×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Симеонов: Поисках оставката на Порожанов заради акули като Зоров, лапащи от училищата


Валери Симеонов: Поисках оставката на Порожанов заради акули като Зоров, лапащи от училищата
Валери Симеонов поставил остро въпроса пред Коалиционния съвет и премиера Бойко Борисов
13 Февруари 2019, Сряда, 19:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Земеделското министерство „доста коварно” прокарало поправки в схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”

Валери Симеонов е поискал оставката на земеделския министър Румен Порожанов през декември. Това разкри самият той пред „Флагман”.

Повод да го потърсим бе внесена точка 15 в дневния ред на Министерския съвет днес, с дългото заглавие Проект за постановление за изменение и допълнение на Наредбата  за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод” и схема „Училищно мляко”, приета с Постановление №251 на МС от 2016 г.

Според Валери Симеонов в случая става въпрос за корекция на скандално изменение от миналата година, което давало предимство на големите в бранша.  

Припомняме, че тогава от Министерството на земеделието увериха, че ще поправят спорния проект. Впоследствие обаче скандалните изменения били прокарани по „коварен” начин. Което и довело до поставянето на въпроса за оставката на Румен Порожанов.

Бившият вицепремиер Симеонов описа събитията отпреди няколко месеца така: „Влязохме в скандален спор с Порожанов, и Борисов разпореди да се отложи приемането с една седмица, в която да съгласуваме текстовете с Порожанов. Съгласуването на текстовете стана с нашите специалисти от кабинета и със специалистите от Министерството на земеделието, храните и горите. Ние категорично се противопоставихме на този вариант, при който се даваше предимство на големите в бранша и всички останали бяха обречени фактически на фалит. И след като се споразумяхме за основните принципи, оставихме Министерството на земеделието да завърши текстовете. Оказа се, обаче, че те доста коварно са подменили няколко члена, с които са дали предимство пак на тези големите. Това, за съжаление, се установи няколко месеца след като Наредбата вече беше влязла в сила.”

През декември Валери Симеонов отново реагирал: „Още веднъж поставих остро въпроса на Коалиционния съвет пред Борисов и поисках оставката на Порожанов. Така че много работи не ги знаете. Това беше началото на декември. Казах, че ако наредбата не се промени, януари месец ще поискаме оставката публично на Порожанов, което предизвика и съответната нова промяна на наредбата, с което беше възстановена старата наредба – така, както тя работеше.”

Бившият вицепремиер коментира казуса пред „Флагман” в сряда сутринта, преди от Министерския съвет (МС) да обявят какво е било прието на правителственото заседание.

По-късно от пресслужбата на МС съобщиха следното: „С промените в наредбата се опростява изборът на заявител, отпада служебният избор, предоставят се по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици. Предвижда се ясна и публична процедура за провеждането на процедурите за избор на заявители от учебните заведения - обявяване на интернет страницата им на обявлението за набирането на предложения за доставка на продуктите по съответна схема, изискваните документи, реда за провеждането на избора и обявяването му.

С промените ще се постигне подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания, включително и чрез разнообразие на доставяните продукти и повишаване на ефективността на прилагане на схемата.”

„Флагман” попита Валери Симеонов дали искането за оставката на Порожанов отпада.

„На този етап, като видя как е приета наредбата, ще ви отговоря. Но последният вариант, който съм гледал онази вечер (не снощи, а онази вечер) в 99% удовлетворява интересите и на двете страни. Не само на търговците – тези 1200 фирми, които извършват дейността, но и на производителите. Така че никой не трябва да си позволява да изопачава истината, или цялата тази заложена идея, че фактически се извършва някаква манипулация спрямо производителите. Никой не е против производителите. Те си участват в пазара на разпределението, имат своето място. По никакъв начин не се ликвидират тези, които досега са действали, които са се набутали с кредити, които са накупили хладилни камиони, които са наели огромни хладилни бази, които са наели училищните столови, лавки и павилиони. Защото всичко това представлява една доста сложна система, свързана с наличието или наемането на база за извършването на тази дейност. А не както им се виждаше на някои големи акули от бранша – че въпросът е само да се „налапаш” с училищата и парите ще тръгнат веднага”, коментира Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обясни, че през месеците, в които са действали скандалните поправки в наредбата, са нанесени сериозни щети.

Програмата действала с европейски и наши средства, а усвояването й спаднало драстично – от 94,3% на около 60%.

С промените преди няколко месеца се дало „предимство на няколко известни производители от рода на - има един доста обигран, не знам производител ли е, политик ли е или е обикновен комбинатор – казва се Зоров (ето имена ви давам) и още няколко такива…”

Валери Симеонов има предвид Димитър Зоров, собственик на марката „Пършевица”.

Той парадирал „с връзките си на най-високо равнище”. Поправките в негова полза обаче довели до спада в усвояването на програмата.

Бойко Борисов и Димитър Зоров

Стигнало се до мухлясали сирена и кашкавали във Варна, Бургас и София, което преди го нямало.

„Т.е. тарикатите, които се налапаха с огромен брой училища, нямат капацитет да вършат тази работа по зареждането на училищата. Всички тези факти бяха безспорни и се стигна до връщането на наредбата с леки корекции, което трябва да стане днеска. Ето това са част от задкулисните битки на Валери Симеонов. Пък дали аз съм го направил или го е направил някой друг – това не е толкова важно. Естествено, че аз нищо не мога да направя сам и че това е станало с усилията на целия кабинет и някои други специалисти от Министерския съвет”, коментира още водачът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти”.

„Просто една тежка история и естествено, че тя не остана без последици. По-малките фирми, за съжаление, не оцеляха, но като цяло мисля, че този бранш е спасен – така, както стана с ракиджиите”, заключи Валери Симеонов.

 

 

 

 

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Вдигат паметник на гларуса във Варна Вдигат паметник на гларуса във Варна 23/05/2024, Четвъртък 16:54 0
Бъдещето на ERP системите
Бъдещето на ERP системите 23/05/2024, Четвъртък 12:44 1
3
Коментара по темата
3.
Сунгурларе няма дърва
13.02.2019 20:41:52
0
3
Да дойде в Сунгурларе Симеонов и да оправи проблема с дървата. Общината завлече жителите си. Платихме през 2018г. дърва още няма.
2.
Българин
13.02.2019 20:34:25
1
7
Правителството е фирма Далавера ООД
1.
СКАТ
13.02.2019 19:36:20
1
9
Тялото на скатовете е широко сплеснато гръбокоремно, приспособило се е за придънен начин на живот. Хрилните отвори се намират на долната страна на главата. Гръбната им перка се сраства със страните на тялото.
Всичко си е описано ясно, подмолен, гръбокоремен, когато ти се деформират частите, хората дишат с бели дробове, те хрилни,
Представители на скатовете, които се срещат в Черно море, са морска лисица и морска котка.
Интересно дали има морски патреот или са само лисици и разюздани котки!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша Скандалът започна, след като преди дни собственикът им обяви, че и последният работещ доскоро лифт на Витоша- Симеоновският, окончателно спира работа Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стойчо Ст. решил да сложи край на живота си  Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Спорът се разрази около приватизационния договор с “Витоша ски” Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Жертвата още не е идентифицирана  Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения Скандалите започнаха още при обсъждането на дневния ред Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори