×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Макрон иска спиране на еврофондовете за държави с ниски заплати


17 Декември 2019, Вторник, 20:00 ч.

Френският президент предлага също изравняване на осигуровките на командированите работници в държави с по-висок стандарт

Администрацията на Еманюел Макрон предлага държавите, които не осигуряват „приличен жизнен стандарт“, да бъдат лишени от европейски фондове, пише българската редакция на EURACTIV, която разполага с работните документи. Според информацията на изданието френският президент дори е успял да намери съмишленици в своята кауза. Това са страните от южната периферия – Португалия, Италия, Гърция и Испания.

Подобен ход е директен удар срещу по-бедните държави от Източна Европа, които в момента са нетен получател на европейски средства. Със сигурност подобна мярка, ако бъде одобрена от достатъчен брой страни членки, ще удари България, която е най-бедната държава в Блока и от години не може да навакса дори част от това изоставане, пише economic.bg.

В документа, с който EURACTIV разполага, се посочва, че отпускането на средства от бюджета на ЕС ще бъде свързано с възможността на съответната държава да осигурява „приличен стандарт на живот“. Също така трябва да бъде установена среда, в която профсъюзите могат да играят реална роля, както и алтернативен доход, ако работникът е принуден да прекрати кариерата си.

„Въпреки непрекъснатия процес на конвергенция днес в ЕС остават силни различия по отношение на социалните стандарти, което вреди на равнопоставеността и лоялната конкуренция в рамките на единния пазар. Още по-лошото е, че някои компании и национални органи могат да бъдат изкушени да подобрят конкурентната си позиция, като печелят от по-ниските социални стандарти, вместо да се концентрират върху фактори като производителност, ефективност или качество и иновативния характер на своите стоки и услуги“, пише в документа.

Това е поредният удар, който Макрон нанася срещу Източна Европа, опитвайки се да пребори социалния дъмпинг и конкуренцията на нископлатената работна ръка от нашия регион. Досега той постигна успех с пакет „Мобилност“, който е директен удар срещу източноевропейските транспортни компании, които извличат основно предимство от ниските заплати на шофьорите и по-слабия контрол при превозите.

Според EURACTIV Макрон е подел и още една инициатива, този път свързана със социалните осигуровки в различните държави членки. Според Франция ако даден работник е командирован в друга държава членка с по-висок стандарт, осигурителните вноски трябва да бъдат равни на тези, плащани в страната на извършване на работата.

Френското предложение има за цел да намали до минимум интереса на фирми от Източна Европа да изпращат работници на Запад. В същото време евентуалните промени в законодателството няма да окажат негативно въздействие в обратната посока, пише изданието.

За българските работници приемането на подобни предложения вероятно ще доведе до увеличаване на заплащането им и на социалните им осигуровки, но може да намали конкурентоспособността на български фирми, и съответно шансовете те да ги изпратят на работа в по-богатите страни в ЕС.


В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 3
6
Коментара по темата
6.
Моби дик
18.12.2019 20:05:08
0
4
Мале работодателите ще умрат от кеф ще трябва да плащат осигуровки и заплати направо не ми се мисли как ще спят горките те
5.
monkata
18.12.2019 14:02:59
0
6
Бабоебеца ще излезе читав , дано по бързо да стане за да им спре схемите на нашите душмани
4.
Ехааа
17.12.2019 23:16:25
1
6
Аз имам една мечта... Мандела...Макрон...и Луис Армстронг надува тромпета с It's a wonderful world!
3.
XX
17.12.2019 22:02:37
0
21
Ще бъде удар по тиквите, спомоществувателите на тиквите, червеите ала паси и коня и по посетителите та молитвените закуски.
Нормалн50ите хора и без това няма да усетят разликата...
2.
Това
17.12.2019 21:32:58
0
14
ще е удар на маията
1.
Браво Макроне
17.12.2019 21:07:13
2
33
Най-сетне един да се сети за обикновените работници. Другите до сега се грижеха само за разбойниците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг"
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори