×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 технологии, които на практика не съществуваха преди 10 години


10 технологии, които на практика не съществуваха преди 10 години
Ключови думи: технологии, бъдеще, новини
27 Декември 2019, Петък, 13:20 ч.

Крайният потребител се сдобива с все по-широки и интересни възможности

Потребителските технологии изминаха дълъг път на развитие през последното десетилетие. В много отношения устройствата се подобряваха постепенно, но в някои случаи става дума за иновации, невиждани по-рано. 

В редовете по-долу са изредени 10 технологии, появили се за първи път в периода 2010-2020 г., селектирани от DigitalTrends. 

„Умните“ асистенти 

Идеята на компютър, който може да говори, че отколешна мечта (или кошмар) в научната фантастика от десетилетия. Днес технологията процъфтява, много компании са разработили свои виртуални помощници, а интелигентните устройства навлизат все по-широко сред масовия потребител, но първият такъв дебютира през 2011 г. Това бе Siri, виртуалният асистент в iPhone 4s.  

Смарт часовници 

Както и с асистентите с изкуствен интелект, и „умните“ часовници отдавна съществуват отдавна като идея. Реални измерения обаче те придобиха през 2012 г., когато в платформата за групово събиране на средства Kickstarter се появиха часовниците Pebble. Много играчи се пробваха на пазара през последвалите години и докато в началото на тези продукти се гледаше с известен скептицизъм, то днес излизат поредните поколения устройства на гиганти като Apple и Samsung. 

На „умните“ часовници вече не се гледа като на обикновен аксесоар към смартфона. Те дават възможност за проследяване на физически показатели и имат потенциала да спасяват животи чрез иновативни пациентски програми. 

Добавена реалност 

Форма на добавената реалност (AR) се появява през 60-те години на миналия век, но на практика тя навлезе в живота на хората едва през последното десетилетие. Идеята започна да си проправя път с очилата Google Glass, които така и не пожънаха успех. Прост пример за потенциално голямото ѝ въздействие бе играта Pokemon Go, а отвъд това AR приложения като IKEA Place само подсказват, че има много други сфери, в които технологията може да процъфтява, пише economic.bg.

Виртуална реалност 

Oculus Rift се появи в Kickstarter през 2012 г. и успя да събере 2.5 млн. долара от 10 000 ентусиазирани фенове на идеята. Две години по-късно компанията за виртуална реалност бе придобита от Facebook за 2 млрд. долара. Подобно на AR, корените на VR технологията също може да бъдат открити назад в историята. Едва сега обаче тя търпи развитие и на пазара вече има все повече и все по-достъпни очила, шлемове и цели сетове. На пазара си съперничат играчи като Facebook, HTC Vive, Google. 

Таблет-компютрите 

Устройствата с екран без клавиатура също имат свои първообрази, но в ръцете на масовия потребител попаднаха за първи път с появата на iPad на Apple през 2010 г. За това колко е голям успехът им може да се спори, но е факт, че те намират приложение, например в сферата на рисуването и дизайна. 

Краудфъндинг (Групово финансиране)

Каже ли се Crowdfunding (или групово финансиране), всички се сещат за Kickstarter. Платформата технически стартира през април 2009 г. През следващите 10 години краудфъндингът се превърна в нова парадигма във финансирането, дала шанс на смели идеи да си намерят фенове и средства за реализация. Платформи като Kickstarter дават шанс да се привлече внимание и да се канализира финансов ресурс сравнително бързо, играейки и роля на маркетингов инструмент. 

Touch ID (и друга биометрика)

Паролите винаги са били досадни, а с разрастването на дигитализацията необходимостта от тях растеше. Индустрията обаче намери решение. През 2012 г. Apple придоби биометричната компания Authen Tec, съответно и технологията, позволила ѝ година по-късно да въведе сензори за пръстови отпечатъци в iPhone 5s. Съвременните устройства позволяват идентификация по различни начини – с отпечатък, с глас, с лице или ретина. Технологията се използва не само в мобилните телефони, но и в областта на мобилните плащания например. 

Безжични слушалки 

Apple представи своите AirPods през 2016 г. и тогава на мнозина им се стори, че изглеждат нелепо. Слушалките и на другите марки обаче постепенно започнаха да остават без кабели и жакове. 

Роботи за доставка 

През 2010 г. услуги за доставка на храна с роботи звучеше супер, но все още в сферата на фантастиката, а днес е нещо все по-реално. Благодарение на компании като Starship Technologies на хоризонта вече се задават флотилии от такива машини. Някои вече оперират в затворени кампуси. Въпрос на време и регулации е те да тръгнат по по-широкия свят. 

Безпилотни автомобили 

През 2010 г. като че ли се чу за първи път, че Google планира да разработва самоуправляващ се автомобил. През 2019 г. такива коли вече са навъртели сумарно хиляди километри по време на тестове. Постигането на пълна автономност ще отнеме още време и дотогава трябва да се решат различни въпроси със сигурността и отговорността на пътя. 


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори