×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предпазват ли ни текстилните маски от коронавирус


Предпазват ли ни текстилните маски от коронавирус
Внимавайте с текстилните маски, защото може да си навредите
17 Март 2020, Вторник, 09:34 ч.
Автор: Флагман.бг

Физическите свойства на текстилната маска, повторната употреба, честотата и ефективността на почистването, както и увеличеното задържане на влага могат потенциално да увеличат риска от инфекция

Проучването достига до значимия извод, че текстилните маски са свързани със значително по-висок риск от разпространение на инфекции, в сравнение със санитарните.

Физическите свойства на текстилната маска, повторната употреба, честотата и ефективността на почистването, както и увеличеното задържане на влага могат потенциално да увеличат риска от инфекция. Вирусът може да оцелее на повърхността на текстилната маска, възможно е самозаразяване чрез многократна употреба и неправилно поставяне и почистване. Например, замърсената текстилна маска може да пренесе патогена към ръцете на носещия чрез докосване. В допълнение, филтрацията на този вид маски е изключително лоша (почти 0%).

Целта на проведеното проучване е да се сравни ефикасността на текстилните маски в сравнение с тази на санитарните/медицински маски. То бива проведено в 14 болници в Ханой, Виетнам и в него вземат участие 1607 здравни работници от високо рискови отделения. На произволен принцип е определено кои отделения ще се придържат към носене на санитарни маски и кои – към текстилни маски, като здравните работници в тях следва да носят маските си при всяка смяна за срок от четири седмици. Отделенията, определени за контролна група, се придържат към обичайната си практика, която включва носене на маска в по-голямата част от времето.

На участниците от групата, носещи санитарни маски, са предоставяни по две маски за всяка 8-часова смяна, а на всеки участник от групата с текстилни маски са осигурени пет маски за целия период на проучването, които участниците следва да перат регулярно и да редуват страната от която поставят маската. Те са помолени да почистват текстилната маска със сапун и вода след приключване на 8-часовата си смяна. Всеки участник има на разположение писмени инструкции за почистване на маската. Носенето на маски и от трите групи се документира и измерва за всеки участник.

В проучването се измерва разпространението на клинична респираторна болест (CRI), грипоподобни заболявания (ILI) и лабораторно потвърдена респираторна вирусна инфекция. Процентните резултати по отношение на разпространението и на трите инфекции е отчетено като статистически значително по-високо при текстилните маски (относителен риск (RR)=13.00, 95% CI 1.69-100.07) в сравнение с групата, носеща медицински маски. При маските от плат се регистрира и значително по-високо ниво на разпространение на грипоподобни заболявания (RR=6.64, 95% CI 1.45-28.65) и лабораторно потвърден вирус (RR=1.72, 95% CI 1.01-2.94) , в сравнение със санитарните маски. Проникването на частици през текстилните маски е оценено на почти 97%, докато при медицинските – 44%.

В заключение, маските от плат довеждат до значително по-висок процент на инфекции от медицинските маски, като в същото време показват и по-ниски резултати и от контролната група, в която се използва маска през по-голямата част от времето, но не и през цялото време. Също така, стандартната практика при контролната група се изразява в използване и на двата вида маски, но с преобладаваща употреба на санитарни такива. При анализа на резултатите от участниците от трите групи, е идентифициран най-висок риск от предаване на лабораторно потвърдена респираторна вирусна инфекция при употреба на текстилни маски.

Източник: British Medical Journal

Превод: Маргарита Габровска за вестник Труд


В категории: Здраве


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното Новото шоу „Скрита самоличност” разочарова публиката, оказа се пълна скука и истинска боза Новото шоу „Скрита самоличност” разочарова публиката, оказа се пълна скука и истинска боза Още на старта шоуто на Геро претърпя провал Царево показа на България и на света възроденото нестинарство (ВИДЕО/СНИМКИ) Царево показа на България и на света възроденото нестинарство (ВИДЕО/СНИМКИ) Мистичното село Българи едва побра на мегдана хилядите, дошли да се потопят в огнения култ Ортопедът доц. Минчев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 8 и 22 юни Ортопедът доц. Минчев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 8 и 22 юни Прегледите са планирани от 11:00 часа до 14:00 часа Кървав ужас: Мъж уби жена си с дървен кол, а след това опита да се самоубие Кървав ужас: Мъж уби жена си с дървен кол, а след това опита да се самоубие Преди това обаче се обадил на сина си да му каже какво е извършил Полицията ще бори джигитите по пътя с мощни БМВ-та и Голфове Полицията ще бори джигитите по пътя с мощни БМВ-та и Голфове Главна дирекция „Национална полиция“ получи 86 нови автомобили Инфарктна среща в здравното министерство - къде са разделителните линии? Инфарктна среща в здравното министерство - къде са разделителните линии? Без постигнато съгласие между работодатели и синдикати завърши поредният опит от преговори за подписването на колективен трудов договор в здравеопазването вчера Скандал с Мис България: Отнеха короната на Елизабет Кравец – красавицата с украински корени Скандал с Мис България: Отнеха короната на Елизабет Кравец – красавицата с украински корени Решението е на Гаел Бонел Санчез, ръководител на „Мис България“ Четирилентовите пътища в Бургаско и обходът на ж.к.“Меден рудник“ – целите на Андрей Рунчев в 50-ото НС Четирилентовите пътища в Бургаско и обходът на ж.к.“Меден рудник“ – целите на Андрей Рунчев в 50-ото НС Общинският председател на ГЕРБ в Бургас бе част от 48-ото и 49-ото НС Голям спад в трафика на мигранти след ударите по бандите в Бургас и София Голям спад в трафика на мигранти след ударите по бандите в Бургас и София Четири пъти е намалял броят им, каза директорът на ГД “Гранична полиция” Антон Златанов
Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа  Стотици на протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив Съдят сина на Байдън Съдят сина на Байдън Това е първият процес в историята на САЩ срещу дете на настоящ президент  Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Киев се нуждае от ново контранастъпление, коментират американски анализатори Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Рупърт Мърдок сключи брак с 67-годишната пенсионирана руска молекулярна биоложка Елена Жукова Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Куршумът се заклещил в бижуто около врата на мъжа и така той се отървал само с дребна драскотина Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Формулата "Борисов и Пеевски във властта" е рецепта за огромен взрив Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня Иванчо към баща си:
- Тате вчера почти правихме тройка с Марийка и Стоянчо.
- Що почти, бе?
- Ами Марийка не дойде.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Демокрация - когато два вълка и агне гласуват какво да е обедното меню.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори