×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдъхнахме вяра в пациентите, че могат да намерят медицина на световно ниво в Бургас


Вдъхнахме вяра в пациентите, че могат да намерят медицина на световно ниво в Бургас
Доц. д-р Николай Димитров (вляво), проф. Владимир Данов и д-р Фархат Фуладванд (вдясно) са едни от най-добрите специлисти в региона
11 Ноември 2019, Понеделник, 17:00 ч.

Пациентите ни превърнаха в предпочитан кардиологичен център и ни се доверяват ежедневно, заявиха от болницата

Проф. Владимир Данов (в средата) е Медицински директор и началник на клиниката по кардиохирургия в МБАЛ „Сърце и Мозък” в гр. Плевен и гр. Бургас. Защитава докторска дисертация в Университета „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, Германия. Бил е началник отделение към клиниката по сърдечна и торакална хирургия в Аугсбург, Германия, началник на клиниките по кардиохирургия  в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна и УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Има над 28 годишен оперативен опит в областта на кардиохирургията.

Доц. д-р Николай Димитров (вляво) – Началник на клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас. Завършва Медицинския университет в София през 1990 г. и заминава за двугодишно обучение в САЩ. Специализацията си по инвазивна кардиология прави в Швейцария. След завръщането си в България започва като асистент в УМБАЛ „Света Екатерина“ и достига до ниво на медицински директор. Оглавявал е още Правителствена и Националната кардиологична болница. Защитил е специалност по Вътрешни болести, Кардиология и Инвазивна кардиология. С патент е в областта на инвазивната кардиология, в сътрудничество с Медицински университет в Кьолн.

Д-р Фархат Фуладванд (вдясно) е инвазивният кардиолог в билницата. Той завършва медицина през 1988 г. в Медицинска Академия София. Стартира практика си в отделение по интервенционална кардиология в Клинична база „Лозенец“, където работи в продължение на 10г. Той е един от основателите на Българското Дружество по Интервенционална Кардиология. През 1992 г. преминава специализация във водеща болница в Тел Авив - Израел, а през 1999 г. продължава обучението си в катетеризационната лаборатория на най-голямата държавна болница на Милано - Niguarda "De Gasperis" ". От 2000г. работи като инвазивен кардиолог в болница "Ospedale San Giuseppe" - Милано. Притежава специалности „Вътрешни болести", „Кардиология" и „Интервенционална кардиология".

Трима от водещите специалисти на МБАЛ "Сърце и мозък" в Бургас разказват какво ги мотивира да спасяват животи всеки ден

- Защо избрахте да посветите професионалния си път на сърцето?

- Проф. Владимир Данов: За мен кардиохирургията е страст и призвание. Аз кандидатствах медицина с ясната цел да стана сърдечен хирург. Феноменално е как, заставайки пред операционната маса, загубваш реална представа за време и пространство. Изпадаш в едно особено психично и физично състояние, което е трудно да се опише с думи. Усещането да държиш в ръцете си туптящо сърце, което в процеса на операцията спираш и след това отново правиш така, че да започне да  тупти – е магия, която всеки път ми носи уникално усещане и чувство на удовлетвореност.

- Доц. д-р Николай Димитров: Всички сфери в медицината са интересни сами по себе си. В интервенционалната кардиология ефектът от работа е моментален. Инвазивният кардиолог е длъжен да се усъвършенства професионално и етично в полза на своите пациенти, а също така и в полза на колегите си, които разчитат на неговия професионализъм.

- Д-р Фархат Фуладванд:  Обичам интервенционалната кардиология! За себе си мога да кажа, че тази специалност надделя в избора ми заради  своята динамичност и бързото овладяване на много от острите патологии. Особено тези от животозастрашаващ характер. Харесвам комплексността ѝ в използването на различни методики както по отношение на диагностициране, така и в последващото лечение. Изключителната иновативност, бързият прогрес, новите технологии, динамиката в усъвършенстването на устройствата и имплантите, с които работим, са скритият чар на специалността.

- Вие сте част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас. За 5 месеца болницата доказа, че притежава потенциала да се превърне във водещ кардиологичен център в страната и  в реална алтернатива за пациентите, които търсят специализирана медицинска помощ в чужбина. Как се постига това?

- Проф. Владимир Данов: Ние вече сме един от водещите кардиохирургични центрове в страната. Предпочитани сме от пациенти не само от Югоизточния регион, но и от доста по-отдалечени градове в България. Лекуваме и все повече чуждестранни граждани, които след успешното си възстановяване споделят, че не намират разлика между нивото на медицина, което им се предлага тук и това в собствените им страни – Германия, Франция, Англия, Гърция и др.

- Доц. д-р Николай Димитров: Определено считам, че за това кратко време болницата постигна много и че ще продължава да разгръща своя  потенциал. Стратегията на ръководството създава нужните условия за това, а всички работещи в структурата имат ресурса от качества да го реализират. Нивото на интервенционалната кардиология и кардиохирургия е на  световно  ниво. След като МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати, съм щастлив, че пациентите от Бургас и региона получават достъп до високоспециализирана медицинска помощ.

- Д-р Фархат Фуладванд: Нямам никакво съмнение в това, особено имайки предвид    специалистите, които работят в МБАЛ „Сърце и Мозък“ и постигнатите резултати за краткото време, през което действаме на територията на Бургас.

- Трaнcкaтeтърнaтa смяна нa aoртнa клaпa (TАVI) и ендоваскуларното протезиране (ЕVAR и ТЕVAR) на аорта са вече рутинни процедури в МБАЛ „Сърце и Мозък“. Тези интервенционални методи са изключително щадящи за пациента и са от най-висока сложност. Те изискват HEART TEAM – мултидисциплинарен екип от специалисти , обединяващ инвазивни кардиолози, сърдечни хирурзи и анестезиолози. Ангиографската зала ли е пресечната точка на кардиологията и кардиохирургията?

- Проф. Владимир Данов: Всички тези методи са щадящи за пациента, но при тях много внимателно  трябва да бъдат определени индикаторите, преди да се пристъпи към интервенционално лечение. Важно е да се подчертае, че при всеки пациент се подхожда строго индивидуално и високият професионализъм на лекарите е от изключително значение.  Всички горепосочени интервенции – макар и по-щадящи, крият своите рискове. Относно въпроса Ви дали ангиозалата е пресечната точка, която събира сърдечната хирургия с кардиологията – да, това е физическата среща между тези две специалности, но отправната точка  остава здравето на пациента.

- Доц. д-р Николай Димитров: Пресечната точка на кардиолозите и кардиохирурзите е  пациентът и решението за неговото най-добро лечение. Посочените от Вас методи изискват HEART TEAM. Тъй като ангиозалата е изначалната точка на съвместната ни работа, тя се обуславя като пресечна такава. Искам да подчертая отново, че преди всичко успешно излекуваният пациент е обединяващото звено.

- Д-р Фархат Фуладванд: Основна пресечна точка е професионализмът и желанието да се помогне на пациента по бърз и най-вече щадящ начин, с минимален престой в болницата и минимален риск. Логистично погледнато –  да, ангиозалата е мястото, където двата екипа от специалисти работят заедно в търсене на най-подходящото решение.  Най-добрият вариант е изграждането на хибридна операционна зала, която ще бъде създадена в новостроящата се структура на МБАЛ „Сърце и Мозък “ в Бургас.

- Предизвикателство ли е за Вас да бъдете пионерите в региона?

- Проф. Владимир Данов :  Под думата „пионер“ аз лично разбирам хората, които за пръв път в света са въвели дадени интервенционални или хирургични методи. Ние имахме възможността да въведем тези методи, отговарящи на световните стандарти, за първи път в Бургас. За мен е предизвикателство и винаги е било, когато въвеждам в практиката си дадена иновация. Щастливи сме, че имаме възможността да предлагаме на пациентите си медицина от най-високо ниво. Винаги под мотото – „Грижата за Вашия живот е наша грижа до живот!“.

- Доц. д-р Николай Димитров: Ние като професионалисти  работим с тези и с много други методи и смея да кажа – вършим работата си на много високо професионално ниво.

- Д-р Фархат Фуладванд: Всяко нещо, което е модерно и е в сферата на нашите специалности, е предизвикателство. Докато един лекар е активен, той е длъжен да разширява своята квалификация и да повишава нивото на професионалната си експертиза. Български Кардиологичен Институт изгради структурите си, част от които сме и ние в Бургас, с тази визия – непрекъснато усъвършенстване в полза на пациентите.

- Постигнатото до момента със сигурност Ви носи професионално удовлетворение. Какви цели си поставяте занапред?

- Проф. Владимир Данов: Никога не си поставям цели предварително, те винаги идват с интензивната работа и ежедневните предизвикателства, които кардиохирургията предлага. Несъмнено за тези няколко месеца ние се утвърдихме като една модерна европейска болница, където нивото на предлаганите медицински услуги е на световно ниво.  МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас е неизменна част от структурата на Българския Кардиологичен Институт, който със своите седем болници в България повече от 11 години успешно работи в сферата на сърдечносъдовите заболявания. Нашата основна цел през годините и до днес е да подобрим достъпа на българските граждани до високоспециализирана кардиологична и кардиохирургична помощ в унисон със световните стандарти и добрата медицинска практика за лечение на тези заболявания.

- Доц. д-р Николай Димитров: Като професионалист винаги си върша работата на максималното ниво, което мога да дам. В никакъв случай не приемам постигнатите резултати само като удовлетворение, а по-скоро като мисия. Целите, които си поставям занапред, са усъвършенстване и по-голяма динамика на HEART TEAM. Продължавам да работя в посока непрекъснатото обучение на лекарите и сестрите в кардиологичната клиника, ангиозалата и създаването на нови професионалисти в интервенционалната кардиология, обучението на студенти и доброто ниво на следдипломната им квалификация.

- Д-р Фархат Фуладванд: Основните цели са да превърнем МБАЛ „Сърце и Мозък“ във водеща високоспециализирана болница не само на национално ниво, а и в Европа, защото имаме този потенциал и това желание. В контекста на всичко казано досега – удовлетворението е най-малкото, което носят резултатите от работата ни. Вдъхнахме вяра в пациентите, че могат да намерят медицина на световно ниво в Бургас, а те от своя страна ни превърнаха в предпочитан кардиологичен център и ни се доверяват ежедневно.


В категории: Здраве


България Всички новини
Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен
Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори