×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Давид от Несебър: България е моят дом, Армения ми е чужда!


Давид от Несебър: България е моят дом, Армения ми е чужда!
Аз съм израснал в Несебър и не познавам друга страна, споделя Давид Акопян
29 Март 2019, Петък, 10:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Арменецът, който е израснал в Несебър, сподели, че за да получи документи за самоличност, трябва да плати $7500

България е моят дом. Това сподели в „Тази сутрин“ по бТВ Давид Акопян, който е роден в Армения, но е израснал в Несебър. 
„Задържаха ме, когато бях с приятели в Морската градина на Варна. Беше хубав слунчев ден и при рутинна проверка и питаха за лични карти, а аз обясних, че нямам. Задържаха ме, за да се установи моята самоличност. След като ме провериха и видяха, че не фигурирам в никоя система, се наложи да пренощувам в ареста“, разказва 29-годишният мъж.
„На следващия ден ме разпитаха и след като се установи, че моята самоличност е неизвестна, се издаде заповед за временното ми задържане в лагера за бежанци в Бусманци“, добави той.
Давид е бил в една стая с още двайсетина чужденци. 

Тикнаха Давид в бежански лагер, живял цял живот в Несебър без документи

„Имаше 7-8 китайци. Отношението на служителите към мен беше много добро. Те разбират, че съм израснал тук и моят случай е доста по-различен от този на хората от Афганистан например, които са влезли нелегално в България, но не с цел да останат тук“, споделя младият мъж. 
„Нямам нито паспорт, нито акт за раждане. Това, което установи моята самоличност, е документ от посолството, в който пише, че след извършена проверка, е установено, че съм гражданин на Република Армения“, добавя той.
„Казармата там е задължителна. Обръщал съм се много пъти към арменското посолство и дори до президентството съм писал писма. Според служителите от дипломатическата служба, трябва да се върна в Армения, да служа там и след това мога да си получа паспорта. Моето завръщане в България обаче е под въпрос, а Армения за мен е чужда държава. Затова отказах да се върна и помолих да получа документи в България“, разказва Давид.
„През 1992 г. майка ми и баба ми са пристигнали от Армения в Бургас. Две години сме живели там. След това тя среща моя доведен баща и се местим в Несебър“, добавя той.
„Ние не нарушавахме визовия режим. Законно майка ми е дошла в България“, уточнява мъжът без паспорт.
„Радвам се, че въпреки липсата на документ за самоличност успях да се образовам! Не можах обаче да се явя на матура, заради това, че нямам паспорт. За щастие към мен проявиха разбиране и ми позволиха да ходя на училище“, споделя той.
На въпроса дали се чувства българин, отговаря, че няма избор да не се смята за такъв.
„Аз съм израснал в Несебър и не познавам друга страна. Знам арменски разговорно. Моите майка и баба са говорили с мен на майчиния ни език. Не мисля обаче, че мога да се оправя в Армения“, добавя той.
Водещият Антон Хекимян уточни, че в Армения пределната възраст за военна служба е 27 години и след това, всеки, който не е служил, трябва да плати финансова компенсация.
„Нямам 7500 долара, за да мога да платя и да остана в България. Работех в сферата на туризма заради добротата на някои хора. Не можех да стоя и да чакам някой да ме издържа. Даваха ми работа, макар че нямам паспорт“, разказва младият мъж.
„Мислих си, че българите сме много разделени, но осъзнах, че когато някой има нужда, успяваме да се обединим около една кауза. Изключително съм благодарен за подкрепата. Хората от Несебър правят всичко възможно, за да съберат тези пари“, добави той, а на въпроса как усещаш България, отговори „Това е моят дом“.

 

„Израснах в Несебър, учих там, завърших основното си образование в СОУ „Любен Каравелов” в Несебър и последните две години учих в гимназията по туризъм в Слънчев бряг”, каза Акопян пък пред камерата на Нова телевизия.
„Той достигна до дванадесети клас, но не успя да завърши, защото просто нямаше документи за самоличност. Тоест един амбициозен, можещ, умен, млад човек не успя да получи образование”, заяви учителката на Давид - Ирена Божилова.
„Изпратен е в Бусманци с единствената цел да се изясни самоличността на лицето. Един човек, който 26 години живее в България, не се укрива, напълно известен е и е свързан с общността, където се намира, и изведнъж 3 седмици да бъде лишен от свобода, за да бъде установено кой е”, каза адвокатът на Давид - Диана Радославова.
Давид е застрашен от депортиране в Армения.
„От страна на изпълнителната власт  няма друг ход. Няма каква друга процедура да приложат спрямо него, защото има празнота в закона”, уточнява Радославова.
„Въпросът е че липсва адекватен закон да филтрира различните случаи. Тоест да разграничи мен, човекът живял цял живот тук, от един емигрант от Афганистан, който е с цел да премине незаконно през България”, каза Давид.
Той трябва да пътува до Армения, където да плати на държавата за това, че не е ходил в казарма, да си издаде арменски паспорт и да се надява, че ще му разрешат да се върне легално.
„Проблемът е, че той трябва да излезе от България, за да го направи това нещо и никой не му гарантира възможността легално, бързо и лесно да влезе обратно в у нас”, заяви Радославова.
„Ще трябва да отида на място, на което нямам никакви близки, нямам какво да правя. Не владея дори езика. Аз ще бъда отпратен да започна нов живот на непознато за мен място, ако това се случи”, сподели Давид.
За да помогнат на Давид неговите приятели са започнали дарителска кампания, с парите от която момчето да плати на арменската държава, затова че не е служил в казарма.
 


В категории: Несебър


Коментари
Флагман.БГ Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман 13/06/2024, Четвъртък 19:37 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те  Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Не бъркайте химията с любовта 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце Хората от тези знаци са готови да направят и невъзможното в името на любовта Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Кадрите ще се използват за популяризирането на общината като туристическа дестинация, вече е започнала работата по няколко рекламни клипа Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Сервирайте обърнат сладкиш с ананас с лужица-две сладка бита сметана 7 начина да не напълнявате през лятната почивка 7 начина да не напълнявате през лятната почивка Обърнете специално внимание на зеленчуците Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител
Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион 
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори