×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измама със злато: Пробутват ли ни в бижутата пластмаса?


Измама със злато: Пробутват ли ни в бижутата пластмаса?
Фалшиво злато залива пазара. Под златната обвивка на пръстените има метални топчета и пластмаса, поясниха бижутери
05 Март 2020, Четвъртък, 10:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Фалшивите бижута са по-леки, поясниха златари

Фалшиво злато залива пазара. Търговци предлагат „златни“ бижута, запълнени с други метали и дори с пластмаса. За наглата измама сигнализираха зрители на Нова телевизия, поясни водещият на рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев в „Здравей, България“.

Златно правило при златото е, че то е тежко. Така че ако ви се струва, че бижуто, което купувате, е прекалено леко – най-вероятно е фалшиво. Сигналите за бижута-менте зачестяват. Най-често потребителите попадат на продукти, които отвътре са запълнени или със злато и сребро с по-ниска чистота и дори със съвсем различен метал, което понижава стойността на пръстена или гривната няколко пъти.

Потребител получава пръстен, като подарък за Коледа, но не го харесва. Затова решава да смени пръстена с друго златно бижу със същото тегло. Още когато го занася за подмяна в това златарско ателие, консултантите се усъмняват в качеството му.

„Златният пръстен има обем, който видимо съответства на около 10 грама – слагайки го на везната – той тежи 4. Това първо ни подсказва, че нещо не е както трябва. Практиката в бижутерията е когато приемаме материал – да се разрязват абсолютно всички изделия, които по някакъв начин дават вид, че е възможно да има вътре някакво съдържание”, обяснява Валентин Витлиемов, консултант в златарски магазин.

При разрязването, подозренията на търговците се потвърждават. Оказва се, че под златната обвивка на пръстена се крият частици, които нямат нищо общо със златото.

Този случай не е единичен. През последните седмици в ателието, в което работи Валентин Витлиемов, клиенти носят за подмяна или стопяване и други пръстени, които уж са златни. Проверяващите обаче са категорични: става дума за фалшификати.

„В случая тук, аз не мога и да го определя точно какво е, но е някакъв вид смола, някакъв вид пластмаса, в която има и метални топчета”, казва Пламен Кузмов, управител на златарски магазин.

Именно тогава потребителката разбира, че е излъгана. И че са й продали пластмаса и оловни топчета вместо злато. Затова и отказват да застанат пред камера. Според експерти – става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясно качество.

„Подвеждат потребителите – плащаме продукт, който е златен, а пък реално само една малка част от него е злато, всичко останало, което е използвано за изработването на това бижу, не е злато”, казва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Пръстените - ментета се продават почти два пъти по-евтино, казва професионалният златар Димитър Алексиев. За 50 години опит в занаята е виждал всякакви опити за измама. Разказва не каква е технологията на фалшифицирането: 

„От Турция внасят такива пръстени, които ги правят от много тънка пластина. Те се пълнят вътре с дентална пластмаса; оцветява се в черно и в пластично състояние ги напъхват в тези кухини, за да не може да смачка пръстена и отгоре го пилят и полират. Не може да се измери какво е количеството и грамажа на това вещество”, разказва  Димитър Алексиев – председател на Съюза на златарите.

Така евтиното винаги излиза скъпо. При този пръстен с тегло 3,98 грама например – везната показва, че чистото злато е 2,08 грама, 1,2 грама е пластмасата и 0,68 – са стоманени топчета. Така въпреки че купен за 68 лв. грамът, при изваждането на добавените частици, цената скача на 130 лв. за грам.

Тази измама се среща най-често при пръстените и по-обемните златни изделия, твърдят експертите. 

Консултантите в ателието са попадали и на доста по-фрапантни случаи. При изработката на тези обеци например във вътрешността се влага технологичен восък, който придава формата им. След това той се изгаря и изделието трябва да остане кухо. Но не винаги това се случва:

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчета, казват търговците. С поскъпването на златото, все повече клиенти ги купуват с цел инвестиция. При тях – след фалшификация - загубите са още по-големи.

Разпознаването на ментетата при монетите и кюлчета става предимно по външни белези, разказват дилърите на злато. Често обаче фалшификатите имат автентичен вид, което прави откриването им възможно само за експертите. Оригиналните продукти имат много детайлни изображения и надписи, които трудно могат да бъдат повторени върху фалшиво изделие, казват експертите.

Още по-трудно е откриването на фалшивите продукти при бижутата, разказват експертите. Тук разпознаването по външен вид е почти невъзможно. Спрямо примесите цветовете на златните обеци, пръстени и гривни са различни. А имитаторите стават все по-добри.

Експертите могат да открият фалшификат и с различни тестове. Заедно с Димитър Алексиев ще проверим дали са от истинско злато три вида пръстени.

Фалшивото злато се продава предимно в заложни къщи, на улицата или чрез интернет  обяви пускани от случайни лица, предупреждават официалните търговци. Червена лампа за измама може да бъде и нереално ниската цена за грам злато. Затова съветът е да сравняваме офертите. И да следим цената  на борсата.

Ако сте купили ментето от уличен търговец обаче, шансът да си върнете парите обратно е почти нулев.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори