×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни


100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни
Вече половин век своеобразната класацията разпалва фантазията на пътешественици, които трупат печат след печат в своите книжки
14 Декември 2019, Събота, 08:33 ч.
Автор: Флагман.бг

През 60-те години на миналия век БТС включва в списъка и комунистически символи

Най-голямата награда, според покорителите на 100-те обекта, е удовлетворението, че си ги опознал и си се обогатил от досега с тази съкровищница от културни паметници, произведения на изкуството, артефакти и природни забележителности, разпръснати в най-красивите кътчета на страната.

Вече половин век своеобразната класацията разпалва фантазията на пътешественици и хора с колекционерски наклонности, които методично трупат печат след печат в своите книжки.
Началото на движението е поставено в далечната 1962 г. когато група гимназисти от рилското градче Самоков решава да обиколи  ударно  най-важните забележителности на България.

Няколко месеца по-късно около 20-ина души тържествено получават своите златни значки не къде да е, а на връх Мусала, пише socbg.com.

През 1966 г. към БТС се създава българското национално движение “100 Национални туристически обекта”. То дава възможност на туристите да обиколят и се запознаят най-значимите културни, исторически и географски обекти в България с национално значение. Посещението им се удостоверява чрез печат в туристическата книжка в карето/полето на посетения обект. Книжките за 100-те НТО се издават от БТС и могат да се намерят във всеки (или почти всеки) посочен в тях обект. Има и отличия – всеки участник посетил 25 обекта получава бронзова значка, а за всеки посетил 50 и 100 обекта съответно сребърна и златна значка (всички с Паметника на Свободата на връх Шипка).

По това време в списъка били включени не само културни забележителности, но и немалко комунистически символи, които отговарят на конкретната културно-историческа и икономическа обстановка в страната като партизански лагери, паметници на партийни дейци, както и редица промишлени заводи, а тяхното посещение се превръща в нещо като патриотичен дълг за десетки хиляди българи. Така с оглед идеологията на управляващите в списъка са включени: Нефтохимически завод-Бургас, Курортните комплекси Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци, Музей Дружбата на народите-Варна, Къща-музей “Митко Палаузов”-Габрово, Оловно-цинков завод-Кърджали, Каскада и паметник на Георги Димитров и Васил Коларов при Петрохан, Музей на Септемврийското въстание 1923 г.-Михайловград (дн. Монтана), Партизански лагер “Техеран” край Батак, Къща-музей “Вела Пеева”-Велинград, Къща-музей “Г. Димитров”-Ковачевци (Радомирско), Паметник-костница на партизаните в село Слишовци (Трънско), Химическите комбинати във Враца и Димитровград и други, като под печат 100 е поставено образцово ТКЗС по избор.

Разбира се времената се менят и днес тези обекти отдавна са отпаднали от топ класацията.В началото на т.нар. демократични промени обаче интересът към движението затихва. Но отливът е само временен, защото през 2003 г. инициативата е възобновена, а списъкът със 100-те туристически обекта е осъвременен и обогатен с нови археологически паметници и природни забележителности.

Така българи от всички възрасти отново се снабдяват със специалната книжка за печати и се втурват да обикалят страната. Към тях се присъединяват и чужденци. Самите организатори на движението, в лицето на БТС , са изненадани от огромния отзвук, защото не са провеждали специални рекламни кампании.

Хит в наши дни са тракийските гробници. Списъкът включва най-доброто, което трябва да се види, като се започне от Перперикон и се стигне до музея на лодкарството в град Тутракан.  От БТС са издали специални карти, брошури и помагала. Най-запалени са младите хора и семействата с малки деца. Всъщност 90 процента от участниците в движението са младежи .

Чужденците, които обикалят родината, за да я обикнат са най-вече от съседните балкански страни, от Германия, Унгария, Македония, Русия и Япония. Покорителите на 100-те обекта участват в томбола с награди, като лека кола, екскурзия в чужбина, уикенд за двама, спортни принадлежности.


В категории: Ретро Флагман


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
До 8
14.12.2019 20:56:44
0
1
Ся кво лъжеш : https://yagodinska-peshtera.com/tseni-i-rabotno-vreme/#tseni-peshtera.
Ти като те мързи да вървиш, къде си тръгнал, че и без яке в гората :) хаххаха.
Значи лъжеш и те мързи и ходиш неподготвен и се обаждаш неподготвен.....повече не ме занимавай.
8.
Комунист до 6
14.12.2019 18:15:23
1
5
Ягодинската пещера - паркинг 2лв/час, вход 12 лв за възрастен. Цени от преди 2 месеца, отпред кръчма, от която мирише на кебапчета, сергии за якета под наем (вътре е студено и за 8 лв яке), а в страни от входа стрелбище с ак 47. По голяма цигания не бях виждал скоро
7.
До 6
14.12.2019 16:40:29
1
0
Айде кажи, кой от 100-те национални обекти е с вход 15-20лв?!?!? Обиколил съм ги всичките!
Май от флагман навън скоро не си излизал....
6.
Комунист
14.12.2019 10:32:15
7
7
С тая разлика, че по комунизма всички туристически обекти бяха финансово достъпни, а сега повечето са по 15-20 лв вход, а за чужденци в евро. Нали са обекти от национално значение и всеки трябва да ги посети? Има хора, които не могат дори входна такса да си покрият
5.
Бю
14.12.2019 09:29:26
2
11
Вчера във крафт бирарията имаше само 2ма човека. Този геноцид към града се създава от локалните мафиоти и строителни тъпаци които изгониха хората със презастрояване и замърсяване на града. Главния архитект как позволи Възраждане да стане от тихо къщно кварталче във циментово гето със лошо накацали по тротарите без всякакво право!!!
Докога ще търпим некадърници във Бургас???? И Флагман благодаря че ми блокирахте IPто явно е колко ви пука за свободата на словото.
4.
Амнезия
14.12.2019 09:24:57
3
8
Във града Бургас вече лази обявата “Дава се под наем” и никой не иска да рентва.
Защо? Защото най важните въпроси се замитат. Добре кмета подхвана образованието. Но какво е направил за привличане на глобални студенти?

Според мен най важно е връзката на града със други градове чрез летището и гарата. Няма такива през зимата.

Как може дори да се прави нещо в град който е обслужван не от истински компании а от ниско-тарифни чикии които във Лондон ми казват те не били компанията ами само агент на компанията — докато компанията WizzAir е някаква офшорка която редовни еб* клиентите като резервира 10% повече пътници и после създава хаус и неприятности като стане ясно че те не може да летят.
3.
Км
14.12.2019 09:19:01
5
5
Туризма е за аборигени.
Дори една скучна Испания и Италия ще ви изядат на туризъм. Те си подържат църквите и къщите не като нашите тъпаци дето само получават заплати а 30 години не успяха да постигнат 100% саниране на града! Ей на това му кажи работа! И след това Македония била виновна що не искала да се казва Българска.

Туризма ще продължава да ви прави бедни защото е само 3 месеца и то няма какво да се види което да го няма в Гърция и Турция.

Това да повтаряш едно и също нещо и да нямаш резултат показва висша форма на дебилство!!!!!

Предлагам още утре да се гласува закон който да изиска всеки представител в Общината да има практични европейски постижения не само привидни копирани дипломи.
2.
Р
14.12.2019 09:14:43
3
7
Флагман защо блокирайте IPтака на хората които коментират по умно и използват английски думи? Вие да не сте подлоги на Москва и БСП? Защо ограничавате словото?
1.
Hkjf
14.12.2019 09:00:10
2
12
кога ще спрат тея турски новини по националната телевизия?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
85% са в собствен дом, ама едва го отопляват 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват Страната ни и на челна позиция по липса на вътрешна баня и тоалетна За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери Девет пожарникари се борят с огнената стихия Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си локация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК
И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори