×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доц. Д-р Цветин Генадиев: Ранна диагностика и миниинвазивна операция запазват качеството на живот при рак на простатата


Доц. Д-р Цветин Генадиев: Ранна диагностика и миниинвазивна операция запазват качеството  на живот при рак на простатата
Доцент д-р Цветин Генадиев има повече от 20 години урологичен стаж предимно за диагностика и лечение на простатата
15 Май 2020, Петък, 09:57 ч.
Автор: Флагман.бг

Урологът доц. Д-р Цветин Генадиев преглежда за първи път в университетска болница „Дева Мария“ на 16 май

Доцент д-р Цветин Генадиев има повече от 20 години урологичен стаж предимно за диагностика и лечение на простатата.Той извършва целия обем урологична диагностика на простата и предлага избор на операция. Доц. Генадиев има опит с класическа, роботизирана, лапароскопска радикална простатектомия, трансперитонеална и екстраперитонеална техника. Лазерна енуклеация и лазерно изпаряване на простатата. Лапароскопска аденомектомия на простата. Класическа отворена аденомектомия на простата. Доц. Генадиев е въвел и брахитерапията на рака на простатата в страната.

- Доц. д-р Генадиев, Вие сте известен като урологът, въвел лапароскопската оперативна техника в урологията в България. Разкажете ни повече за това.

- В далечната 2005 година за първи път в България аз и моят екип направихме първата лапароскопска радикална простактектомия при карцином на простатата. В следващите години я утвърдихме и постепенно това стана стандарт в моята практика. Постигнах това ниво най-вече благодарение на опита ми в чужбина, който по-късно успешно приложих в България. Гордея се, че успяхме да се преборим за ранна диагностика чрез въвеждане и утвърждаване на простатоспецифичния свободен антиген и миниинвазивно лечение на простатен карцином у нас. Можем да кажем, че с моите колеги от екипа положихме основите на лапароскопската школа у нас чрез редица публикации, както и една монография. Научихме, че ако отворената операция е пример за уменията на оператора, то лапароскопската операция е умения и технология в едно. Когато методът е усвоен, технологията усъвършенства лекаря в полза на пациента. Нека не забравяме, че операцията на простатата е операция на половата система на мъжа, част от която е и простатната жлеза. Простатната жлеза не е самостоятелен орган, така както например бъбрекът. Ето защо тази операция не е само махане на жлезата, но и възстановяване на функциите на една от най-фините системи на мъжа - пикочополовата.

- Какви са предимствата на лапароскопската пред отворената операция на простатната жлеза?

- На първо и най-важно място е това, че оперативната травма за пациента е много по-малка, не се губи кръв и физиологичното равновесие на организма се запазва. За онкологично болните е важно, че с този по-щадящ метод се съхранява имунитета на пациента. След лапароскопска простактетомия пациентите изпитват много по-малко болка или не изпитват никаква, възстановяват се бързо и самостоятелно. Могат скоро да продължат с друго лечение, ако това е необходимо. Допълнителен плюс е, че следоперативните грижи са леки и не се изисква помощ от персонал, което запазва самочувствието на пациента.

- Защо избрахте университетска болница „Дева Мария“ в Бургас?

- Ще тръгна отдалече- един лекар се подготвя, знае какво трябва да направи и търси средство как да постигне набелязаните цели. Вярвам, че не само трябва да оперираш пациента, но и да го възстановиш- да го съветваш, да изискваш, да следиш и накрая да го изправиш на крака.На пациента пък му трябва освен подготвения лекар- болница и апаратура. В университетска болница „Дева Мария“ открих точно това, тук могат да бъдат покрити тези нужди и заедно можем да дадем по-добра услуга. Искам да поздравя д-р Дичо Калоянов, един от моите първи учители в урологията, основател и ръководител на вашата Клиниката по урология за това, което е постигнал тук – отлични условия, организация и прекрасен екип от млади и мотивирани колеги с желание за усъвършенстване. Благодаря му за неговата покана и се надявам, да допринеса за колектива и за пациентите! Тук се извършват различни съвременни операции, прилага се опитът на различни колеги. Вашата Урология е водеща в целия регион.

- Какво искате всеки пациент да знае?

- Че е задължен към себе си и към здравето си. На първо място това е негов ангажимент, а наше задължение, да го лекуваме. И ако е мъж, особено с фамилна обремененост за заболявания на простатата, трябва да е добре информиран за профилактиката и симптоматиката им. Само ракът на простатната жлеза може да бъде изпреварен от нас лекарите, поради туморния маркер за ранна диагноза – простатоспецифичен антиген или по-популярен в ежедневната практика като ПСА. В САЩ задължителените прегледи на простатната жлеза започват от 40 години, а в Европа- от 50. Тези десет години са в ущърб на европейците, профилактиката трябва да започне по-рано, за да намалим задълбочаването на болестта рак на простатната жлеза. Съветвам пациентите да не чакат някой да им напомня, че е време да посетят уролог. Изключително е важно съвременните мъже да осъзнаят необходимостта от профилактични прегледи при уролог. Те трябва да започнат между 45- и 50-годишна възраст, но ако бащата е имал рак на простатата, синът трябва да се изследва още от 40 годишна възраст. Да, знам, че в България липсва специфичен за рака на простатата психологически подход към пациента и ние с моите колеги сме постигнали необходимото затова. Особеното при рак на простатата в началните стадии е, че оперираме диагноза, а не болест. Идва един млад мъж, който трябва да го убедим, че въпреки че се чувства отлично, трябва да се подложи на операция. Затова и при мен един преглед може да трае и минути, може да трае и два часа- в зависимост от нуждите на пациента. На първо място пациентът трябва да бъде мотивиран да се лекува и чак тогава да започне лечението.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори