×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето го първия Коледен подарък за бургазлии - разказът "Цезар", насладете му се


Ето го първия Коледен подарък за бургазлии - разказът "Цезар", насладете му се
Авторът Луи подари разказ на своите съграждани
30 Ноември 2018, Петък, 16:58 ч.
Автор: Луи

Споделете го с близки, приятели и колеги. Творбата е изключително интересна и затрогваща 


Бургаският автор Луи пожъна голям успех с първата си книга "Има ли живот след брака". На пазара предпразнично бе пуснат и втори том на сборника му с разкази. Двете книги се предлагат на промоционална цена в http://www.storieslui.com/

Представяме Ви един от разказите на Луи...

ЦЕЗАР

Помня пътувахме по работа. Бързахме, чакаше ни важен клиент в София. Бяхме с Теодор, той шофираше. Ставаше въпрос за много пари, двамата трябваше, просто бяхме длъжни да направим сделката. Неговият шеф много разчиташе на това. Когато пътуваш от морето към столицата тръгваш някъде към пет сутринта, за да можеш да си в работно време при господа началниците от София. Тъкмо се развиделяваше, когато го видяхме. Младо куче, явно улично, беше ударено от кола. Лошо. Аз изпсувах безпомощно, просто нямаше как да му помогнем. Нито имахме време да спрем, нито къде да го закараме. А животното очевидно си отиваше. Тедо обаче наби спирачки.
-Теодоре, ще закъснеем.
-Не мога да го оставя, ще умре.
-Не виждам какво можем да направим...
-Има решение.
И скочи от колата. Вдигна животното и го сложи на задната седалка. Като го погледнах ми призля. Кучето беше измършавяло и цялото изпотрошено. Само лежеше и ни гледаше с големите си влажни очи. И трепереше.
-Заминава си. - въздъхнах аз.
-Не е сигурно,-отговори ми моя спътник,-Тук наблизо са най-добрите  ветеринари в държавата.
И сви от магистралата. Не знам дали сте чували за Тракийския университет. Ако кучето ви е имало проблеми сигурно сте. И ако от там не могат да ви помогнат, никой не може. Приеха ни сравнително много бързо. Докторът обаче поклати глава:
-Няма големи шансове да оцелее през нощта. Оставете го, ще направя всичко възможно.
И не ни взе пари. Скочихме в колата и отпрашихме с мръсна газ. Бяхме закъснели с над два часа. Голямата клечка от София така и не ни изчака. И изтървахме срещата. Като се прибрахме започнаха проблемите на Тедо. Като начало беше уволнен, за проваляне на сделката. Говорих с прекия му началник поне десет пъти, обяснявайки че аз съм виновен за закъснението. Не ми повярва. А тази работа наистина беше нужна на моя приятел. Той беше на квартира в нашия град и гледаше болната си майка, която беше станала наскоро вдовица. Жената живееше сама в съседно село и едва свързваше двата края. Тедо ходи няколко дни като ударен с мокър парцал. Направих каквото мога за да му помогна но в крайна сметка той се изнесе от града и ние изгубихме връзка. Беше ми болно за него. Беше направил нещо толкова хубаво, толкова чисто. Помогна на животно в беда. А в резултат изгуби прехраната си и постави под заплаха оцеляването на майка си. Понякога животът си прави дебелашки шеги с нас, мислех си. Теодор определено заслужаваше нещо много, много по-добро.

Знаете как е, колелото се върти, нови задачи изкачат, бързо забравяме старите преживявания, особено неприятните. Минаха години, животът беше добър към мен и семейството ми и аз напълно бях заличил тази случка от съзнанието си. До вчера. Като си разхождах кучето в парка пред мен спря елегантен господин със съпругата си. И без нищо да каже ме прегърна. Бутнах го аз, скарах се на кучето ми че не ме пази и чак тогава го познах. Теодор, същия като едно време с някои малки промени.
-Тедо, ти ли си? Как така не си качил и килограм? Само леко си посребрял, обаче ти ходи. Как си се барнал, много хубав костюм. Коя е тази манекенка с теб?
-Съпругата ми, запознайте се.
И от дума на дума се разбрахме да се видим същата вечер на ресторант, с жените. И там, в елитното заведение, научих цялата история.
След като избягал от града ни Тедо едва оцелял. Блъскал какви ли не работи за мизерни стотинки, делели пенсията на майка му. Бил е обзет от тотално отчаяние. Гледал е как горката жена гасне пред очите му.
   Един хубав ден обаче стар клиент на бившата му фирма успял да го издири. Бил страшно недоволен от колегата, който заместил Тедо. А помнел моя приятел като добро и съвестно момче. И му предложил работа. Същата работа, която е вършел досега. Но без началник.
И така се почнало. Клиент по клиент, сделка след сделка, Теодор успял да си стъпи на краката. И да създаде своята малка империя.
-Знаеш ли,-каза ми той докато плащаше сметката, - Тогава и за момент не съжалих, че спрях за онова куче.
-Много гадно ми стана, като те освободиха.-отговорих му аз. -Не успях да ти помогна, някак си се почувствах и аз виновен за уволнението ти.
-Ако не ме бяха уволнили още щях да съм на квартира, и майка ми щеше да е мъртва, понеже пари за лекарства така и така нямаше.
-Така като го казваш... Явно в крайна сметка са се наредили нещата.
-Не съм ти казал всичко още. Помниш ли онзи ветеринарен доктор? От университета?
-Бегло.
-Като ме уволниха аз го бях забравил. Той мен- не. Обади ми се след около месец. Беше спасил Цезар.
-Ей сериозно ли? Кучето е живо?
-О, да, много си е жив даже. Помниш ли какви му бяха големи лапите?
-Е толкова много не помня.
-Цезар излезе кръстоска между овчарки. Огромен звяр, страшно предан.
-Е как няма да е предан, ти му спаси живота.
-Дадох го на мама да го гледа на село. На него му беше тясно в апартамента. Той много се привърза към нея. Все едно разбра колко е важна за мен. Пък и тя към него. Другарче, нали знаеш че живее сама.
-Страхотна история.
-И не свършва тук. Нали помниш че имаше набези на крадци по селата? Задигаха на бабите пенсиите? Имаше и пребити стари хора?
-Да не са нападнали майка ти?!
-Опитаха. Една нощ влезли в стаичката й. А Цезар е спял в краката й.
-И?
-Еми двама са били, и двамата не са успели да избягат. Когато полицията е дошла са имали разкъсни рани по целите тела. Той е стоял отгоре им докато тя не го е дръпнала. И после са ги прибрали.
-И двамата?
-И двамата. Сега лежат. Ако не беше той, тия изверги със сигурност щяха да я довършат, знаеш с какво крехко здраве е.
-И какво излиза, че Цезар си е платил дълговете? Живот за живот?
-Така излиза. Пък и ме направи заможен човек. Нали заради него ме уволниха?
-Гледай ти.

    Като се прибрах в къщи дълго мислих. И дълго коментирахме със съпругата ми. До какво води един малък жест, една добра постъпка. В началото една врата се затваря, за да се отвори прозорец. Съдбата ти е дала възможност. От теб зависи как ще реагираш. Можеш да подминеш и да оставиш едно улично куче да умре. Не е краят на света, нали? Няма да липсва на никой. И животът ти да продължи както до сега. Да си живееш в мизерната квартирка, да броиш стотинките и да се чудиш откъде да вземеш пари за лекарства. Или да действаш. И да отвориш прозореца. В крайна сметка приятели, никой не е казал че ще е лесно, ако изберете да действате. Но си заслужава, повярвайте ми.
Съдбата обича смелите.

*ЗАЯВЕТЕ КОЛЕДНАТА ПРОМОЦИЯ НА ДВЕТЕ КНИГИ В САЙТА:
www.storieslui.com
Там има и много разкази.
Приятно четене!
Поискайте си посвещение!

В категории: Просвета


България Всички новини
ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години ГЕРБ проведе кампания по учебник в Бургас, очаква най-добрия си резултат от 7 години Ще се борят за поне 5 мандата от 2 МИР Бургас 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже 3 конкретни начина да го накарате да се обвърже Вижте ги  5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите 5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите Ето кои са те  Ето колко ни струваше предизборната кампания и кой се облажи от нея Ето колко ни струваше предизборната кампания и кой се облажи от нея Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат Зодиите, които привличат всеки като магнит Зодиите, които привличат всеки като магнит Скорпионите излъчват излъчване на мистерия и интрига, което е просто неустоимо Комшийката ми каза тази рецепта за патладжанено рагу с качамак, бива си я Комшийката ми каза тази рецепта за патладжанено рагу с качамак, бива си я Идеално ястие за старт на вегетарианския ви начин на живот 6 навика, заради които дупето ви изглежда плоско 6 навика, заради които дупето ви изглежда плоско Високите токчета играят особено важна роля Пред Радев остана само Космоса! От Бургас утре завладява небето, земята и водата Пред Радев остана само Космоса! От Бургас утре завладява небето, земята и водата Президентът реши да се гмурка, затварят акваторията около о-в Св.Анастасия ГЕРБ-СДС обяви от Приморско: Ще спечелим парламентарния вот и ще работим за Бургаския регион (ВИДЕО) ГЕРБ-СДС обяви от Приморско: Ще спечелим парламентарния вот и ще работим за Бургаския регион (ВИДЕО) Ще имаме правителство, ще спазим демократичния принцип и ГЕРБ-СДС ще излъчи премиер и ще отразим вота на хората с тежестта, с която са гласували, в коалиционната си политика, обяви водачът Жечо Станков Областният управител инспектира брегоукрепителното съоръжение в Китен Областният управител инспектира брегоукрепителното съоръжение в Китен Вече са преустановени рушенето на брега към сушата заради срутищни процеси, които отнемаха територия и криеха рискове за хората
Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори