×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Маринела Димова: Имаме първи регистриран случай на Йерсиния ентероколитика в Бургас


Д-р Маринела Димова: Имаме първи регистриран случай на Йерсиния ентероколитика в Бургас
Болестта е най-често срещана при деца под 3-годишна възраст и при възрастни хора, обясни д-р Маринела Димова, началник Микробиологичната лаборатория
10 Юли 2019, Сряда, 19:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Първият за тази година докладван случай на изолирана Йерсиния ентероколитика в Бургас е от Микробиологичната лаборатория към ДКЦ „Бургасмед“

За летните бактерии и неразположенията, свързани с тях, попитахме д-р Маринела Димова, началник Микробиологичната лаборатория към МБАЛ "Бургасмед"

- Д-р Димова, какви оплаквания предизвиква този бактерий?

- Болестта е най-често срещана при деца под 3-годишна възраст и при възрастни хора. Йерсиния ентероколитика е инфекциозен причинител като най-честите симптоми са диария и коремна болка. Част от пациентите съобщават за кръв в изпражненията. По-рядко се появява гадене и повръщане. Псевдоапендицитът е по-често срещан сред по-големите деца и младите хора, в сравнение с по-класическите симптоми на гастроентерит при малки деца. Този клиничен синдром се характеризира с треска, тежка коремна болка, чувствителност на десния долния квадрант на корема и левкоцитоза. Две трети от тези пациенти съобщават за лека диария един или два дни.

- Как можем да са заразим, предава ли се от човек на човек и как да се предпазим?

- Микроорганизмът попада в човешкия организъм главно от храната. Той е широко разпространен в околната среда и често колонизира / заразява диви и домашни животни. При недобре термично обработено месо и не добре измити зеленчуци чрез храната попада в човешкия организъм.

Y. enterocolitica расте добре при ниски температури, затова се запазва в храни поставени в хладилника. Съобщават се за случаи при деца, които са били в контакт с животни, като се предполага, че това е свързано с храненето със сурово месо на домашни любимци. В Европейския съюз това е третият най-често срещан причинител на диария от храни, след Campylobacter и Salmonella. Въпреки, той се предава основно с храната, спазването на добра лична хигиена е задължително.

- Как да разберем дали сме се заразили и с какво да се лекуваме?

- При съмнение потърсете лекарска помощ. Доказването на този причинител става с микробиологично изследване, като е необходимо да се донесе изпражнение в лабораторията. Ако се установи наличие на този бактерий, се изработва антибиограма, чрез която се установява с кой антибиотик е подходящо да се проведе лечението.

- Трудно ли се доказва този причинител?

- Разбира се, изолирането му изисква добро оборудване на микробиологичната лаборатория, наличието на необходимите консумативи , но най- вече да се мисли за него и да се търси активно не само от насочващият лекар, но и от микробиолога. За точната диагностика има голямо значение и как е взета пробата. Неспазването на тези правила може да провали изследването. Препоръчвам при назначаване на микробиологично изследване предварително да се обадите в лабораторията и ще получите най-точни указания.

От особена важност е при оставяне на пробата да съобщите дали в момента имате оплаквания и какви, или сте след лечение, изолиран ли е причинител при друго изследване и какъв, приемали ли сте антибиотици. Тази информация не е с цел манипулиране на резултата. Тя е необходима на микробиолога за правилната преценка на състоянието.Така ще се определи по-лесно дали е успешно лечението, дали се касае за инфекция или за носителство на някои бактерии, което има значение за лечението.

Ролята на лекаря микробиолог е да прецени кои причинители могат да доведат до вашите оплаквания, да ги търси целенасочено, да изготви заключение и да даде препоръка за лечение към лекуващия лекар. Именно затова в микробиологията е важна добрата подготовка и опита на клиничния микробиолог.

- От какво друго се причиняват „летните диарии“ ?

- С настъпването на летния сезон зачестяват случаите на диария. Това се дължи на увеличената консумация на плодове и зеленчуци, струпването на повече хора в курортните места по време на отпуските. За диария се приемат течно-воднисти изпражнения повече от 3 пъти дневно. Множество микроорганизми, преди всичко бактерии и вируси и по- рядко паразити, могат да причинят чревни инфекции. Едни от най-честите са: колибактерии, салмонела, кампилобактер, шигела, Рота- и Аденовируси, инфекция в резултат токсини, образувани от бактерии.

Такива са стафилококова инфекция, инфекция с B.cereus и др. Освен чрез поглъщане на бактериите и техните токсини подобни оплаквания могат да се причинят и от дисбактериоза (нарушение на нормалната чревна флора), в резултат на антибиотично лечение, стрес, строги диети и други причини. Най-честите причинители, които се изолират в тези случаи са C.difficile и особено Candida.

- Какво да предприемем, когато сме с разстройство? 

- Ако имате диарични изхождания няколко дни или откриете в изпражненията следи от кръв, слуз, гной, трябва да потърсите лекар и да ви бъде назначено микробиологично изследване за установяване на причинителя на чревната инфекция. Трябва да се посочи обаче, че в някои случаи не може да се докаже причинител в изследваният материал, дори и той да се подозира, поради много ниската инфекциозна доза на някои от тях. За целта е необходимо да бъдат изследвани няколко проби взети по различно време и от различни места на изпражненията. Дори след лечение, болните могат да отделят причинителите още няколко месеца. Затова трябва да бъде извършено контролно микробиологично изследване. При хора, които работят в хранителната промишленост и деца, посещаващи детски заведения, този контрол е задължителен, тъй като има трайни носители, които нямат оплаквания.


В категории: Здраве


България Всички новини
Кметът на Несебър връчи отличия на учители и дейци на културата  на 24-ти май Кметът на Несебър връчи отличия на учители и дейци на културата  на 24-ти май 24 май е празник, благодарение на който българите придобиват самочувствието и увереността на народ с писменост и културна идентичност, каза градоначалникът Бизнесмен от най-стария морски курорт в България хвърли голяма бомба за ол инклузива! Бизнесмен от най-стария морски курорт в България хвърли голяма бомба за ол инклузива! По думите му въпреки предизвикателствата ръководството на комплекса посреща сезона с позитивно настроение Созопол отбеляза 24 май 2024 г. с голямо празнично шествие Созопол отбеляза 24 май 2024 г. с голямо празнично шествие Манифестацията на децата премина от училището „Св.св. Кирил и Методий“ по созополските улици до площада пред храма Защо Азис изрева на умряло Защо Азис изрева на умряло Спряха му тока  Само девет общини у нас успяват да се издържат сами Само девет общини у нас успяват да се издържат сами Несебър е сред общините с най-големи собствени приходи Вижте грандиозното бургаско шествие за 24 май, което победи всички рекорди Вижте грандиозното бургаско шествие за 24 май, което победи всички рекорди Демонстрацията бе впечатляваща, със сигурност имаше повече от 11 хил. участници  Шофьор мина по пътя на Кирил Петков край Аскаково, шокира с ВИДЕО Шофьор мина по пътя на Кирил Петков край Аскаково, шокира с ВИДЕО Ясно се вижда на една от табелите, че ограничението е 60 км/ч, а не 90 км/ч Какво пожелаха политиците на 24 май Какво пожелаха политиците на 24 май Азбуката, словото, книжнината и културата са ни съхранили през вековете и ще ни обединяват и водят напред като народ, написа Корнелия Нинова Изложи ли се Мис България в Черешката на тортата Изложи ли се Мис България в Черешката на тортата Скромна, мила, но леко флегматична миската изненада гостите с калорийна бомба Бургас отбеляза 24 май с най-мащабното шествие в България (ВИДЕО) Бургас отбеляза 24 май с най-мащабното шествие в България (ВИДЕО) Над 11 хил. се включиха в инициативата
Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори