×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Докоснете се до учителя Тео - златния ни физик с мисия, от Китай щяха да го отмъкнат - създавал архитектите на бъдещето


Докоснете се до учителя Тео - златния ни физик с мисия, от Китай щяха да го отмъкнат - създавал архитектите на бъдещето
Тео работи за каузата си и не иска от никого нищо в замяна, тази вечер в Дома на НХК представят документалния филм за него, не пропускайте
14 Юни 2019, Петък, 11:52 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Тео е алтернатива на цялото консуматорско общество – човек с кауза, който не хаби ресурс напразно и събужда Бог у човека

Николай Василев е роден през 1975 г. в Казанлък. Той е сценарист и режисьор на документалния филм „Формулата на Тео“, който ще бъде представен тази вечер в Дома на НХК от 18 часа и си заслужава да бъде гледан от всеки един бургазлия и гост на града ни. Билетите са на привършване, затова побързайте.

Николай Василев е завършил Кино и ТВ режисура в НБУ през 2004 г. Филмът му „Френска любов“ – късометражна лента, влезе в селекцията за късометражни филми на престижния филмов форум София Филм фест 2015. В момента той работи по документални проекти в БНТ.  Споделя, че първоначално искал да учи право, после медицина, но в крайна сметка осъзнал, че по-скоро иска да се занимава с нещо, свързано с творчество, а не с точните науки. Почти веднага след това започва работа по различни документални проекти към БНТ.

В момента снима документална поредица от 10-минутни филмчета. Много честно неговите документални филми са забелязвани на доста фестивали.

-       Г-н Василев, кога една история си заслужава да бъде разказана във филм?

-       Не съм типичния рационален човек и често работя с интуицията си. Освен ако някой интересен факт не ми направи силно впечатление в дадена история, аз разчитам изключително много на усещането си. Търся необикновените герои – многопластови образи, от които човек може да си извади поука за нещо. Когато някой премине през нещо изключително трудно и е успял да постигне нещо, това са най-интересните ми герои.

-       С какво те впечатли учителят Тео и защо избра точно за него да направиш филм?

-       Аз съм от Казанлък и за мен той винаги е бил емблематична личност. Познавам го още от ученическите си години и съм го имал предвид като евентуален герой на мой бъдещ филм. Предизвикателство беше. При него рискът винаги е, че той е много статичен от гледна точка на камера. Нито ходи по вода като Кристо, нито е художник, който прави картини по 5 метра...

-       А защо Тео е впечатляващ?

-       Защото е различен и има различна концепция за живота. Той не е теоритик, който проповядва някакви идеи. Той е скромен и именно тази скромност дава някакви резултати. Тео е алтернатива на цялото консуматорско общество – човек с мисия, който не хаби ресурс напразно. Като Сизиф – камъкът му винаги е на път. Някак демонстрира това, което ще ни е много необходимо в бъдеще – идеята да бъдеш, а не да имаш. Той не прилича на нито един друг учител, защото това, което прави, е много самобитно и някак първично. Намерил е начин да въздейства и да формира съзнанието на учениците си, а най-ценното, на което ги учи, е свободата. Като свободни личности те могат да творят, за разлика от ограничения, скован от правила и догми човек.

-       Колко са неговите ученици, как достигат те до него?

-       През Тео са минали стотици ученици и той знае на всеки един от тях трите имена. Той отбира ученици от математическата гимназия в Казанлък, където преди година го пенсионираха с удоволствие. Иначе учениците му го намират по най-различни начини. Тези, които имат интерес да се развиват, стигат до него по един или друг начин. Сега, когато той е пенсионер и стана по-известен, вече му се обаждат заинтересовани майки, които са по-амбициозни и взискателни към децата си. Той обещава успех и го постига.

Особеното при него и концепцията му е, че той не взема пари за това, което прави. Той е изключителен. Той е в традицията на безсребърниците.

Тео е съзнателен в това, което прави. Според мен, трябва да направят специален клон в психологията и да го изследват – как така работи, без да иска нещо за себе си. Това е постижение за душата, нейно състояние, на което според мен трябва да обучаваме децата си. Тео им го преподава – в името на каузата и постижението да се работи безвъзмездно.

-       Имаше ли някой запомнящ се момент по време на снимките на филма за Тео?

-       Много интересни са моментите на посещението на Тео в Китай. Там той беше поканен от негов ученик да изнесе лекция за Деня на физиката. Всички знаем, че китайците имат вродено почитание към учителството и фигурата на учителя и разбира се и Тео го възприемаха по традицията на конфуцианството – с респект и благоговение. Такова трябва да бъде отношението към учителите. В България това за момента е невъзможно, защото у нас има учители, които бързат да напълнят гушите си, а не да събудят съзнанието на децата. Именно това са хората, които нямат идея за мисия. Това при Тео е събудено и той го предава нататък.

Китайците бяха изключително впечатлени от Тео и дори не спираха да му повтарят, че ако работи там, той ще бъде милионер. Учителят обаче дори не си помисля да замине в друга държава срещу каквото и да било заплащане. За него не това е важното.

-       Кои са най-успелите ученици на Тео и къде по света са се реализирали?

-       В цял свят има негови ученици. Те работят в най-добрите лаборатории или места, свързани с наука. Неговите ученици дори да не се занимават с наука, те са се реализирали по много добър начин и са постигнали някакъв максимум. Това е благодарение на будността, която Тео е създал у тях. Той много обича да казва „Аз създавам архитектите на бъдещето“ и те го легитимират като такъв архитект и добър учител със своите успехи.

Един от успешните му ученици е Тенчо Попминчев, който заедно с брат си в Америка най-вероятно ще бъде номиниран за Нобелова награда. Те са направили своето откритие, благодарение на липсата робуване на стереотипи и догми в науката. Създали са нещо, което наблюдава света на атомите и молекулите в реално време, а това би било страшен скок за медицината и точните науки. Друг негов ученик прави камерите, които са на всякакви марсоходи, луноходи, които НАСА ползва, и то ги произвежда в София.

Най-оптимистичното е, че в момента той също обучава бъдещи много успешни хора. Все още има надежда, защото вълната от личности не е преминала и Тео все още създава хора, които са на световно ниво и винаги са първи на олимпиади.

Една от любимите ми мисли на Тео е, че е смъртно опасно да си прост. Той получава много критики от родители за това, че е строг и пише много двойки. Той не глези учениците си, но има много интересно чувство за хумор, благодарение на което влиза в контакт с тях и вкарва кислород в общуването.

Все повече тази любима мисъл от Тео я виждам в живота, тя ми е като слоган. Първият човек, който ме спаси от това да не съм прост, е един друг учител, за когото съм правил първия си филм – Ваклуш Толев. Той не е учител по физика, а по метафизика и от него научих, че всеки човек е бог в развитие. Според него Бог не е извън нас, той е вътре в нас и всеки го е събудил на различно ниво. Затова има прости, по-прости, най-прости, има гении и божествено умни хора. От него научих това като идея, а от Тео видях как тази божественост вътре в човек може да бъде активирана, събудена и превърната в живот. Това прави той с учениците си – маха опаковките, които светът ни дава и активира най-доброто, свръхпотенциала в човека. Ако говорим за Бог – той събужда Бог в човека.

-       Кой е последният филм, който си гледал и въобще можеш ли да седнеш да гледаш филм като обикновен зрител?

-       Имах период, в който ми беше много трудно да гледам филм като обикновен зрител, тъй като все търсех недостатъци – как е осветено, как се движат героите и т. н. Слава Богу, този период мина. Последното, което гледах, беше поредицата „Чернобил“, която е изключително въздействаща и много добре направена.

-       Какво мислиш за съвременното българско кино, за комерсиалните сериали, с които ни облъчват всеки ден от екрана?

-       Съвременното българско кино е част от концепцията на цялата ни държава. То е нещо като кино, а ние сме нещо като държава. Имаме нещо като изкуство, нещо като финансиране и т. н. Българското кино в момента по-скоро е имитация и упражнение на хора, които по принцип може би поставени в нормални условия биха дали по-добър продукт. Аз обаче не съм доволен от това, което виждам. Може би единственото, което бих откроил е филмът „Ага“ на Милко Лазаров, но той стои извън контекста на българското кино.

Формулата на Тео - Трейлър / Theo's Formula - Trailer from Screening Emotions on Vimeo.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Amazon.de вече ще доставя и до България Amazon.de вече ще доставя и до България 29/05/2024, Сряда 21:20 1
13
Коментара по темата
13.
*********
22.10.2022 23:41:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
12.
*********
09.10.2022 19:13:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
*********
01.10.2022 17:51:17
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
10.
*********
26.09.2022 20:31:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
*********
17.09.2022 13:51:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
*********
14.09.2022 21:11:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
*********
12.09.2022 21:15:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
*********
11.09.2022 21:45:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
11.09.2022 17:33:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
*********
10.09.2022 21:39:59
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
*********
09.09.2022 19:33:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
baihui
15.06.2019 17:11:52
1
0
Евангелистки простотии !
1.
AZ
14.06.2019 16:10:02
0
7
Безспорно Тео е голям, но аз искам да обърна внимание към един друг човек, който не жали пари и средства да стимулира такива хора. Този човек е в училищното настоятелство на ППМГ Бургас, собственик е на една от най-големите фирми в Бургас, а именно - Деплан. Неговото име е Петьо Дончев и вместо да пръска пари по острови, джипове, дрехи, жени и имоти дава пари и спонсорира успешни ученици и учители от ППМГ. Поклон пред такива хора, които се борят за българското, искат да задържат нашите деца в БЪлгария и правят всичко необходимо те да останат тук и да се развиват тук.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте какво цар Фердинанд, който продал България на французите за каца със злато, завеща на сина си! Вижте какво цар Фердинанд, който продал България на французите за каца със злато, завеща на сина си! След като разбира, че ще бъде детрониран, монархът прави примирие с французите в Солун Таен чат разкрива как Алек скрива шапката на продуцента Таен чат разкрива как Алек скрива шапката на продуцента Истината е, че никой от екипа на „Ергенът“ не очаквал подобен развой на събитията Извънредно! Катастрофа в центъра на Бургас, блъснаха пешеходец Извънредно! Катастрофа в центъра на Бургас, блъснаха пешеходец Инцидентът стана на ул.“Цар Петър“ – на пешеходната пътека с ул.“Конт Андрованти“ Франциска от Денсинг старс се завръща ударно Франциска от Денсинг старс се завръща ударно Информацията издаде продуцентът и телевизионер Георги Тошев Баща й беше най-богатия в България, а тя днес е принцеса - живее в Италия и стяга чудна сватба Баща й беше най-богатия в България, а тя днес е принцеса - живее в Италия и стяга чудна сватба Дъщерята на Илия Павлов готви тържество на остров Капри  Бургас остава без голи мацки на плажа и тази година Бургас остава без голи мацки на плажа и тази година Щели да действат разконцентриращо за спасителите Предстоят ремонти на пътища в община Руен Предстоят ремонти на пътища в община Руен Проектите са за над 7 млн.лева  Една епоха в "Черноморец 1919" приключи, фамилия Томови се оттеглят Една епоха в "Черноморец 1919" приключи, фамилия Томови се оттеглят Дойде времето, в което и ние да кажем „край“. Каквото можахме за 9 години, дадохме на клуба, обявиха семейство Томови  Държавата отказва да плати за всички щети от наводнението в Карловско Държавата отказва да плати за всички щети от наводнението в Карловско Кметовете се бунтуват, искат 38 млн. лв. и блокират подбалканския път Проект отвори бургаското пристанище за големи кораби Проект отвори бургаското пристанище за големи кораби Бургас се развива като модерен пристанищен град, обяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова
Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Вики от Ергенът избели зъбки, стана ли по-хубава Няма вече жълти зъбки, а само "нерви лабави" Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Рекорден брой смъртни случаи от употреба на наркотици в Германия през 2023 г. Хероинът остава наркотикът, чиято употреба води до най-много жертви Зловеща прогоба мори мъжете на тази известна българка Зловеща прогоба мори мъжете на тази известна българка Голямата ѝ любов е китаристът Християн Платов Може ли да повярвате, че е на 74 години Може ли да повярвате, че е на 74 години Някои мислят, че дизайнерката използва фотошоп Тя и той обикаляли ритуално околовръстното, за да станат известни Тя и той обикаляли ритуално околовръстното, за да станат известни Лорда също не е забравил какво му обяснила тогава певицата - че това е заклинание за слава С викове Аллах акбар и българско знаме брадати чеченци заминаха да убиват в Украйна С викове Аллах акбар и българско знаме брадати чеченци заминаха да убиват в Украйна Преди да бъдат качени на транспортния самолет "българите" крещят "Аллах акбар!", "Путин!" и "Русия!" и падат на земята за намаз Путин назначи бившия си бодигард за съветник и секретар Държавния съвет Путин назначи бившия си бодигард за съветник и секретар Държавния съвет Путин, който в момента е на 71 години, тепърва започва нов шестгодишен мандат и няма конкретна информация относно кой ще избере за свой наследник Почина знаков банкер Почина знаков банкер Бившият yпpaвитeл нa БHБ Ивaн Иcĸpoв разказа подробно за отношенията си с него Daily Telegraph: Сливен е меката на точещите британски социални помощи Daily Telegraph: Сливен е меката на точещите британски социални помощи В рубриката "Разследване" на "Дейли телеграф" делото е описано подробно в две статии Белгийски прокурори обискират ЕП заради руска намеса в изборите Белгийски прокурори обискират ЕП заради руска намеса в изборите Подозренията са, че асистентът на евродепутата Кра е шпионирал за Китай и Русия
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори