×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Партията на Ердоган засега води с малко в Истанбул и Анкара, но губи в кемалистката крепост Измир


31 Март 2019, Неделя, 20:58 ч.

Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води на местните избори в 18 големи общини

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води на местните избори в 18 големи общини, включително в столицата Анкара и Истанбул, информира Блиц. ПСР получава 47,89% от общия брой гласове, тъй като най-близкият й съперник - Републиканската народна партия получава 31,18%. Народният съюз на ПСР и Партията на националистическото движение събира 52.53%, а Националният алианс на Републиканската народна партия и „Добрата партия“ получава 37.04% от общия брой гласове. В най-многолюдния турски град Истанбул 8 политически партии и 24-ма независими кандидати се бореха за кметския стол. Бившият премиер Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), води с 51,1% срещу 46,3% за основния му конкурент Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НСР), сочат първите данни, цитирани от "Хюрриет". В столицата Анкара битката бе между 7 формации и 5-има независими кандидати.

Кандидатът на ПСР Мехмет Йожасеки бе начело с 49,28% подкрепа към 19 ч снощи спрямо 47,69% за кандидата на НРП при 30% преброени бюлетини. Към 19 ч те дават превес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която събира 47,56%. На второ място е кемалистката Народнорепубликанска партия с 31,28%, а на трето - прокюрдската Демократична партия на народите с 5,91%. Следват Партията на националистическото действие (ПНД) със 4,9% и Добра партия (ДП) с 3,29%. 4 убийства и две силни земетресения белязаха оспорваните местни избори в Турция. Двама от загиналите са наблюдатели на изборите, между които пламнал скандал в област Малатия, последван от стрелба с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.  

Турският президент окачестви изборите като “крайъгълен камък” за турската демокрация. Заедно със съпругата си Емине Реджеп Ердоган гласува в училище в истанбулския квартал “Юскюдар”. Вотът бе разглеждан като тест за популярността на Ердоган, който не е губил избори от качването си на власт през 2002 г. В дните преди гласуването Ердоган проведе около 100 митинга в цялата страна. Около 57 млн. избиратели можеха да се явят пред урните. За участие бяха регистрирани 12 политически партии с общо 6588 кандидати.

Гласуването протече между 8 и 17 ч с изключение на окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден бе от 7 до 16 ч. В традиционната крепост на кемалистите Измир като фаворит за кметското място се очертава кандидатът на НРП с 58,35 на сто от гласовете, а кандидатът на ПСР е втори с 37,45 на сто, показват още данните. Над половин милион служители по сигурността и охранители бяха мобилизирани в Турция за охрана на изборите. Освен тях в готовност бяха поставени и 5000 войници от армията и жандармерията. До 18 ч бяха отменени всякакви публични увеселения, включително сватби. До 24 ч бе забранена продажбата на алкохол. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се яви пред урната в Анкара и заяви: .“Дай боже краят на март да донесе пролет”. Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер пусна бюлетината си в истанбулския квартал “Юскюдар”. Двете опозиционни сили се договориха да подкрепят общи кандидати на местните избори в много градове, за да постигнат по-добри резултати. Техният Национален алианс издигна общи кандидати в 22 от 30 метрополии на Турция.

Освен 1289 кметове гражданите избираха съветници в окръзите и кварталите на турските градове във всички 81 провинции. Земетресение с магнитуд 4,9 удари окръг Денизли, Югозападна Турция, което наложи спиране на вота за малко. В източния окръг Ерзинджан пък бе регистриран трус от 4,1. Това са първите местни избори в Турция в рамките на новата президентска система на управление, приета на референдум през април 2017 г.
 


В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
До ибнелер от ДПС
31.03.2019 21:57:07
1
3
Какво си помислихте че Ердоган ще изгуби ли.Турция е забранена за ДПС(доносническа партия на сатаната)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори