×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кацането на Луната и протестът на бедните срещу пътуването в космоса


Кацането на Луната и протестът на бедните срещу пътуването в космоса
На 21 юли 1969г., ден, след като Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се превръщат в първите хора, стъпили на Луната
18 Юли 2019, Четвъртък, 11:35 ч.
Автор: Флагман.БГ

За протестите на чернокожите през 1969г. и какво ги накара да се обявят против космическите пътувания

На 21 юли 1969г., ден, след като Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се превръщат в първите хора, стъпили на Луната, тогавашният американски президент Ричард Никсън провежда специално обаждане:

„Здравейте, Нийл, Бъз, говоря по телефона от Овалния кабинет в Белия дом. Това без съмнение е най-специалното телефонно обаждане в цялата история.

Не мога да опиша колко горди сме всички от това, което направихте. За всеки един американец това би трябвало да е най-хубавият ден в живота”.

Казаното от Никсън обаче сякаш не важи за „всеки американец”, пише vesti.bg.

Само ден преди изстрелването на „Аполо 11” няколко хиляди активисти от така познатото „Движение на бедните” протестират пред вратите на космическия център „Кенеди” на НАСА.

Причината – жестоката несправедливост и неравенство сред населението на САЩ.

Водач на протеста е Ралф Абърнати, лидер на движението, което се бори за правата на чернокожите и последовател на Мартин Лутър Кинг, който година по-рано е убит в Мемфис.

„Една пета от населението на Съединените американски щати гладува, няма къде да живее, няма какво да облече, няма достъп до здравеопазване”, казва Абърнати пред администратора на НАСА Томас Пейн според най-новата книга на историка Роджър Лауниус – „Наследството на Аполо”.

„Парите, които влагате в космическите програми, трябва да се харчат за изхранването на гладните, за обличането на голите, за лекуването на болните и за приютяването на тези без покрив над главите си”, казва още Абърнати.

„Не се опълчваме срещу мисията до Луната. Протестираме срещу неспособността на Съединените щати да подбира човешките си приоритети”, пояснява Хосеа Уилямс, друг исторически лидер на движението.

В този така важен ден – 15 юли 1969г., ден преди планираното излитане към Луната НАСА се изправя пред една от най-големите си кризи, наблюдавайки протеста пред вратите си.

„Ако можехме да разрешим проблема с бедността в САЩ, като не натиснем бутона за излитане на совалката, то тогава нямаше да го натиснем”, казва Томас Пейн, обръщайки се към Абърнати.

Изчислява се, че мисията „Аполо 11” е струвала около 25 млрд. долара през 1969г., което днес се равнява на около 150 млрд. долара. Това е цифра, близка до БВП на Унгария.

В едно свое интервю за CBS британският писател Артър Кларк и автор на романа „2001: Космическа одисея” защитава позицията на НАСА:

„Смятам, че парите, вложени в космическата програма, са най-добрата инвестиция, която САЩ е правила някога. Тези пари са едно предварително вложение за бъдещето на човечеството”.

Неговият колега Рей Бредбъри, автор на „Марсиански хроники”, стига дори по-далече в своите изказвания от 1972г., малко след успешната мисия „Аполо 16”, когато критики отново не липсват:

„Това е резултатът след 6 млрд. години еволюция…Достигнахме звездите. Отказвате да го отпразнувате? Вървете в Ада!”.

Прекратяването на програмата от мисии „Аполо” става факт от една страна и заради самата научна гилдия.

Ядреният физик Лео Силард, който през 1939г. заедно с Айнщайн пише писмо до президента Рузвелт по повод създаването на атомна бомба преди нацистите, ясно заявява несъгласието си с космическите пътувания:

„Не е морално да се състезаваш с руснаците да пристигнеш пръв на Луната и в същото време да приемаш възрастните хора да живеят в бедност…Луната не е наука, нито е хляб. Луната е цирк. Астронавтите са гладиаторите. Лудост е!”.

В една от своите книги, публикувана през 1977г., Уолтър Кънингам, пилот от мисията „Аполо 7” споделя следното:

„Беше трудно да се игнорира подбора на астронавти от мисиите „Аполо”. Всички бяхме бели, англосаксонци, протестанти, с изключение на една шепа католици”.

На 20 юли тази година се навършват 50г. от стъпването на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната.


В категории: Животът


4
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
4
Коментара по темата
4.
минерална вода с лимони
18.07.2019 14:49:36
0
1
Всеки дава всичко за самоунищожение ( " всеки " - почти всеки ) , но малко за развитие на човечеството ) . Аз мисля , че освен производството на Компютъра , Смартфона и сидитата . . . човечеството не е постигнало голям успех ТОЕСТ НИКАКЪВ УСПЕХ ! ! ! Само надолу , надолу и надолу МОЩНО ! ! ! Хората са деградира и никой не чете КНИГИ , което е най-малко странно . . . пълна деградация ! ! ! Дори филмите вече не са филми , а КОМЕРСИАЛНАТА Музика мирише по зле от моето ЛАЙНО ! ! ! От 1940-те до 1998 , или 2005-а това музика ( зависи кой какво слуша ) ! ! ! .
3.
до 1 и в
18.07.2019 14:38:13
0
1
не се ядосвай мен . този сайт и продажниците , които го поддържат само наливат МАСЛО в Огъня ! ! ! Предатели и сеирджии ! ! ! Мъже - Жени и Жени - дрисли ! ! ! ! ! Ослушват се като глухи свине в царевица , а по улицата като ги видя - ГЛЕДАТ в 1 точка ! ! ! ВЪК ДЕМ ! ! !
2.
ип оп ойт
18.07.2019 14:35:15
0
1
Иначе за войната във Виетнам имаше пари и за десетки други войни винаги има пари , но за полет до Луната няма пари ! ! ! Десетки хиляди момчета на 18 и 20 , 30 са от Америка са измрели и Виетнам за едното НИЩО , но за полет до Луната не трябва да има пари ! ! ! Хора ! ! ! Яжте ми КУРА ! ! ! ФЪК Ю ( слушайте правителството ВИНАГИ и за в бъдеще и бъдете ТЪПИ ! ! ! ) . ФЪК Ю ! ! !
1.
ип оп ойт
18.07.2019 14:32:59
0
1
Човекът иска да е ТЪП И ОГРАНИЧЕН ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКО , НО НЕ ВСЕКИ РАЗБИРА СЕ . ТОВА СА НАТРАПЛИВИ МИСЛИ ОТ ХОРА НАТРАПВАЩИ СЕ В ГЛАВИТЕ НА ХОРАТА , КОИТО ГИ КАРАТ ДА МИСЛЯТ ПО ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН ДА РАБОТЯТ ПО ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН , ДА СЕ " ХРАНЯТ , ПЪРДЯТ , СЕРАТ , ( ПЕЧЕЛЯТ ) , ПО ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН И ВСИЧКО Е ЕДНА ВЕРИГА И КРЪГОВРАТ , КОЙТО НЯМА КРАЙ и НИКОГА НЯМА ДА ИМА ! ! ! ! ! ! ! ! Кукли на конци , марионетки , шматки , идиоти , кретени , КОНЕ С КАПАЦИ , МАЛОУМНИЦИ ( МИСЛЕТЕ ПО СВОЙ НАЧИН , а не както ви казва ПРАВИТЕЛСТВОТО , ако следвате второто както винаги ще стигнете / стигнем . . . казвам стигнем , защото не само аз живея на тази планета . . . ) за мене 90 % от хората , които познавам са пълни идиоти и вече не ми се пише ! ! ! ФЪК Ю ! ! ! Ю ! ! !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори