×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции


Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции
Хората ни се доверяват и причината е, че постоянно се развиваме и надграждаме знанията си, смята д-р Борислав Денчев
07 Февруари 2019, Четвъртък, 10:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вместо бургазлии да се лекуват във Варна и София, специалисите от там дойдоха тук, каза доц. д-р Борислав Денчев - началник на Клиниката в УМБАЛ „Дева Мария“

 

- Доц. д-р Денчев, вече осем години сте в университетска болница „Дева Мария“, а с Вашето идване в Бургас бяха положени основите на съдовата хирургия. Каква е равносметката Ви за периода?

- Точно така, преди осем години пристигнах в Бургас, за да направим първото отделение по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“. Преди това в града, въпреки че е голям, нямаше консолидирана болнична структура по съдова хирургия. Спорадично идваха колеги от други градове, за да преглеждат и да правят скрининг, но нито един от тях не оперираше на място.  Единствено при спешни случаи, по изключение, са се извършвали съдови операции.  Докато в началото на 2011 година, година и половина след откриването на болница „Дева Мария“, бе взето решение да се поставят основите на тази несъществуваща към този  момент специалност в града. Това стана със събиране на постоянно действащ съдово-хирургичен екип под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев, дмн., началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в софийската университетска болница  “Света Екатерина“  и под мое ръководство. Първоначално екипът бе съставен от специализантите на болница „Света Екатерина“ в София, които идваха в Бургас на ротационен принцип. Това продължи около година и половина, след това се назначиха щатни специалисти, а вече имаме и собствени специализанти. Смея да твърдя, че постоянният достъп до компетентна съдово-хирургична помощ бе революционна стъпка в подобряването на медицинското обслужване в Бургас. През 2013 г. нещата се доразвиха и след моята хабилитация през 2016 г. отделението се трансформира в Клиника. Преминахме през всички нива на комптентност, като в момента сме трето, най-високо ниво, а в нашата Клиника се прилагат всички съвременни медикаментозни, оперативни и “безкръвни” ендоваскуларни методи за лечение на съдовите заболявания.

И в момента проф. д-р Тодор Захариев продължава да идва регулярно два пъти в месеца, за да оперира и преглежда, като същевременно е и методичен ръководител и консултант на Клиниката. Д-р Тодор Драганов и д-р Галин Желев допълват екипа от специалисти по съдова хирургия. При нас специализират и д-р Елена Домусчиева, д-р Георги Николов, а от миналата година към колектива се присъедини като специализант и сърдечният хирург д-р Тодор Якимов.

- С годините успяхте да се докажете и вече Клиниката по съдова хирургия е изборът не само на хората от Бургас, но и на много хора от цяла България. Но в началото със сигурност е било трудно. Как успяхте да спечелите доверието на бургазлии?

- Аз дойдох от Варна, преди това бях в София. Проф. д-р Тодор Захариев дойде от София. Това е разковничето. Вместо бургазлии да ходят във Варна и София, за да се лекуват, Варна и София дойдоха при тях. Много е трудно да развиваш нещо, което го е нямало. Не искам да звуча високопарно, но през 2011 това бяха пионерски, авангардни стъпки. Никак не е просто да полагаш основи, особено когато става въпрос за медицина, особено когато става дума за хирургия и най-вече когато става дума за съдова хирургия. Подчертавам специалността, защото тя е сравнително нова научна специалност, която до скоро беше едно цяло със сърдечната хирургия. В момента за година лекуваме средно 1400 човека и извършваме приблизително 1100 операции, някои от които изключително сложни.

Хората ни познават, търсят, доверяват ни се. Една от причините е, че ние постоянно се развиваме, постоянно се учим и надграждаме знанията си. Истината е, че хирургията не се учи само по учебник. Хирургията е практическа специалност, но хирургът на 21 век трябва да работи преди всичко с главата си и след това с ръцете си, нещата са свързани. Добрите резултати идват след правилната преценка и правилния подход към болния. Всеки лекар доразвива своите практически умения, качества и навици като се занимава с научно-изследователска и преподавателска дейност. Това го поддържа във форма, кондиция, поддържа неговия интелект и високо ниво на мисловна култура, неговите мануални качества.  Много е важно всеки специалист да посещава семинари, симпозиуми, конкреси, да не бяга от комуникация с колегите си , да може да си свери часовника с тях. Само така един специалист може да има прогрес в своето развитие.

- Говорите за важната част на научната дейност за всеки специалист, а от скоро сте и началник на Научно-учебната дейност в университетска болница „Дева Мария“. Каква е Вашата визия за развитие?

- С новия отдел имаме планове да развиваме учебно-преподавателската и научно-изследователската дейност на университетска болница „Дева Мария“, тъй като смятам,че това е визитната картичка на нашата дейност. Научната и учебната дейности са това, което трябва да популяризираме в медицината. Те имат огромно значение за развитието на бъдещите поколения лекари, които са избрали България за своето развитие. Професията е стресова и отговорна и малко са хората, които избират да станат лекари и особено хирурзи. Това води до огромен дефицит на лекари в цяла Европа. Затова основната ми цел е университетска болница „Дева Мария“ да продължи да бъде атрактивно лечебно заведение за практическо обучение на студенти и специализанти и в моята концепция е залегнало развитието и усъвършенстването както на съществуващата вече база, така и професионалното развитие на колегите в болницата.

И в момента имаме зачислени докторанти. Още през 2017 г. със заповед на ректора на Медицински университет- Варна проф. Красимир Иванов д-р Елена Домусчиева бе зачислена и в момента процедурата е в ход. Аз съм неин научен ръководител, а научен консултант ѝ е проф. д-р Васил Петров от МУ- Варна и УМБАЛ „Света Марина“- Варна, който в момента е и председател на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. С това искам да покажа, че даваме реален шанс на нашите лекари да се развиват и да се доказват и в професията, и в научната дейност. Д-р Домусчиева показва научна активност чрез многобройни публикации в последните две години,което заедно с факта, че е избрана за представител на специализантите за България в Европейското дружество по съдова хирургия, доказват както нейните неоспорими качества, така и възможностите за реализация, които лекарите имат в университетска болница „Дева Мария“. Освен д-р Домусчиева, следва да спомена и д-р Йонко Георгиев, който е зачислен в Медицински университет- Варна като докторант по научна специалност Обща хирургия. Д-р Йонко Георгиев е част от екипа на началника на Клиниката по хирургия- доц. д-р Анатоли Карашмалъков, изключително изявен специалист с богата научна дейност и човекът с най-висока публикационна активност от нашата болница според проучванията в международната база данни. Казвам го, за да не се остава с впечатление, че като ръководител на научно-учебната дейност в болницата съм фокусиран изцяло върху собствената си специалност. Имам планове да зачислим като докторанти лекари от всички болнични отделения, с което да подпомогнем техния професионален растеж. Всяко отделение ще бъде стимулирано да изготвя научни публикации, за да покажем, че при нас се работи сериозна медицина. В плановете ми са и засилване на сътрудничеството ни с висшите училища в страната, както и привличане на хабилитирани лица, с които да провеждаме дискусии и научни срещи с медицинските лица от нашата болница. Най-важното е да не забравяме, че в медицината постоянното развитие е задължително,без значение колко опитен лекар си.


В категории: Здраве


България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори