×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как жителите на турските села Просеник и Ръжица се грижат за българските паметници (СНИМКИ)


Ето как жителите на турските села Просеник и Ръжица се грижат за българските паметници (СНИМКИ)
Монументие на комунизма са измити наскоро и лъщят от белота
11 Октомври 2018, Четвъртък, 19:13 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, снимки:Авторът

Населението в тази част на Източна Стара планина е предимно от турски произход, но то се грижи отлично за символите на българската история 


Божидар Божков е дългогодишен бургаски журналист, публицист и един от най-добрите разследващи репортери за нашия и чуждия печат. Завършил е Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", изучавал "Политически науки". Работил е за редица печатни издания, а от 2014 г. списва в. BG Voice – за българите в САЩ. Работи на свободна практика у нас. От няколко години води изключително интересното интелектуално предаване „Чудни звуци” по БНР-Бургас, в което изследва музиката от цял свят.

Турските села в Източна Стара планина, освен, че са живи и пълни с млади хора, което е резултат на патриархалността на населението там и почти напълно изпразнили се откъм българи, което е обяснимо, предвид точно обратните процеси сред това население, се грижат с особено внимание към паметниците от комунизма. Това е интересен феномен, доколкото тези паметници нямат нищо общо с населението на селата днес - върху тях са изписани загинали комунисти, които са 100% само българи.

Но е факт.

Първите три снимки са от Просеник. Паметникът на загиналите партизани от отряд „Народен юмрук“ е в самия център на селото - зад него е паркът. Така че той е първото и основно нещо, което човек вижда, когато пристигне там.





Колко му е на кметството в Просеник, съставено само от дейци на ДПС, да го премахне. Напротив - паметникът не просто е бил измит наскоро и в момента лъщи от белота, а около него е оформено дори ново заграждение, а и буквите с имената са минати с нова боя, за да се четат. Там няма нито едно турско име!

На четвъртата снимка е паметникът на партизаните и загиналите в Отечествената война в село Ръжица - малко, схлупено селце, недалеч от Просеник, в което също българите са едва няколко човека, доволно възрастни хора. Населението е вече 95% турско. Паметникът е също в самото сърце на селото, върху него няма нито едно турско име, но кметството си се грижи за него - наскоро оградката му е била боядисана, а покрай нея е оформен ров, като намек, че това е важно място.


Снимка 4

*Текстът е на Божидар Божков, заглавието - на Флагман.бг

В категории: Животът


23
Коментара по темата
23.
Иванка Петрова
27.10.2018 09:16:50
0
0
ВСЕ ОЩЕ ИМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА...
ВСЕ ОЩЕ ИМАМ НАДЕЖДА В МОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, БЕЗ ОГЛЕД НА ТЯХНОТО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И СОЦИАЛЕН ПРОИЗХОД!
НЕ ВСИЧКО В НАШАТА ИЗМЪЧЕНА СТРАНА Е ЗАГУБЕНО - ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ПРИЯТЕЛИ !
НЕКА НАЙ-НАКРАЯ, ДА СЕ ОТЛЕПИМ ОТ ТАЗИ ПРИМИТИВНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ И НАВЛЕЗЕЗЕМ СПОКОЙНО В СЪВРЕМЕННИЯ НИ ЖИВОТ !
НЕКА ДА ИМАМЕ ПРАВИЛНО ТЪЛКУВАНЕ ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРОЛЕЛИ КРЪВТА СИ ЗА ПО-ДОБРОТО НИ БЪДЕЩЕ И СЕ ОТНАСЯМЕ С ПРИЗНАТЕЛНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХ !
22.
Петър
16.10.2018 07:37:49
2
1
Оставям на страна факта, че тези "паметници" нарушават два Закона! Този който строи е престъпник! Този, който е упълномощил, или възложил е престъпник!
Четете ли си Законите, Съветници? На, всичкото отгоре Вие, герберчета сте автори на въпросния Закон за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.
21.
до автора на статията
13.10.2018 12:06:24
1
3
Уважаеми, "турски" села има в Турция. Можехте да напишете простичко "Селата в Община Руен". Няма нужда още от заглавието да се отива на етническа тема. Голяма част от населението и по-конкретно тези, които считат себе си за местни, са наследници на войнуците на султаните (не войници, а войнУци), друга част са се преселили от Кърджали и околността.
20.
само да кажа
12.10.2018 22:21:02
3
2
Бай Тошо, що не вземеш да станеш един общинар и да крадеш, крадеш, крадеш!?
Демокрация е - кандидатстваш, назначават те и спираш да ривеш, ривеш, ривеш!
19.
Тодор Живков
12.10.2018 19:49:14
0
5
Ами как искате да е паметника? От Общината са отпуснати 15 хиляди, направили са го за 5 хиляди ,другите 10 са прибрани отиват в джоба на въпросните хора, много ясно че ще го направят нали крадат пари от там? За какво мислите се направиха всичките тези простотии в Бургас, ремонти, велоалеи,автобусни линии, спирки, надлези и др....нали за да се откраднат пари. Лично мой познат е работил за фирма изпълняваща държавна поръчка за детски площадки и ми каза че краденето не било голямо, а зверско. Площадката я правили за 10 000 лева, а са усвоени 60 000 лева. Теглим заеми от Европа, парите ги крадат управляващите, на нас ни правят 3 площадки и после ще плащаме ние, децата и внуците ни и ще тънем в мизерия.
18.
Bars
12.10.2018 19:17:32
0
10
Българин съм, християнин.Работил съм с много от жителите на тези селища-един хляб съм ял с тях. И лошо от тези хора не съм видял.Това е пример за етническа толерантност, разбирателство и взаимно уважение.Това са хора като всички нас. Пътят на България е един според мен и се нарича - ЕДИНЕНИЕ.
17.
Кому Нист
12.10.2018 12:02:03
1
3
Дали ще се наричат комунисти,демократи,евро-джендъри или извънземни ....тези които нарушават законите или са извършили такова в миналото трябва да са в затворите а не да се пъчат като първи бизнесмени да карат лъскави коли а да не плащат заплати.Всички такива да умрат в адски мъки.
16.
до комунистически тъпак № 11
12.10.2018 09:49:43
1
6
"Отношението към паметниците е и признак за самоуважение."

Вие комунистите сте много долни и нагли хора. Не случайно сте известни и като "крадци, лъжци, убийци и манипулатори". Какви паметници, какво самоуважение, бе пъпеш? Колкото пъти ви се каже, вие все се правите на ударени зад врата с мокър парцал - "Който слага цветя на паметника на насилника, той оправдава престъпленията му." И ако толкова сте загрижени за "историята", трябва да се борите за това, че тези паметници-фалшивки да бъдат демонтирани от сегашните им места, защото развращават съзнанието на хората с ИЗМИСЛЕНА И ФАЛШИВА ИСТОРИЯ. Трябва за настоявате тези фалшиви паметници да бъдат преместени в музей на тоталитарното изкуство, като пред всеки да има пояснителна табела, която да описва какви престъпления е извършил терориста, преди да бъде обезвреден от властите.
И спрете да повтаряте спуснатата ви "от ръководството" глупотевина, че това било история т.е. "свещена крава" и не трябвало да се пипа. Поредната комунистическа лъжа! Ако беше истина, нямаше да унищожите всички паметници на Хитлер и нацизма. Нямаше да унищожите и паметниците на Сталин, в чийто крака докато беше жив лазехте, и в чието име убивахте жертвите си.
И пак ви се казва - да почиташ терористи, това не е "история", това е свинщина, която могат да извършат само тия, които в съзнанието си също са терористи и убийци! Толкова!!!
15.
*********
12.10.2018 09:48:22
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Ядосан
12.10.2018 09:47:50
1
4
Браво Флагман, много хубаво заглавие. Излагате се!Селата на територията на България определяте като турски. Срамота!
13.
МТ
12.10.2018 08:44:47
1
3
Добре де,а защо няма едно турско име
12.
Петър
12.10.2018 07:34:02
5
3
1. Не са турски села!
2. Не говорят "турски", както руснаците не използват кирилица!
3. Никога не са били "турски" села!
4. т.н. български мохамедани не са "турци", и никога не са били, дори във времето на Османската империя, не "турска"!
5. Паметниците, като гледам нямат никакво отношение към историята на двете села! Срам и позор!
11.
чест им прави на тези хора
12.10.2018 00:16:02
1
10
значи не са злопаметни.Преди години бяхме на студентска бригада в Просеник.Хората ни се радваха много нямаше и сянка на някакво отчуждение.Е,говореха си на турски из селото и се оплакаха,че момичетата ходят по бански,но бяха много добронамерени.Явно и сега са такива.Не злобейте,хора,а се поучете.Отношението към паметниците е и признак за самоуважение.
10.
baihui do #8
11.10.2018 23:20:40
3
4
Що не го лапаш бе, каун?! Турците по това време(както и сега) бяха манипулирани от външни мюсулюмански "фактори"и затова надигнаха глава. Иначе са прости и добри хора. Евалла!
9.
Али Баба
11.10.2018 22:48:10
0
6
Нищо не са ви направили лошо хората защо ги обиждате всяко стадо има мърша имало е по наивни хора подали са се на маниполация да не си мислите че тия работи стават бес служ бите но обикновенните хора какво са виновни насаждането на омраза която нормално я няма в България е много тъпо грозно и опасно нещо
8.
до № 7
11.10.2018 22:17:02
7
6
Абе колко си турчин само ти си знаеш, но това, което си написал влиза в графата "цигански номера". И че повтаряш комунистическата простотия с "историята", показва че явно си турчин-комунист. Не може да се правят паметници на терористи! Ако си забравил да ти припомня, че със съдебно решение бе съборен паметника на турския терорист - бомбаджия. Не може да не се сещате за случая. Не знам дали го издигнате отново (защото сте нагли гьонсурати), но властите го събориха - защото тероризъм не може да се почита и възхвалява. И с право! Защото ако се хванем на тая комунистическа простотия (че било история и не трябва да се пипа), логично е да стоят паметниците и на Хитлер в Германия и в цяла Западна Европа с която давате фалшив пример. Всичко е разрушено! Трябва да стоят и паметниците на Сталин, който все още е в сърцата на някой комунистически престъпници. А това, че ходите да слагате цветя и да поддържате паметниците на терористите, чийто оцелели другари ви гониха с танкове по баирите и както се казва "ви разказаха играта", може да се сравни с това: след като са те изнасилили, да ходиш да го лапаш на насилника си, с оправданиято, че било "история". Ще те цитирам - "А кажете, че не е така".
Който слага цветя на паметника на насилника, той оправдава престъпленията му - а, кажете, че не е така. И ако тия приказки ги кажеш да речем на турската граница - пак ще те "обидят" и то с право!
7.
Турчин
11.10.2018 21:05:19
1
12
Това е история бе господа Българи/РОДОЛЮБЦИ/_всеки народ нация държава си пази историята каквато и да е тя а вие генетично сте си продажни!!! А кажете че не е така
6.
Сокола
11.10.2018 19:44:34
8
5
Има защо да лъскат паметника на терористите-майкопродавци. На времето през скапания СОЦ имаше поговорка - "Българин - спортист, циганин - артист, и турчин - комунист". Не случайно е измислена! Комунистическите престъпници обсипваха с всякакви блага и привилегии т.нар. турци, които в началото и те не знаеха какви са. БКП им създаде интелигенция, и умишлено укрепи турското самосъзнание на тия все още колебаещи се хорица. Целта беше да се пропагандира комунизма т.е. нашенските да се хвалят пред ония в Турция колко е добре при комунизма. Да печелят привърженици и в бъдеще, като му дойде времето да направят поредната социалистическа (комунистическа) кочина в Турция. И сред нашенските турци имаше голям брой членове на БКП. Едва по-късно комунистите разбраха, че тия дивотии, които пропагандират са вятър работа и че всъщност се формират антибългарски и сепаратистки настроения. Това беше главната причина да преименуват тия същите турци, на които с десетилетия предоставяха всякакви предимства и превилегии. Така, че на тия комунизма им е близък до сърцето и логично поддържат паметниците на комунистическите престъпници - терористи. АНАДЪГ МУ АГАЛАР?
5.
Жител на Ръжица
11.10.2018 19:03:12
0
7
Хаха Флагман, много сте зле. Не знам от кога село със 1600 житела е малко схлупено селце? за сравнение просеник- около 1800, ръжица около 1600.
4.
Георги Георгиев
11.10.2018 18:00:27
4
15
на поддържащите тези паметници мога да кажа само едно браво . И аз не желая на влас да бъдат от БСП - БКП. Ненавиждам ги.
3.
Сабри от Бурса
11.10.2018 17:50:32
7
3
Господа,вместо да наемете багер и да го побутнете оттук,оттам.....кво да ви кажа?!? Може ли на душманите си паметника да лъскате,вместо да си застелете курника с плочите!
2.
Поп Славуц
11.10.2018 17:45:43
9
5
Защо бе господа Турци? Хареса ви смяната на имената,и голямата екскурзия ли? После българите били овце!!!
1.
бай Тошо
11.10.2018 16:56:10
11
5
Явно име харесало как комунистите ги гонех с танкове по баирите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бременна ли е тази фолкаджийка Бременна ли е тази фолкаджийка Имам други мечти и те са свързани с музиката, обяви Емилия Градският транспорт на Пловдив се превърна в сауна Градският транспорт на Пловдив се превърна в сауна Климатиците не работят, а шофьорите карат с отворени врати Всичко това е цирк, а тя няма мъж до себе си Всичко това е цирк, а тя няма мъж до себе си А колкото до видеото, в което я видяхме да подскача от радост, че някой е подарил скъпарки джип се разбра че е рекламен клип на автомобилна къща и колата оставена да бъде продадена Ако ГЕРБ и ДПС направят правителство, опозицията ще обяви Бойко Борисов за заложник на Пеевски Ако ГЕРБ и ДПС направят правителство, опозицията ще обяви Бойко Борисов за заложник на Пеевски  За да не се случи това, търсят трети, който да е в ролята на измамената камила, коментира доц. Петър Чолаков Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес Непредвидимият Бундестим се изправя срещу коравите шотландци Небето над Ветрен почерня, голяма буря връхлита Бургас Небето над Ветрен почерня, голяма буря връхлита Бургас Светкавици пронизват почернялото небе Внимавайте, обявиха оранжев код за Източна България! Вятърът събаря дървета Внимавайте, обявиха оранжев код за Източна България! Вятърът събаря дървета Отнесен и покрива на детска градина Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те 
Съдия блокира ново правило за ЛГБТ общността в 4 щата Съдия блокира ново правило за ЛГБТ общността в 4 щата То няма да се прилага в училища и колежи   Френската левица е в паника, обединява се в Народен фронт за парламентарните избори Френската левица е в паника, обединява се в Народен фронт за парламентарните избори Тази коалиция ще се изправи срещу десния "Национален сбор", който в момента води в социологическите проучвания. Руски журналист е загинал при украински обстрел в Източна Украйна Руски журналист е загинал при украински обстрел в Източна Украйна По-рано НТВ съобщи, че трима нейни служители, сред които и Кожин, са били ранени в село Холмивски, недалеч от Орловка Взривове разтърсиха Киев, а еколози вещаят глобална климатична катастрофа Взривове разтърсиха Киев, а еколози вещаят глобална климатична катастрофа Джо Байдън даде надежда на Украйна за повече системи "Пейтриът", а Тръмп го критикува заради помощта  Скорпионът и Козирогът да внимават с парите, а Рибите може да се превърнат в телепати Скорпионът и Козирогът да внимават с парите, а Рибите може да се превърнат в телепати Хороскоп за деня – 14 юни 2024, петък Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори