×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Все повече руснаци се заселват в Бургас и градовете по морето, за туризъм обаче предпочитат Турция и Египет


Все повече руснаци се заселват в Бургас и градовете по морето, за туризъм обаче предпочитат Турция и Египет
В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души, в Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова, казва Лариса Костадинова
07 Юни 2019, Петък, 18:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Много по-малко се купуват ваканционни имоти и се очаква отлив заради тежкия визов режим, повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат да живеят в България

- Г-жо Костадинова, какъв туристически сезон се очаква за руснаците тази година?

- Очаква се по-слаб сезон. Ние поддържаме връзка с летището и с туристическите фирми, които казват, че има по-малко заявени полети и туристически групи за лято 2019.

- Накъде се пренасочиха руските туристи, за които България бе предпочитана дестинация за почивка, а дори и за постоянно жителство допреди години?

- Към момента основният поток от туристи е насочен към Турция и Египет. Това са по-евтини и достатъчно атрактивни дестинации, за които не се изискват визи. За тези две държави са по-евтини и самолетните билети, освен това се влиза само с паспорт.

- Какви имоти предпочитат да купуват братушките в Българи и основно в кои градове по Черноморието?

- Много по-малко се купуват ваканционни имоти в сравнение със ситуацията преди години. Повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат тук да живеят. Най-много от тях се насочват към Бургас, също Поморие и Несебър. Предпочитани са градове, в които все пак има живот, това привлича интереса на руските граждани.

- Какъв тип имоти купуват руснаците по правило и до какви цени, например?

- Тенденцията е да се търсят двустайни имоти – апартаменти с една спалня. В Бургас цените са доста по-високи, но в Поморие може да се намери такова жилище до около 40 хиляди евро, а в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас има двустайни имоти по около 30 хиляди евро.

- Тенденцията е все повече руски семейства да се установяват постоянно у нас.

- Има много млади семейства с деца, които предпочитат големите градове по морето. Само в Бургас има над 1000 руски деца, които посещават редовно училища и детски заведения, в Несебър, Свети Влас и Поморие също почти във всеки клас има руски деца.

- Можем ли да посочим като причина за отлива на руските туристи и сложния и скъп визов режим, който България въведе?

- Да, разбира се. Индивидуалните визи са много скъпи както за българите за Русия, така и за руските граждани. Една виза струва 80 евро, представете си за каква сума става въпрос, когато едно семейство е четиричленно.

- Все още ли е толкова тромава процедурата за вадене на виза, както преди години?

- И сега не е улеснена. Например имаме и друг тип руски граждани от бившите републики като Узбекистан, Таджикистан, Украйна. Наскоро имахме проблем с Узбекистан и един господин, който искаше да дойде в България при родителите си. Той е 50-годишен, роден и живял в Ташкент, но Българското консулство няколко пъти му отказва виза, защото районът е опасен и може да е терорист.

- Получавате ли съдействие от Почетното консулство на Руската Федерация в Бургас и г-н Тонко Фотев?

- Комуникираме с тях относно получаването на паспорти. Много сме доволни, защото преди използвахме само Генералното консулство във Варна и беше много по-трудно физически. Сега е много удобно, защото тук имаме голяма диаспора рускоговорещи и постоянно живеещи в Бургас, а Консулството е в Бургас.

- Колко души живеят постоянно в Бургас и околните морски курорти?

- В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души. В Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова. Има много руснаци, които живеят по 6 месеца в България и 6 – в Русия, за да съберат изискуемия 5-годишен срок, за да останат за постоянно в България.

- По какви причини руснаците избират да останат в България за постоянно?

- На първо място е това, че почти няма езикова бариера и могат да се оправят навсякъде. През 2006 г., когато започнахме да продаваме имоти на руски граждани, нямаше кой да напише договор на руски език. В курортите основно имаше хора с английски език. Буквално за една година се намериха млади хора, които учиха език, защото пазарът и условията го изискваха.

- Колко са фирмите, които предлагат недвижими имоти по морето и колко бяха през 2006 г., когато Вие започнахте?

- От 5 фирми през 2006 г. в момента има над 55 агенции за недвижими имоти.

 - По какъв начин предпочитат да си купят имот руснаците и има ли все още ефект от туристическите изложения в Русия, на които се представяме?

- Вече няма толкова голям ефект от изложенията. Сега руските граждани предпочитат да дойдат да видят лично имота. Година-две идват тук като туристи, за да видят как се живее в България. Понякога дори вземат под наем апартамент за една година, за да преценят с какви финансови средства ще трябва да живеят и в какви условия и след това купуват. А преди години реално хората купуваха на изложения, без да са видели имота. Бързаха да вземат жилище, но и цените бяха съвсем други. Сега вече имат повече претенции. Знаят в кой град, до каква сума, ходят няколко пъти там на почивка и така преценяват дали да останат.

- Има поне няколко фалшиви руски брокери в Бургас, които подбиват пазара, мамят клиентите и предлагат имоти на много по-ниски цени от пазарните – как трябва да се процедира срещу тях?

- Цените се определят от продавачите, но за съжаление има хора в гилдията, с които не знаем как да се борим. Даже създават някакви сайтове, предлагат имоти, а нямат право да работят като брокери. Тези хора трябва да бъдат разследвани. Миналата година при нас дойде гражданин на Израел, който е бил излъган и са му взели 22 хиляди евро и са изчезнали. Затова се борим за Закон за недвижимите имоти. Ще бъде създаден и Национален регистър на компаниите и на брокерите, които работят в тях. Работи се и по система за ексклузивно предлагане на проверени обекти от тези фирми.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 1
13
Коментара по темата
13.
Marinero
10.06.2019 12:54:37
0
5
Имигриращите русияни у нас са основно 4 категории, като следва :
1. Корумпари на държавни служби, пълни със мръсни пари, които трябва да се изперът в недвижимост у нас, защото Путин ги преследва в Русия.
2. Настоящи и бивши военни пак с мръсни пари или уж големи пенсии. В тази категория попадат и много агенти на ГРУ - военно разузнаване и подривна дейност.
3. Бизнесмени с полу легален, полу криминален бизнес в Русия, идващи с цел да перът пари през имоти или да реализират печалби чрез спекулация и препродажба на недвижимост на техни сънародници.
4. Тук там някой нормален човек. За съжаление те са най малко и най-рядко срещаната категория.

Трябва добре да се замислим какво си внасяме от Русия
12.
Сукман
08.06.2019 18:25:24
0
3
На дали има във вселената толкова голяма мешавица както в сегашните
Български земи . Като почнем от азиатски гени,индийски,египетски,арменски,гръцки.ромейски,тракийски,хунски,алански,славенски,руски и какви ли още..готи,латини....За това си мислим че сме гениални неудачници-най-вече бедни, лъжепатриоти,завистливи...чуждопоклонници ....нейсе
11.
000
08.06.2019 11:16:58
0
3
Руснаците масово бягат от Русия, това е факт и искат европейско гражданство, за да се измъкнат от режима там. България избират поради една причина : тук е евтино и гражданството се продава или се взима най-лесно в сравнение с другите страни в ЕС. Дори имаше скоро голям скандал, с продаване на БГ-гражданство и явно след натиск на ЕС-промениха и закона за чужданците. В Русия, и в момента текат реклами в интернет, че след покупка на жилище, могат да придобият постоянно гражданство. Иначе програмата на Бг правителство е да дава гражданство на пенсионери. Докато нормалните западни страни, привличат образовани млади хора. В Бг има нужда от лекари, м. сестри, програмисти и т.н, . При едно адекватно правителство, можеше да се предложи постоянно гражднство точно на такива хора. Но това не се прави.
10.
х
08.06.2019 11:13:05
0
2
Руснаците масово бягат от Русия, това е факт и искат европейско гражданство, за да се измъкнат от режима там. България избират поради една причина : тук е евтино и гражданството се продава или се взима най-лесно в сравнение с другите страни в ЕС. Дори имаше скоро голям скандал, с продаване на БГ-гражданство и явно след натиск на ЕС-промениха и закона за чужданците. В Русия, и в момента текат реклами в интернет, че след покупка на жилище, могат да придобият постоянно гражданство. Иначе програмата на Бг правителство е да дава гражданство на пенсионери. Докато нормалните западни страни, привличат образовани млади хора. В Бг има нужда от лекари, м. сестри, програмисти и т.н, . При едно адекватно правителство, можеше да се предложи постоянно гражднство точно на такива хора. Но това не се прави.
9.
бивш брокер
08.06.2019 10:59:38
2
2
Старите, класически агенции в Бургас се броят на пръсти, но решават много и различни, сложни имотни въпроси и имат много доволни клиенти през годините. Цените са минимални, услугите качествени. Г-жа Костадинова и още няколко класически агенции в Бургас могат да се похвалят с успешна кариера и много доволни клиенти, и продължават да се трудят неуморно и да решават проблемите на гражданите.
8.
Revo breg
08.06.2019 10:14:15
0
7
Откога брокерските мокри съница са обект на интервюта? Истината е, че на всеки заблуден руснак, който се интересува да купи, има 10, които отчаяно се опитват да се отърват от купените имоти. А пък въпросната г-жа е скандално известна с прецакване на и без това малобройните си клиенти.
7.
бивш брокер
08.06.2019 07:53:44
1
8
не бих препоръчал на руски граждани да инвестират в държавата, чийто собствен народ я напуска, а оставащите тук, озверели от ежедневната борба за един комат хляб, сме загубили представа за добро и лошо, забравили вяра, език, история, и традиции.
6.
Неромаре
07.06.2019 23:45:00
13
5
Не е лоша идеята руснаци да балансират Бургас. Там са се наместили някакви местни бандички българи от години още, и всички знаем кои са; които си мислят, че в тях хлябът, в тях и ножът.
5.
viche
07.06.2019 23:07:43
3
13
Всеки руснак купил имот в бг става брокер и си води приятелите и им продава имоти пък вие си дръжте агенциите за престиж , тука не е важно кой ще ппсредничи за имота , важното е да вървят продацбите, пък това че сте се събрали някакви изкукали стари лелки в критическата и държите агенциите за престиж ,това си е ваш проблем че не ви върви, не се излагайте с това нсни че целия град ви се смее , изкукали лели
4.
Адвокат Потеров
07.06.2019 21:49:11
2
4
Защо Петър Попчев е единственият грамотен човек в България, на когото първоначалните обяснения в полицията, са написани на компютър, а не както би трябвало да бъдат - собственоръчно написни от него?
Най-вероятно целта на полицая Антон от Първо районно управление е била да бъдат фалшифицирани показанията.
Защо, когато двама униформени полицаи са намерили Тихомир да се разхожда по улиците, целият в кръв от краката до раменете, дознателят Москов от Първо районно управление, не му е взел дрехите за веществено доказателство и не му е направил снимки, докато е бил целият в кръв?
Защо след това, когато Тихомир си е признал, че е ритал убития Николай, което е било потвърдено от свидетеля Георги, дознателят Москов не го е задържал в ареста и го е освободил като свидетел?
Защо няколко дни по-късно дознателят Москов се е отказал от делото?
Защо 3 години след случилото се не е намерен, за да бъде разпитан, Осман, който, заедно с убития Николай, няколко дни преди това са били Тихомир?
В случая Тихомир единствен има мотив да бие Николай.
Защо при направените очни ставки всички свидетели са казали, че Попчев не е удрял Николай, а само Тихомир го е бил, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това Тихомир не е подведен като обвиняем, а само като свидетел и съдът няма право да го осъди.
При направената очна ставка между Попчев и Тихомир, без мое присъствие, което е абсолютно незаконно, Тихомир е потвърдил думите на свидетелите, че Попчев не е удрял Николай, а си е признал, че единствено и само той го е удрял, ритал по главата и скачал върху главата му. Въпреки това пак не е бил подведен като обвиняем, а е бил освободен като свидетел.
Защо, когато поискахме от прокурор Тиха Стоянова да бъде повторена очната ставка между Попчев и Тихомир, защото е била фалшифицирана от полицията, като някои от думите на Тихомир са били променени, защо ни беше отказано и защо прокуратурата вкара делото в съда по този начин?
Ако смятате, че Попчев е толкова опасен за колкото го представяте и че във всяка една минута, в която е на свобода, има опасност някой да загуби живота си, мисля, че е крайно време полицията и прокуратурата да си признаят, че са освободили Тихомир, който е извършил убийство. Да си вземат Тихомирчо заедно с тях и да се вкарат в затвора. Тогава съм сигурен на 100 %, че Попчев ще се предаде, за да им прави компания.
3.
Хлебарки
07.06.2019 20:25:20
12
20
Чух преди 3 дни една гадина да говори как българският бил много близо до турския. И сме пишели с ТЯХНАТА азбука.
Да се махат
А вие с претенции за патриотичен сайт ставате поле за изява на тази тьотка.
2.
Хлебарки
07.06.2019 20:18:15
14
21
Налазиха ни мръсните гадини
1.
бургазлия
07.06.2019 20:12:47
20
24
браво. много се радвам. по-добре руснаци да се заселват, отколкото рязани бургии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори