×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ангиографска система издига МБАЛ "Бургасмед" на световно ниво в кардиологията


Ангиографска система издига МБАЛ "Бургасмед" на световно ниво в кардиологията
3D визуализацията, която дава апаратурата, позволява пълноценно уточняване патологията на съдовете дори в най-крайните точки на човешкото тяло, уточни началникът на Кардиологичното отделение д-р Петър Муховски
22 Януари 2020, Сряда, 12:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

Прецизността на техниката позволява по-добро диагностициране заболяването и прецизно терапевтично лечение

От две години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение към МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит основно в областта на вътрешните болести. Има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.

- През декември 2019 г. Отделението по кардиология към МБАЛ "Бургасмед" се сдоби с уникален, последен модел апаратура - ангиографска система. Какво представлява този апарат?

- Ангиографската система е съвременна апаратура, последен модел ангиограф от 2019 г. Произведена е от един от световните лидери за медицинска апаратура Siemens Healthineers. Тя работи със специфичния бутон „Artis one“, благодарение на който лесно се адаптира към определена процедура. Възможностите, които дава са значителни – може да се направи цялостна инвазивна диагностика на болестите на сърдечно-съдовата система и съотвено да се приложи адекватно интервенционално лечение, когато е необходимо.

- С какви екстри разполага тази апаратура и защо е толкова важна за пациентите с проблеми в областта на сърдечно-съдовата система?

- Преди всичко системата е с щадящо за пациента лъчево натоварване. Това е директният ефект за пациента като полза, а индиректният е, че позволява по-прецизно диагностициране на заболяванията на сърдечно-съдовата система. Което пък от своя страна помага и за по-прецизно лечение в областта. Апаратурата разполага с нови екстри в ангиографската техника – това е т.н. 3D визуализация, която позволява много по-добро и пълноценно уточняване патологията на съдовете, включително на аорта и каротидни съдове. Това дава едно по-внимателно и точно лечение на болестите на тези съдове. Като цяло може да извършва коронарография, ангиография на всякакво ниво и изследване на вени. Прецизността на техниката ни позволява по-добро диагностично и терапевтично поведение и съответно ползите за пациента са ясни.

- До този момент болницата не е разполагала с такъв апарат, така ли?

- Не, МБАЛ "Бургасмед" разполагаше с друг вид апарат – ангиограф, който беше по-старо поколение. Но с новия модел можем да направим диагностика и да дадем лечение на болестите на коронарните артерии, това са артериите, които кръвоснабдяват мускула на сърцето. Може да изследваме всякакви видове артерии в човешкото тяло - включително каротидни, мозъчни артерии, бъбречните артерии. Хубавото е, че лесно могат да бъдат уточнени болестите на аортата по цялото й протежение, както и бързо да диагностицираме заболяването и да приложим лечение, дори и по периферните артериални заболявания на крайници.

- Очаквате ли увеличение на пациентите в област Бургас, предвид, че единствено МБАЛ "Бургасмед" разполага с такава техника?

- Според съвременните стандарти за добра медицинска практика в кардиологията, инвазивната диагностика и съответно интервенционалното лечение на болестите на сърдечно-съдовата система, са може би еталон за поведение. МБАЛ "Бургасмед" и по -специално отделението по Кардиология е единственото медицинско заведение в Бургас и областта, което разполага с подобна, супермодерна и последно поколение апаратура. Разбира се, има болести, където не е необходимо да се правят изследвания с този апарат, но в повече случай – например, над 70 % от развитието на сърдечна недостатъчност е свързано с болести на коронарните артерии, тоест ние обхващаме голям процент от патологията, именно благодарение на този вид проследяване на заболяването. Чрез тази ангиографска система и ангиографското диагностициране и лечение на болестите на сърдечно-съдовата система, ние можем да кажем, че сме достигнали едно съвременно световно ниво на обгрижване на този вид патология и този вид пациенти. Чрез този апарат може да се направи цялостно изследване на всеки един пациент и на всяко заболяване и ниво на увреждане.

- Най-често при какви заболявания пациентите могат да се насочат към МБАЛ "Бургасмед", за да бъдат изследвани именно с тази модерна система?

- Благодарение на ангиографска система ние можем да обслужим диагностично и в повечето случаи терапевтично всички пациенти, преминали през групите остър миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, стенокардия или периферна артериална болест. Също така и пациенти с белодробен тромбоемболизъм с изискване за осъществяване на дясна сърдечна катеризация или лява сърдечна катеризация. Всички тези болести, включително и клапни болести (клапна патология и болести на клапите на сърцето ) ние можем да ги диагностицираме и съответно да предложим лечение.

Апаратът може да се направи цялостна инвазивна диагностика на болестите на сърдечно-съдовата система
и съотвено да се приложи адекватно интервенционално лечение

- Разкажете ни нещо повече за работата на Кардиологичното отделение на МБАЛ "Бургасмед".

- Отделението, в което работя от две години, съществува от доста време на здравната карта на град Бургас и Бургаска област. То е с възможности за диагностика и лечение на пълната гама сърдечно-съдови заболявания, включително с възможности за интервенционална диганостика и лечение. Отделението разполага още с ЕХО КГ апарати с възможности за изследване на пациента по съвременни кардиологични стандарти, рутинни ЕКГ апарати, вече и съвременна ангиографска система от ново поколение. Апаратът позволява лечението да става доста по-щадящо за болния и екипът, който го лекува, именно заради по-ниското лъчеразпръскване.


В категории: Здраве


6
Коментара
Този поп певец се ошишка
Този поп певец се ошишка 16/06/2024, Неделя 19:20 1
От 8 години не е спал с мъж
От 8 години не е спал с мъж 16/06/2024, Неделя 19:00 2
Край на "Ергенът"
Край на "Ергенът" 16/06/2024, Неделя 18:00 3
6
Коментара по темата
6.
ОПАСНО!!!!
14.08.2022 21:31:54
0
1
Така както го гледате тоя от снимката, имайте предвид, че е започнал да учи КАРДИОЛОГИЯ в Пловдив през 2012г.! Кой знае кога го е завършил! Въпросната болница НЯМА кардиохирургия и има договор с такава във Варна! ДЕМЕК, АКО ВИ СТАНЕ НЕЩО ДОКАТО ВИ ЧОВЪРКАТ ПРИ КОРОНАРОГРАФИЯ... МОЖЕ И ДА СИ ТРЪГНЕТЕ С КРАКАТА НАПРЕД ОТ БОЛНИЦАТА!
5.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
22.01.2020 19:03:56
1
3
А запушени коронарни артерии отпушва ли?Май,не.
4.
и аз
22.01.2020 17:31:40
0
0
Кога? Да не си останем мноооого дълго време само с копчето! Имаме опит достатъчно в наполовина свършена работа, нали?
3.
az
22.01.2020 14:53:58
1
3
до???-Разбира се ,че хубавата работа е българска или имате нещо против защото не е арабска? А за специалисти и съдова хирургия не се притеснявайте,както дойдоха при вас ,така може и другаде ,а и не е проблем да се разкрие отделение по съдова хирургия щом има копче значи ще има и палто
2.
???
22.01.2020 14:35:59
2
2
Защо ви е като нямате съдова хирургия?
Само за кардиология ли ще го използвате... хубава работа, ама българска!
1.
ХХ
22.01.2020 12:02:59
0
9
дано има много спасени пациенти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Изградил е необичайно селище в Неофит Рилски, наподобяващо на мормонска секта  Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Радев сега излезе на кастинг, защото демонстрира божествени тела, подчертава Росен Йорданов  Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Детето е настанено в болница Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Пробвала съм наркотици, когато съм ходила на партита, но никога не съм застрашавала живота на друг човек, признава певицата  Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Гатьо разкрива, че се е виждал като победител в Кухнята на ада, но е категоричен, че след като Алекс Гърдева е спечелила първото място, значи е достойна за него Този поп певец се ошишка Този поп певец се ошишка Неотдавна Костадинов разкри, че с жена му стягат къща край София Познават ли бургазлии депутатите си Познават ли бургазлии депутатите си Вижте какво показа социалният експеримент на Флагман.бг От 8 години не е спал с мъж От 8 години не е спал с мъж Наско Месечков е останал само "на жени" Чиновническите заплати догониха депутатските Чиновническите заплати догониха депутатските Това сочи Докладът за състоянието на администрацията за 2023 Над 5 хил. непалци вече работят в България Над 5 хил. непалци вече работят в България Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България, но пътят дотук не е лесен
Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Новата кариера я е превърнала в „абсолютен изгнаник“ в родния й град и е имала ужасна последна година Едрогърда моделка се повози гола в метрото Едрогърда моделка се повози гола в метрото Полуголото момиче засне пътуването си, заобиколена от туристи Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си По думите на Дмитрий Песков, Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение, защото военната обстановка за Киев се влошава 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ Трудно е да се знае точно кога ще се случи, но със сигурност, ако сравните това с други зони на субдукция, е доста късно, алармира учен Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори