×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Корабостроителницата в Бургас извърши уникално за България преустройство на товарен кораб, вижте как


Корабостроителницата в Бургас извърши уникално за България преустройство на товарен кораб, вижте как
Плавателният съд е разрязан на две, а в празното пространство е добавена 30-метрова секция
26 Януари 2019, Събота, 11:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

„Донмастър Прайд“, който влезе в медийното пространство в края на миналата година, бе удължен с цели 30 метра

Непубликуваната досега история на кораба „Донмастър Прайд“, който в края на миналата година претърпя единствена по рода си реконструкция в Корабостроителницата на Бургас, днес излиза на яве. Репортер на Флагман.бг разговаря с прокуриста на „Корабостроителница Бургас“ ЕООД – Димитър Кимрянов, който разказа подробности за това как е извършен ремонтът.

Всички започва след договор с руска фирма за преустройство и удължаване на техен кораб. Към него е трябвало да се добави 320-тонна секция, дълга 30 мета. „Донмастър Прайд“ обаче не е допуснат в Украйна и по линията на необходимостта на собственика му той влиза в контакт с варненската „Булярд Варна“. Там обаче се оказва, че крановото оборудване не е в изправност и започва търсенето на алтернатива.

Невиждано! Удължиха кораб с 30 метра в Бургас (СНИМКИ)

Такава намират в Бургас. „Вместо да се провали проектът им, ние му вдъхнахме нов живот, разработихме технология за преустройството на кораба и спасихме проекта. Удължаването продължи около 3 месеца и половина, а плавателният съд в момента все още се намира на кея при нас, където се извършват довършителни работи от страна на корабособственика“, уточни пред Флагман.БГ прокуристът на „Корабостроителница Бургас“ ЕООД.





Процесът на удължаването въобще не е лесен, но в опитните ръце на специалистите от Бургаската корабостроителница той минава по вода. След приемането на кораба „Донмастът Прайд“ и докуването му на стапел на корабостроителницата, паралелно се приема на кей и специално изработената 320-тонна секция, предварително построена по проекта за удължаването на кораба. След докуването на втория стапел на секцията се пристъпва към рязането на плавателния съд по зададени преди това параметри и на точно определено място.


Новата секция постепенно се приближава към кърмата на "Донмастър Прайд"

„Всичко се прави по технология, съгласувана с корабния регистър – разчертава се по специален начин линия, по която ще се реже корпусът на две части. Те се разделят, като кърмата се дърпа назад на подемно-спусковия комплекс и посредством хидравлични платформи в празното място се вмъква удължаващата секция. Работи е изключително прецизно. До такава степен, че когато приключи стиковането на заварките, установихме, че по делителната линия на кораба имаме разлика от само 2 милиметра, която за новата дължина от 129 метра на плавателния съд е в допустимите норми“, коментира още Димитър Кимрянов.



Тук все още си личи заварката - вдясно е старият корпус, вляво е новият, който предстои да бъде боядисан

Той обясни, че годишно през управляваното от него дружество минават около 30 кораба, които се нуждаят от ремонт. В момента в корабостроителницата са приети 7 кораба, от които 3 са докувани на стапела, а 4 изчакват на кея и се ремонтират на вода, включително и „Донмастър Прайд“.

„Екипът ни е съставен от 85 работници, но за обема на работа те не са достатъчно. Нуждаем се от професионалисти, които искат и могат да работят в тази сфера. Но като почти всеки други сектор в България и тук се усеща сериозната им липса. Младите изглежда предпочитат да работят в офиси, пред компютъра, вместо да се учат на реален бизнес на корабите. А това е индустрия, която няма да замре, защото винаги ще има нужда от плавателни съдове, които следва да се ремонтират“, коментира с уловима нотка на тъга в гласа си Кимрянов.

Фактът обаче остава – в Корабостроителницата на Бургас има предостатъчно работа, напук на всеобщото мнение, че там нищо не се прави. И изглежда занапред тя ще става все повече.

В категории: Бургас


12
Коментара по темата
12.
Няма значение
19.04.2020 23:12:15
0
0
Пълни глупости. КЗ-то не вкарва никакви кораби, това го правят други.
Кораба който правеха няма да го коментирам понеже мисля, че им отне доста повече време, но както и да е. Важното е че е на вода и го няма.
Колкото до това, че младите не искат да работят тази "така добре заплатена работа" сами си направете извода за мизерията в която ще работят за студа през зимата, жегата през лятото, мръсотията и много други неща и накрая 540лв основна заплата в най добрия случай... Тук там някой ваучер и така...
За професионалистите, който търсите едва ли ще намерите някой, освен някой изкукал дядка на който му остават 1 или 2 годинки до пенсия(когото ще съкратите малко преди нея по всеясни причини)
Живи и здрави да сте! Весели празници :)
11.
Стоян
27.01.2019 17:43:19
0
0
През 1997г напуснах корабостроителницата защото заплатата ми беше $20 за месец-7ми разряд шлосер!Сега сигурно дават на специалистите си по $3-4000!!!!
10.
Todor
27.01.2019 11:32:51
0
10
В корабостроителния завод останаха най-големите професионалисти(знаещи и можещи)
ЕВАЛА пичове.Допирал съм до техните услуги и съм доста доволен!
9.
Доброжелател
27.01.2019 10:50:11
0
8
Тази година половин кораб,догодина-цял.Това го пожелавам на корабостроителницата съвсем искрено и вярвам,че може да се върне в мача.Кимрянов,Ти можеш!
8.
Ха ха ха
27.01.2019 10:48:35
3
6
Не само младите няма да искат да работят тежка физическа работа,а и всички останали докато тъй наречените работодатели и техните ятаци($индикали$ти) не проумеят че трябва да вложат средства,модерна техника и акъл,а оттам и да започнат да плащат както се полага-всеки петък на седмицата и минимум 20-40€на час+over time.Чаааак тогава може и да стане нещо.В целият бял свят тежката и мръсна работа е най-заплатена,взима се дори повече от зъболекар.До 10 максимум 15 години ще разберете за что иде реч,ама ще е късно.Късмет в живота.
7.
ВЕФИОК
27.01.2019 00:48:00
11
4
Тази допотопна гемия е обречена да плава в наши води. Пилатлъка няма начин да излезе извън фекалиите на Тиквата и Путлер.
6.
СПТУ по Корабостроене
27.01.2019 00:18:54
2
5
"Илия Бояджиев" е номер едно
5.
Джон Силвър
26.01.2019 22:30:57
3
8
Защо не закарате кораба на разходка в либийски води?
4.
запознат
26.01.2019 22:17:45
3
7
http://www.shipyard-bourgas.com/На сайта на корабостройтелницата може да се запознаете с факта дали работи или неработи. Истината е ,че се работи 80% с руски кораби.Досега от натовски кораби никой не е ял хляб.Така,че всеки да си гони интереса и да си храни с труд семейството.Няма проблеми и между екипажите на украински и руски кораби в завода.Хората се разбират и си помагат,за разлика от политиците.
3.
ИСТИНАТА
26.01.2019 21:57:02
7
5
Димитър Кипрянов - силен човек на Р. Петков и Георги Първанов, член на АБВ партията в Бургас, изключително зависим политически човек, назначен със силен лобизъм по времето на знаете кои управляващи :) Има ли нужда да допълвам ?
2.
Иван
26.01.2019 21:42:10
8
8
От давна не работи корабостроителницата в Бургас за ко лъжете.
1.
Ко
26.01.2019 21:03:23
3
3
Ко
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори