×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките


Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките
Правната комисия одобри предложението на Йордан Цонев
05 Април 2020, Неделя, 17:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: НС

Правната комисия гласува промяната

Управляващите приеха предложение на ДПС за корекция на мярката, известна като 60/40 и която действа за времето на извънредното положение.

Припомняме, че държавата се ангажира да поеме 60% от осигурителния доход на работници, застрашени от безработица. Това може да стане по заявка на работодатели със засегнати бизнеси заради ограниченията, свързани с коронавируса COVID-19 .

Мярката обаче търпи тежки критики, една от които е, че държавата няма ангажимент към изплащане на осигуровките.

Йордан Цонев от ДПС днес предложи в парламентарната Комисия по правни въпроси това да се коригира. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ще го подкрепят и че има достатъчно средства във Фонд „Безработица“, който покрива разхода по мярката.

Крум Зарков от БСП също заяви, че одобряват корекцията, щом тя облекчава работодателите и прави помощта за тях по-атрактивна.

Така правната комисия одобри единодушно промяната – с 21 гласа „за“.

Корекцията се прави на второ четене с изменение в закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ако тя бъде приета окончателно в пленарна зала, държавата ще поеме вече и 60% от осигуровките на работещите за съответните фирми. Това се очаква да се случи утре. 

Менда Стоянова днес каза, че около 400 фирми са заявили досега помощ по мярката. Тя действа от няколко дни. 

На фона на стотици хиляди търговски дружества това изглежда твърде малко. Спорно е дали с корекцията мярката ще стане много по-атрактивна за работодателите. 

 




Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 28/05/2024, Вторник 20:59 0
14
Коментара по темата
14.
опа
06.04.2020 01:52:19
0
0
Кръчмите събират дарения за персонала - ей сега НАП да им скиба осигуровките
13.
Тцтц
05.04.2020 22:49:17
1
3
Пак няма да работи. Защото работодателя не иска да плаща нищо. Ама нищо. Те не искат да плащат , когато има работа, пък като няма- още по-малко. И затова най им е добре да пращат на борсата да плаща държавата. Като започнат работа отново ще си ги наемат.
12.
Пак няма да работи
05.04.2020 20:53:53
1
5
Повечето малки и средни фирми им казаха, че и 90% да плащат, те няма откъде да вземат останалите 10%, обаче Горанката и Менда са упорити. Идеята им е че ако накарат фирмите да се възползват от тази мярка, държавата ще си прибере и данъците само дето фирмаджиите не пасат трева и пак няма да им се вържат. Тези пари които ги дава държавата така или иначе ще ги дава и на борсата. Да си понапънат малко мозъчетата и да гласуват някоя реално работеща мярка, която да е мотивираща за бизнеса, защото трягедията ще е голяма и Борисов който толкова се е подигравал на Жан Виденов за управлението му ще си мечтае за по-розов сценарий. Само дето Жан Виденов е много по- от Баце, просто мал шанс с управлението му и атаките на американците, които планираха кризата от 1997г за да му свалят правителството
11.
Даа
05.04.2020 19:16:35
0
7
За такива "гениални решения", народа е кадал:"погледнал се Илия-пак е с тия"!
10.
7887
05.04.2020 19:16:35
0
6
Абе,хора! Не разбрахте ли,че тия,които ни управляват, не са в състояние да вземат добри решения в спокойна обстановка,а ние искаме да се справят при тотална липса на време за обмисляне. Нонсенс са такива очаквания за тия. Време е да почват да бегат,бате! хаха
9.
Как
05.04.2020 19:11:51
1
3
Явно държавата ще плаща 60 процента от възнаграждението на работника плюс размера на осигуровките върху тях. Обаче работодателя ще трябва да плати останалите 40 процента от заплатата на работника и да му удържи осигуровките върху тях. Въпроса е защо държавата поема осигурителната тежест на работодателя, а прецаква работника. Би трябвало или да не се племат осигуровките на работодателя или като се поемат неговите да се поемат и тези на работника. Въпросът е и че върху заплатата има и данък.
Но коя заплата ще изплаща всъщност държавата брутната, чистата или някакъв хибрид между двете и кой и как ще определи размера на този хибрид.
Би трябвало държавата да поеме всичко за един месец, да задължи работодателя да поеме всичко за един месец и да му даде право да пуска работниците си в неплатен отпуск за един месец. Така тежестта ще бъде споделена солидарно между държава, работодател и работник за първия, втория и ако се наложи през третия месец на карантината.
То ако една държава за 2 или 3 месеца не може да се справи с вирус за който се полага 14 дневна карантина или държавата не е къдърна да налага мерките или карантината е негодно средство за противодействие на короновируса.
8.
Сашко
05.04.2020 18:52:42
1
4
Сега е часът на Гешев да ги дебне кой колко, ще открадне и после : "Я елате пиленца при батко!"eb
7.
oko
05.04.2020 18:42:48
0
10
Лисицов, само си пропуснал, че мента казва, че тези осигуровки ще струват 1 млрд допълнително...
А ето и простата сметка:
ОСИГУРОВКИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА 1000 ЛВ ЧИСТО СА ОКОЛО 250 ЛВ...
3 МЕСЕЦА ПО 250 Е 750, ДЕЛЕНО НА 1 МЛРД, КАКТО КАЗВА МЕНТА САМО ЗА ТОВА ПЕРО, ТОВА ПРАВИ 1 333 333 РАБОТНИКА ?!?
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МЕ УБЕДИ, ЧЕ НЯМА ИЗМАМА?!? ТОВА ОЗНАЧАВА ВСЕКИ РАБОТОДАТЕЛ ДА КАНДИДАТСТВА, А ТЕ ПОЛОВИНАТА СЛУЖИТЕЛИ СА ВЕЧЕ СЪКРАТЕНИ.
ГОЛЯМА КРАЖБА ЩЕ ИМА ОТ ПРАВИЛНИТЕ ФИРМИ!!!
Хайде със здраве и не се заблуждавайте, всичко е за мнооооого пари!
6.
Дурхан
05.04.2020 18:36:32
0
3
И аз трябва да взема от мерките че ми сърбят шепите ба
5.
ne razbral
05.04.2020 18:34:53
0
7
Чии осигуровки? На тези без работодател какво ще плащат? Аман от депутатски простотии!!!
4.
Божидаров
05.04.2020 17:39:17
1
8
Въобще няма да е атрактивна! Тези хора не могат да разберат, че дребния бизнес няма тия 40% ! Най наглото е, че сами признават, че в социалната система има пари! Ами помогнете на хората бе! Защо мълчат , като мушнати гайди за ония един милион и триста и петдесет хиляди Евро, които са за България на първо четене! Това са 2 500 000 лева! Къде ги изхарчиха?
3.
Bingo
05.04.2020 17:35:39
0
7
Тези 60% как ще се разпределят между работодател и работник?
2.
До 1
05.04.2020 17:33:20
1
12
Догане, ами Сарая на Отманли със собствен плаж и яхтено пристанище нали пак герберски фирми ти го построиха ? Ама как пък Бойко ти събори барбекюто в Сарая на Бояна, защото е бил незаконен още се ужасяваш навярно, че няма къде да ти пекат пържолите ? Такъв си е Бойко никога с ДПС ..пред хората !
1.
Ахмед Доган
05.04.2020 17:28:19
1
20
Аз по управлението на ДПС ГЕРБ и ОП се сдобих с ТЕЦ Варна и Пристанище само за 3600 лева
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Марина Байчева очаква втората ѝ рожба да се появи на бял свят през лятото, бебчето е плод на любовта ѝ с щастливеца Жоро Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара
Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори