×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов все още разчита на харизмата си, наясно е, че за обществото той е партията


Борисов все още разчита на харизмата си, наясно е, че за обществото той е партията
В България институциите не са силни и лесно могат да се превземат от политици на власт, казва политологът Теодора Йовчева
13 Юли 2019, Събота, 11:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: darikradio.bg

Може би България просто е част от вълната да се избират популярни лица и бизнесмени като Тръмп и Берлускони, казва докторантът от СУ

Теодора Йовчева е докторант в катедра „Политология“ на  Софийския университет. Академичното й поле е: политически партии, партийни системи, популизъм. Работи върху дисертация на тема: „Персонализация на политическите партии: ГЕРБ и НДСВ в сравнителна перспектива“.

- Г-жо Йовчева, от политологическа гледна точка как се промени качеството на българската демокрация през последните десетина години?

- Качеството на демокрацията в България традиционно не е високо и страната никога не е била първенец по този показател. Ако погледнем например доверието в институциите в сравнителна перспектива, ще видим, че всъщност нивата са константно ниски, т.е. гражданите като цяло не се доверяват на институциите в страната и това не се променя в зависимост от конкретните управляващи. Ако погледнем и в международна перспектива или поне европейска, също се забелязва нещо особено: недоволството към т.нар. политически елити расте, в резултат на което традиционните партии електорално отстъпват и все повече им се налага да се коалират или да се съобразяват с нови субекти. А в България не сме свидетели на такива вкоренени партии, както в Западна Европа. Тук сме много по-склонни да експериментираме с нови партии и харизматични лидери - Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, и по- малки като формацията на Бареков или тази на Марешки. Всъщност именно ниското качество на демокрацията в страната е една от причините за търсене на нови субекти. От тази гледна точка демокрацията изисква и сериозно гражданско отношение.

- Проблем ли е, че Бойко Борисов се задържа на власт толкова дълго време?

- Сама по себе си продължителността в управлението не е проблем, когато е резултат от демократични (честни и свободни) избори. Германският канцлер Меркел например е на поста си от 2005 г.- един изключитело дълъг период от време, без това да навреди на качеството на демокрацията в страната. Защото управлението и продължителността в демокрацията са балансирани от отчетност. Тачър и Блеър са политици, които управляват страната си съответно 11 и 10 години. В този смисъл не продължителността, а начинът на управление имат ключово значение за демокрацията.

- Като че ли Борисов отказва да се развива като политик. Остава на почти същото ниво като отпреди 10 или дори 20 години…

- Борисов все още разчита на харизмата си в критични моменти. Това се забелязва с шеговитите му коментари, видеата във фейсбук и т.н. Въпреки че ГЕРБ развива местни структури, на него му е ясно, че все още в широката общественост той е партията и затова донякъде поддържа по- висок рейтинг от партията. От друга страна, се забелязва изместване на неговата активност в по-голяма външнополитическа дейност. Около българското европредседателство темата „Балкани” стана една от централните. Ако се направи един преглед на кариерата му като политик, ще се забележи, че в началото приоритети му бяха вътрешнополитически – строежи на пътища, усвояване на еврофондовете и борба с престъпността, а в последния му мандат приоритет е външната политика.

- Проблем ли е свръхактивността на Борисов в чужбина напоследък? Както се казва – не ни ли излага твърде много пред чужденците?

- Активността беше наложена от момента. Изборът на ръководители на основните европейски институции стана по този начин: съгласие между лидерите на страните-членки. От тази гледна точка той трябваше да присъства. Самите преговори доста се проточиха и това създаде впечатлението за голяма активност.

- Повече авторитарен ли е Борисов или е повече популист и кое е по-опасно от двете?

- Определено Борисов дойде с популистки заявки. Партия ГЕРБ се конструира около него, въпреки че Цветанов беше формално първият лидер. На всички беше ясно, че това е партията на Бойко Борисов и хората персонално гласуваха за него. Това е една от предпоставките за издигнатото положение на лидера и засилване на влиянието му особено в партията. Логиката е, че победата е персонална. Популизмът често е стратегия на нови партии и ако си остане само като стратегия не е опасно в близък план. Естествено, в дългосрочен е опасно, защото насажда цялостно недоверие към процесите. Авторитаризмът е далеч по-опасното явление и би трябвало институциите в една демократична страна да са спирачка за такива явления, независимо кой е на власт. Ако институциите работят, това е гаранция, че лидерът не може да разпростре влиянието си отвъд формалните правомощия. В България институциите не са силни и лесно могат да се превземат от политици на власт.

- Всъщност коя е главната задача на Борисов – да ни пази от комунистите ли?

- Главната задача е като на всяка партия и нейния лидер - да управлява. Управлението дава възможност за патронаж, ресурси и т.н. Повечето партии се стремят към тези възможности на някакво ниво - местно, национално и т.н.

- Има ли Бойко Борисов вина за срива на България по медийна свобода в класацията на „Репортери без граници” при неговите управления?

- Проблемът със свободата на словото според мен е свързан със собствеността на медиите. И тук вече е проблемът с частните интереси. Концентрацията на собственост позволява това сливане на частни интереси и публичен дебат. Големият проблем е тази концентрация на собственост на медии в ръцете на няколко богати бизнесмени и възможността им да използват медиите за влияние.

- Наблюдавате ли девалвация, влошаване на качеството на българските политици през последните 15-ина години? На какво се дължи?

- В персонален план ли? Далеч съм от мисълта, че България е разполагала някога с политици от ранга на Хелмут Кол или Франсоа Митеран. Безспорно в образователен план сме имали политици като Жельо Желев, доктор по философия, както и в правителството на Симеон Сакскобурготски беше впрегнат потенциалът на юридическия факултет на СУ. Но като че ли това не беше достатъчно, че избирателите да преценят, че искат тези хора трайно да останат в политиката. Проблемът на нашите политици е липсата на дългосрочно мислене. От друга страна, сякаш има някаква вълна на избиране на популярни лица и бизнесмени - вижте Тръмп например, преди това медийния магнат Берлускони. Може би България просто е част от тази вълна.




Почина известен нотариус
Почина известен нотариус 14/05/2024, Вторник 07:53 1
8
Коментара по темата
8.
Гаризма
14.07.2019 09:48:49
0
2
Предлагам въвеждането на новата дума "Гаризма" в българският език. Тя е образувана от Ганьо и Харизма.
7.
Дейвид
14.07.2019 01:01:41
0
23
От кога мутроганьовската ухилена мургава дебела чутура съчетана с разкрачена похотка на току-що насилен пингвин,бълваща махленски изрази и думи ясно очертаващи липсата на каквато и да е мисъл може да се нарече "харизма"?
6.
Не автор, а интервюиращ
13.07.2019 15:05:08
0
13
Лисицов, редно е да се пишеш интервюиращ, а не автор. Дамата ти е развила тема, като нейната позиция е 95% от статията... Та някак не е редно ти да си авторът
5.
Тео
13.07.2019 13:44:02
1
10
Теодорчето е чук , а чук и чук прави чук-чук
4.
Ха
13.07.2019 13:29:25
2
15
Теодорче, ти на какво разчиташ, като нямаш нито харизма, нито акъл, а бръщолевиш пълни глупост!
3.
حماس
13.07.2019 13:26:44
1
11
Taz ciganska partia Gerb
2.
мислещ
13.07.2019 13:00:49
3
18
Мутренския манталитет го задържа и кебапчетата за индианците!
1.
!!!!!!!
13.07.2019 12:58:15
2
22
Харизмата на на Б Б няма нищо общо с изборите!!!! Парите и мангалските гласове го държат на власт!!! И това му дава възможност са смаже всяка опозиция !!!!Кокала няма да го пусне лесно!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Диона започна с тунинга още преди години Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Директорът на РЗИ в града на 100-те войводи д-р Николина Иванова призна, че не е открит причинителя, но намекна, че може и да е в сандвичите Всеки втори недоволен от пенсията Всеки втори недоволен от пенсията Най-недоволни от пенсията си са жените, пенсионерите, които живеят в столицата и в селата, представителите на етническите малцинства, както и пенсионираните със средно и по-ниско образование Защо се стигна до трагедията в Пловдив, при която автомобил се разцепи и двама младежи загинаха Защо се стигна до трагедията в Пловдив, при която автомобил се разцепи и двама младежи загинаха Експертиза ще установи дали шофьорът е бил пиян или дрогиран Заради дългове продават легендарен завод Заради дългове продават легендарен завод Необслужен кредит извади на продан този имот  Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Вдигат пенсиите с 11 % Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Докато се бори със системата, семейството чака Андрей - младши  Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Промените настъпиха в момент, в който една от националните телевизии е на пазара  Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Огромен интерес към лускозни имоти в Дубай Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода"
Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори