×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как и възможно ли е изобщо да се пренаредят с преференциални гласове листите за общински съветници


Как и възможно ли е изобщо да се пренаредят с преференциални гласове листите за общински съветници
Ще са необходими 7 % от гласовете на съответната листа, а не от гласовете на общинската избирателна квота, с което едва ли всички са наясно
27 Септември 2019, Петък, 16:07 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Мисията изглежда невъзможна за големи партии като ГЕРБ, трудна за БСП и с една идея по-изпълнима за малките

Пренареждането на местата в листите с кандидати за общински съветници на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 г. ще е изключително трудна мисия в сравнение с 2015 година, показа проверка на Флагман.бг.

С приетите промени в Изборния кодекс от 9 март т.г. се приложи нова философия на т.нар. мажоритарен избор.

Преди четири години законодателят бе заложил минималният праг за пренареждането да е 7 % от общинската избирателна квота, а гласовете на тези, които не са отбелязвали преферения в бюлетината, отиваха в полза на водача в съответната листа.

Формулата през 2015 г. бе пределно ясна и проста за всички кандидати. Нужните им преференциални гласове бяха достижими като бройка и те се мобилизираха да работят, защото летвата бе ниска. Това доведе до масово пренареждане на листите, някои дори бяха обърнати с главата надолу.

За всеки политик през 2015 година бе за предпочитане да се присъедини към голяма партия, да събере около 10 % от реалните гласове, които бяха достатъчни, за да влезе в ОбС, а останалите ги получаваше като добавена стойност от партията.

Промените в Изборния кодекс за тези избори обаче сложиха край на лесните пренареждания. 7-те процента се запазиха, но те вече не се вземат като изчисление от общинската избирателна квота, (представлява броят на гласовете, необходими за влизането на един общински съветник, което за общна Бургас е около 1 700 гласа) както бе преди четири години, а от получените гласове за съответната листа.

Така, в Бургас, за да се активира преференция за даден кандидат през 2015 година, бяха необходими само 147 гласа(!). И тази бройка гласове се отнасяше за всички листи, за всички кандидати, беше константа и се постигаше сравнително лесно.

Сега трябват доста повече усилия.

На миналите местни избори ГЕРБ, например, имаше около 40 хил.гласа за листата с кандидати за общински съветници в Община Бургас. Ако този изборен резултат се запази, а това е много вероятно, за да се пренареди листата, ще са необходими 2800 гласа. Многократно повече, отколкото през 2015 г.

Преди четири години личните преференции на съветниците от ГЕРБ достигнаха до 700-800 гласа при отличниците, но средно бяха 300 гласа. Единствен Антон Берданков събра 2500 гласа, но имаше и голям късмет - личният му номер в листата съвпадна с този на бюлетината на ГЕРБ. Законодателят сложи край и на този "феномен", защото считаше, че волята на избирателя се променя, че изборът не е информиран, а е плод на случайност. Заради това преференциалните номера на кандидатите от 2019 година започват от №100 нататък. Между другото, трицифрените числа допълнително ще усложнят самия процес на гласуване, особено за по-нискообразованите избиратели.

Трудно, но не чак толкова, колкото при ГЕРБ,  ще е пренареждането на листата в БСП. Преди четири години социалистите получиха 7 хил.гласа, равняващи се на петима съветници. Ако този резултат се запази, необходимите гласове, за да се активира преференция ще са около 480-490 гласа. Но ако резултатът достигне до 10 хил.гласа, ще са необходими около 700 преференции - доста тежка задача.

Лесно ще е пренареждането само при малките партии, които имат амбиции да изпратят в следващия ОбС към  3-4 съветници и са наясно със собствените си сили. Това са около 4 хил.гласа, т.е. – необходими ще са 280 лични преференции, за да се активира пренареждане.

Докато на миналия вот пирамидата бе обърната и за много от кандидат- местните политици бе по-изгодно да се присъединят към голяма партия, за да я използват като ракетоносител, сега ситуацията е обратна.

Като видим състава на новия Общински съвет на Бургас през ноември 2019 г., ще разберем дали новата формула на законодателя е по-удачна от предходната.


В категории: Местни избори


Флагман.БГ CZ 600 във ВИП Оръжейни Комплекси CZ 600 във ВИП Оръжейни Комплекси 08/06/2024, Събота 10:04 0
4
Коментара по темата
4.
Морски
01.10.2019 07:32:14
0
5
При избора на съветници не трябва да има партийни листи за да се избират личности а не като сега да влизат разни шушуминги и след някоя друга година гледаш излетяли в космоса.
3.
карнобат
28.09.2019 10:34:13
0
0
по добре да няма преференции че да може жейна да влезе. иначе стават грешки
2.
ampers’and
28.09.2019 08:59:48
0
2
Ей сега ако хората не гласуват за личности, ще е много тъжно. Имаме уникален шанс да изберем хора които наистина ни харесват, независимо от мястото им в редиците. Помислете хора!
1.
*********
27.09.2019 22:03:25
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква IT-специалност е подходяща за вашата зодия Каква IT-специалност е подходяща за вашата зодия Вниманието на Девата към детайлите и педантичността ви правят отлични анализатори, те са подходящи за системен администратор Кола удари бус в Стара Загора, бусът се заби в къща Кола удари бус в Стара Загора, бусът се заби в къща Отнето предимство е причина за катастрофата Пристигнаха машините за гласуване в Бургас, разпределят ги по секциите Пристигнаха машините за гласуване в Бургас, разпределят ги по секциите Секциите са 731 в област Бургас Перфектната закусна - Палачинки с орехи Перфектната закусна - Палачинки с орехи Рецептата е много лесна Заради влага и горещини: Мъчат ни тежки тропични нощи Заради влага и горещини: Мъчат ни тежки тропични нощи Чудно време за море, водата вече е топла ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години Ще се борят за поне 5 мандата от 2 МИР Бургас 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже Вижте ги  5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите 5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите Ето кои са те  Ето колко ни струваше предизборната кампания и кой се облажи от нея Ето колко ни струваше предизборната кампания и кой се облажи от нея Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат Зодиите, които привличат всеки като магнит Зодиите, които привличат всеки като магнит Скорпионите излъчват излъчване на мистерия и интрига, което е просто неустоимо
166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори