×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във "Флагман": Борисов отхвърлил „настойчива препоръка” на Мая Манолова за независима проверка в ДАИ


Само във "Флагман": Борисов отхвърлил „настойчива препоръка” на Мая Манолова за независима проверка в ДАИ
Омбудсманът изпратила писмо до премиера след участие в заседание на парламентарната комисия "Босия"
15 Октомври 2018, Понеделник, 18:07 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Премиерът не откликнал след писмото на омбудсмана, изпратено преди два месеца


Премиерът Бойко Борисов не е назначил независима проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА). Това съобщи за „Флагман“ омбудсманът Мая Манолова. На 14 август тя е изпратила писмо до министър-председателя с препоръка да бъде назначен външен одит на ИААА (бившата ДАИ).

Ден по-рано Манолова участва в заседание на т. нар. парламентарна комисия „Босия“ (официално име - Временна парламентарна комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство).

Припомняме, че тогава омбудсманът заяви: „Аз не съм разследващ орган и нямам необходимата експертиза, нито такива правомощия – да правя собствени разследвания в никоя държавна институция. Това, обаче, което ще направя веднага след днешното заседание, е да отправя препоръка до министър-председателя да разпореди проверка, външна проверка в Автомобилна администрация. В нея да бъдат включени представители на протестиращите граждани и докато трае проверката, лицата, които са в различни процесуални качества – обвиняеми и подсъдими, да бъдат отстранени от работа, за да може проверката да бъде извършена при условията на обективност.”

Мая Манолова след това действително е изпратила писмено препоръка на премиера с дата 14 август. „Флагман” получи копие на документа от администрацията на омбудсмана.

В петък Манолова бе в Народното събрание във връзка с промените в закона, касаещи разширяване на помощите за децата-сираци. По темата „ДАИ” тя бе лаконична пред „Флагман”. Каза само, че е изпълнила ангажимента си да препоръча на Борисов да назначи независима проверка, но той не направил това.

В писмото на Мая Манолова до премиера пише: „От прегледа на предоставени ми документи и обществено достъпна информация, както и от изнесените данни по време на заседанието на Временната парламентарна комисия стана ясно, че обективната проверка на работата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е наложителна. Това се налага както заради възникналите съмнения за издаването на фалшиви документи за управление на МПС, така и във връзка с продължаващата вече над 60 дни гладна стачка на г-н Колев (Николай Колев-Босия – б.а.), която има опасност да приключи с фатални за живота му последици.”

Омбудсманът алармира още: „Тревога будят и изнесените в медиите данни, че над 20 лица от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (и свързани с нея институции), имат качеството обвиняеми/подсъдими от 2015 г., но до настоящия момент няма реален резултат от висящите производства.
Един от констатираните проблеми в рамките на заседанието на Временната комисия от 13 август 2018 г. е фактът, че нито едно от лицата, които са с различни процесуални качества (обвиняеми и подсъдими) не е отстранено от длъжност, което създава основателни съмнения за това, че те имат реална възможност да влияят върху хода на проверките и разследванията като заличават доказателства, унищожават документи или заплашват свидетели. Смятам това обстоятелство за смущаващо и неприемливо.”


Мая Манолова информира Бойко Борисов, че по време на заседанието на Временната парламентарна комисия призовала членовете ѝ за по-бързи и ефективни действия, но заедно с това поела и конкретни ангажименти.
„Убедена съм, че в ситуация на недоверие на протестиращите граждани към институциите в държавата, е удачно да се обърна към Вас с препоръка за съдействие.
Убедена съм, че всичко изложено до тук налага спешни мерки за назначаването на проверка, която да бъде осъществена по независим и обективен начин, така, че в бърз порядък да бъдат разсеяни или потвърдени съмненията в дейността на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".
Във връзка с това се обръщам с настойчива препоръка за Вашата спешна намеса като предлагам да се сформира независима комисия с участие и на представители на протестиращите граждани, която да се ангажира с извършване на проверка на изнесените в сигналите на г-н Колев факти и обстоятелства.
В зависимост от установените нарушения, моля да предприемете необходимите действия”
, завършва писмото-призив на Мая Манолова до премиера, което обаче изглежда е останало без реакция.

В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
Кендзинио
16.10.2018 01:59:55
1
3
Може да не моа да чета , ама си карам таксито......
2.
Емо мигача
15.10.2018 20:29:41
1
8
От корупцията в ДАИ Боко "опъва" над 20 млн.лв нс месец
1.
Ха ха ха !
15.10.2018 20:22:20
7
3
Осата Костинбродска искала Кандидатът за Гинес, оцелял след 81дни "гладна" стачка да му плати, назначавайки го Главен проверяващ ! Ти луда ли си ма дрога рко, или нас взамаш за глупаци! Бегай у лево!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пътищата не са ремонтирани в последните три години, твърди регионалният министър Пътищата не са ремонтирани в последните три години, твърди регионалният министър Състоянието им е незадоволително, обяви Виолета Коритарова  Всички шофьори, пътуващи в неделя, задължително да прочетат тази новина Всички шофьори, пътуващи в неделя, задължително да прочетат тази новина АПИ въвежда промени в движението за улесняване на трафика в последния почивен ден Епископите Арсений и Герасим - кой ще бъде новият сливенски митрополит Епископите Арсений и Герасим - кой ще бъде новият сливенски митрополит Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения Определението разслабен в българската Библия се използва за парализиран човек Ново брутално убийство смрази България Ново брутално убийство смрази България Мъж от Севлиево е убил майка си, намушквайки я многократно с нож Хотелиерите вдигат заплатите по морето Хотелиерите вдигат заплатите по морето Браншът се опитва да привлече работна ръка Ветровита, но слънчева неделя Ветровита, но слънчева неделя Прогноза за времето - 26 май, неделя "Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин "Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин Немски издания публикуваха информацията, като се позовават на службите за сигурност Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Хипотетични обединения и задкулисни ходове съпътсват борбата за ЕП   Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Пътничката останала шокирана от сметката
Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Плюли си на петите заедно с оръжието на ченгето Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори