×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само по 3 мандата ли? Кметът на хасковско село започна 14-ти


Само по 3 мандата ли? Кметът на хасковско село започна 14-ти
В трудовата си книжка до 1989 година Делчо Митев записва 5 мандата
06 Ноември 2019, Сряда, 09:37 ч.

Делчо Митев поема Брягово на 13 декември 1976 година

На фона на намерението на премиера Борисов да ограничи до 3 мандатите на кметовете на партията, кметът на село Брягово, община Хасково, се очертава като най-дълго задържалия се на поста си селски управник у нас.

На изборите за местна власт миналата неделя Делчо Митев спечели рекордния 14-ти пореден мандат. От 13 декември 1976 година, когато за пръв път встъпва в длъжност, той не е имал никакъв друг ангажимент през трудовия си път, освен да е кмет на село Брягово, разказва историята му БТА.

На последния вот той се кандидатира въпреки 68-те си години и пенсионната възраст. "За пръв път печеля след балотаж, досега не ми се бе случвало да стана кмет след втори тур", посочи Митев.

"На първия тур победата ми уж изглеждаше сигурна, но от подвижна секция дойдоха няколко гласа и така резултатът ми стана точно 50 процента, един глас не ми стигна. Трябваше да се мобилизирам и стегна сериозно. Признавам си, много ме заболя", споделя Митев, а административният съд в Хасково отказва да разглежда жалбата по допълнително вписания вот.

На втория тур обаче Митев изпреварва съперника си Марко Марков със 147 на 130 гласа. Идния петък на първата сесия на новия Общински съвет в Хасково той трябва да получи удостоверението за избора си и да се закълне, пише dnes.bg

Управникът сяда в кметския стол веднага след като завършва висше образование по специалност "Икономика". Тогава през 1976 година длъжността се нарича "Председател на селския общински съвет". По онова време основаното през 1813 г. село край международния път Е-80 е смятано за богато. Жителите му масово практикуват отглеждането на копринени буби, от които докарват много добри странични доходи.

В трудовата си книжка до 1989 година Делчо Митев записва 5 мандата. Тогава тяхната продължителност е две години и половина. След това до първите демократични избори е временен кмет. Митев е и една от знаковите фигури на местната организация на БСП, винаги е бил с мандат на социалистите.

Невинаги обаче кметуването му е било безпроблемно. На вота през 2003 година той губи с няколко гласа и остава втори. Установени са обаче множество нарушения и изборът е касиран в съда. С президентски указ са насрочени нови избори същата година. На "поправителния" вот Митев си връща обратно кметството.

Една от най-тежките години за селския първенец е 2000-та, когато в Хасковска област бушуват опустошителни летни пожари. Тогава раздухваната от суховей стихия влиза в селото и опожарява и унищожава 6 къщи и десетки селскостопански постройки.

"Най-значимото нещо, което съм постигнал през всичките тези години, е построяването на железобетонния мост над река Улу дере през 1981 година", връща се назад във времето Митев. Дотогава инженерното съоръжение над реката е дървено, а при пролетното снеготопене потокът го залива и откъсва селото от света, тъй като мостът е единствения път до населеното място.

"Изминалият ми вече мандат също бе белязан от много свършена работа", оценява кметът. Трикилометровият път до селото е рехабилитиран с отпуснати 300 000 лева, още 30 000 лева са вложени в ремонти и асфалтиране на улиците в селото.

"За следващите четири години основна задача ще бъде изграждането на локална пречиствателна станция за питейната вода от зоната, която снабдява и още много села околовръст, които са в обхвата на общо 3 общини", подчертава Митев. По думите му сега наднорменото съдържание на манган е високо, а често течността е оцветена от механични замърсители.

От 2003 година Митев е и несменяем председател на Националното сдружение на кметствата в България. В организацията членуват 460 кметове на населени места. Сега след тези избори предстои общо събрание на сдружението. "На него ще изберем нови управителни и контролни органи", уточни Митев.

Той разказва, че от години са амбициите на селските кметове за извоюването на по-големи правомощия и самостоятелност - във финансирането, при изграждането на инфраструктура, при разпределението на средствата по ОП "Региони в растеж". "Някои искания са извоювани, за други борбата продължава", обобщава Митев.

Скоро например трябва да се състои и вече уговорена среща на селските кметове с дирекцията на националната полиция, на която за пореден път ще бъдат поставени проблеми на битовата престъпност и охраната на населените места.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/mestni-izbori-19/2019/11/06/samo-po-3-mandata-li-kmetyt-na-haskovsko-selo-zapochna-14-ti.428701
 


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп И макар според запознати Камелия наистина да е смъкнала някое и друго килце, самочувствието ѝ започна да тича в неочаквана посока Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Няма информация за пострадали  Инспектори от Общината гонят тийнейджъри, скачащи от моста в Бургас Инспектори от Общината гонят тийнейджъри, скачащи от моста в Бургас Става въпрос за 14-15-годишни, предимно от кв. Кумлука  Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Завърши международният турнир по плажен хандбал на "Кико бийч" Слънчев бряг Всички деца, посетители на плажа в Слънчев бряг по време на изданието на турнира, имаха възможността да вземат участие и да се запознаят с атрактивния плажен спорт Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Нанесоха тежък удар на принц Хари и Меган Кейти Пери и Орландо Блум са отказали поканата за петия рожден ден на Арчи Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 г. насам  През последния уикенд на юни полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Грандиозен фолклорен концерт в Айтос! Хиляди българи пленени от магията на „Славееви нощи“ Вижте как градът се превърна в столица на изкуството В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % В Созопол дадоха старт на летния сезон, очакват ръст на туристите с 10 % Най-добрата новина за мен ще е ако няма лоши новини за българското Черноморие през лятото, каза кметът Тихомир Янакиев  Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Заради това предаване Геро изхвърли 20 години в коша Благодарение на новото предаване на Нова телевизия „Скрита самоличност“ актьорът отнася големи критики даже за собствените си умения на сцената
Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция Бой по улиците на Париж след протест срещу крайната десница във Франция 21 000 полицаи мобилизирани, за да спрат размириците Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война, обяви Фон дер Лайен Трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир, каза председателката на Европейската комисия 
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори