×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Собственик на имот даде пример - вдъхна нов живот на стара сграда в сърцето на Бургас


Собственик на имот даде  пример - вдъхна нов живот на стара сграда в сърцето на Бургас
Дизайнът на новата фасада е майсторски изпипан – съчетава най-доброто от оригиналната архитектура и развитето на технологиите
16 Февруари 2019, Събота, 10:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Триетажната постройка отпреди век се намира на ул. „Славянска“ №53

Собственик на стара къща в самото сърце на Бургас – на ул. „Славянска“ №53, показа нагледно как трябва да е процедира при ремонт на подобни бижута от началото на миналия век. За разлика от лошия пример със съборената и безогледно, нахално и безвкусно престроено-надстроена с няколко етажа къща на ул. „Александър Батенберг“ №26, за който Флагамн.БГ писа.

По информация на Флагман.БГ триетажната сграда е строена преди 20-те години на 20-ти век. Това на практика я прави столетница, която би следвало при настоящите политики на Община Бургас да е изключително ценна. И изглежда собственикът й е на същото мнение. А ние, като граждани на Бургас и родолюбци - също.

Този паметник на архитектурната мисъл бе в окаяно състояние. Личеше, че бяха правени опити тя да бъде реставрирана, поне на ниво фасада - боядисана в електриково-зелен цвят, но много още й липсваше,  продължаваше да изглежда като изоставена.

Как се реставрира една от най-старите къщи в Бургас? Като се събори и се пришият още три етажа

Само допреди няколко години сградата изглеждаше така. Разликата е очевадна

Днес няма и следа от това тягостно чувство,  всичко е изрядно и може да се нарече част от културното наследство на Бургас. 
Мазилката е чисто нова с приятна топла  комбинация от жълто и бяло – цветове, загатващиза  новото, за свежа енергия, дори оптимизъм. Тези тонове са спазени и при други такива сгради, което придава специфичен за стария Бургас стил. Както са запазени цветовете бяло и синьо в Санторни, напр. И точно това са необходимите качества, с които бургазлии трябва да се сдобият, ако искат до няколко години центърът на града да се превърне в ядро на културата – такова, каквото е било то преди точно столетие.

Трябва да се има предвид, че сградата още е в ремонт.

Дървената дограма е изцяло подменена с пластмасова, но това е логично и всъщност не толкова пречещо на цялостната визия на сградата ход. Този тип постройки са характерни с високите си тавани и дебели стени, което ги прави  трудни за отопление. Така макар от северната част на постройката да има монтирани цели три климатика (умишлено и придвидливо в най-интимното ъгълче на къщата, което остава далеч от погледите на минувачите), те определено няма да са достатъчни, ако изолацията на прозорците не е перфектна. 

Предвид мащабните ремонти на улици в центъра на Бургас и концепцията тази част от града да се превърне в културно ядро, инициативи като тази са добре дошли и трябва да се взимат като пример за подражание.

Флагман ще следи процеса.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 1
9
Коментара по темата
9.
Аз
16.02.2019 14:15:36
0
8
Тази къща не беше ремонтирана, а съборена като остана само предната стена (фасадата).
Може да се каже, че е нова кооперация вече.
8.
Бургазлия
16.02.2019 13:38:51
3
6
Явно само тя грозна боя е била на промоция в Практикер..ама по-добре от нищо
7.
Пак ли?
16.02.2019 11:55:33
1
11
Пише се подражАние, а не подрЪжание, ама че журналисти....
6.
Haha
16.02.2019 11:35:07
1
12
Преди една седмица имаше статия, в която хулихте същия този строеж.
5.
PTO
16.02.2019 11:28:38
2
12
Преди да напишете подобна рецензия се консултирайте поне с ученик от строителния техникум.
4.
eafat
16.02.2019 10:52:02
1
10
Георги, открих ти 2 грешки без да чета цялата статия, събуди се!
3.
Архи
16.02.2019 10:44:35
4
12
И оп. 1 етаж отгоре
2.
зара
16.02.2019 10:40:25
13
8
От старо, ново не става! Лайно в целофан!
1.
Пикачу
16.02.2019 10:39:20
4
12
Ами хубаво е направил човека,но явно разполага със средства. Мисля ,че и Общината трябва да го подпомогне за такива големи ремонти ..както и другите собственици на подобни паметници на културата които нямат достатъчно средства да направят такива ремонти ,а се налагат !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори