталира ръчно някакъв файл. Разработчиците обаче са се погрижили и за това – те са заключили за крайния потребител тази опция. Така единствените приложения, които могат да се инсталират са само от официалните два магазина. 

При компютрите това въобще не е така и потребителите имат свободата не само да инсталират каквото си поискат, но и самите системи са много по-податливи на външни атаки.

-Във връзка с карантината, онлайн търговията процъфтява. Все повече и повече потребители се възползват и пазаруват от интернет, като заедно с този процес на пазара се появиха редица приложения за разплащане? Сигурни ли са те и могат ли потребителите да им се доверят?

-Виртуалните платежни инструменти предоставят възможност потребителят да се разплаща със средства, които са предварително уточнени и предварително захранени – нещо като предплатена карта за разговори или за интернет. Заради това при използването им се получава следното: Да предположим, че в нелегитимен сайт, поддържан от хакер, сме платили с едно от тези средства. Дали сме номерът на виртуалната си кредитна карта и той отива при хакера. Но той няма да може да изтегли повече пари отколкото ние сме указали да има в виртуалния платежен инструмент. Това е и причината тези средства да са много по-сигурни от обикновените плащания с банкова карта. 

Добра практика е във виртуалните разплащателни средства да не се държат никакви пари – такива да се добавят единствено преди осъществяване на транзакция. Аз лично съм много позитивен по отношение на използването на тези онлайн платежни инструменти. Те са и по сигурни от конвенционалните методи за плащане и определено предпазват от хакери. 
 


В категории: Животът


2
Коментара по темата
2.
Шменти капели
16.05.2020 16:49:06
0
1
Точно туй ай ти лично го познавам, толкоз е кадърно, че Господ да те пази...
1.
IT
16.05.2020 14:07:59
0
3
Кадърно IT работило на държавна служба няма(за съжаление).

Какво ми превежда неща които са казани още преди години...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори