×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преподаватели гонели бизнеса от училищата и университетите от страх да не загубят работата си


Преподаватели гонели бизнеса от училищата и университетите от страх да не загубят работата си
Съпротивата е много голяма, защото ще има уволнения, смята Петър Кънев. Той подкрепи Милена Дамянова за промени във висшето образование
15 Септември 2018, Неделя, 01:20 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Депутати дискутираха върху промени във висшето образование, които целят приобщаването на успешни хора от практиката в процеса на обучение


Промени в средното и висшето образование водят до напрежение сред учителите и преподавателите, тъй като те се страхуват да не загубят работата си. Това е причина за съпротива отвътре по отношение на реформите, които се правят, стана ясно на последното заседание на парламентарната икономическа комисия, председателствана от бургаския депутат Петър Кънев.

На него бяха обсъдени на първо четене изменения в Закона за висшето образование, предложени от депутати от ГЕРБ.

Една от проектопромените предвижда до 10 на сто от общия хорариум на учебните часове при степен „бакалавър“ и до 20 на сто – при „магистър“, да бъдат провеждани от изявени специалисти в практиката. Това ще може да става след решение на факултетните съвети на университетите.
Друга поправка в закона предвижда работодателите да могат да внасят предложения за обновяване на учебните планове и програми. Становище по предложенията ще дава съветът на настоятелите.

Една от най-спорните проектопромени е свързана с това в комисиите за провеждане на държавни изпити и за защита на дипломни работи да могат да участват и представители на работодателите.

Петър Кънев обясни, че съратниците му от „БСП за България“ са гласували с „въздържал се“ в образователната комисия.
„Аз ще подкрепя този закон на първо четене тука. Разбрали сме се, че по тази тема ние имаме свобода на решението – ние сме една демократична партия и по закони, които подлежат на редукция между първо и второ четене, мисля, че е добре да направим първия опит. Години наред ние коментираме участието на бизнеса“
, каза бургаският народен представител.

Той обаче добави, че действително е притеснен от доста теми.
„Първата е, което повдигна и проф. Гечев – напрежението от хорариумите и проблемът тук е не за това, че се закриват катедри, а за това, че трябва да се уволняват преподаватели. Напрежение ще има. Между другото, Вие сте в течение – същият проблем е и с дуалното обучение. Там съпротивата от учителите, основно които преподават хуманитарни дисциплини 11-и и 12-и клас, е много голяма, защото просто ще трябва да останат без работа“, коментира Петър Кънев.

Той добави, че поправките, които предвиждат до 10 или до 20 на сто участие на изявени специалисти в преподаването на студентите, са палиативна мярка, която няма да има ефект. Според Кънев, процентът трябва да е твърд, за да има смисъл.

„Третото, което е – аз също мисля, че не е много удачно участието на бизнеса в изпитните комисии. Между първо и второ четене и това ще трябва да се процедира. Първият опит е добър, трябва да го направим. Аз затова казвам, че аз ще подкрепя на първо четене, но на второ четене вече спокойно в зала по много от тези текстове, които са предложени, ще имам по-различно мнение, ако те не се редуцират“, добави бургаският депутат.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ обаче защити поправките. По думите й, тук-таме имало неразбиране на това какво се предлага.

Дамянова обясни, че и в момента законът позволява в държавните изпитни комисии да участват и външни за висшето училище лица.
„Ние просто добавяме и „включително и представители на работодателите“. В крайна сметка всеки преценява дали да ги включи или не“
, каза депутатката.

Тя заяви още, че работодателите няма да имат превес в комисиите. Така например при петчленна комисия, можело да има само един техен представител.

Дамянова коментира, че така или иначе изявените специалисти от практиката ще преподават по утвърдени програми и попита защото трябва да има притеснение, че тези хора ще могат и да оценяват студентите.

„По отношение на предложението на г-н Кънев (ние го коментирахме) за процентите – аз съм съгласна да посочим твърд процент, но тогава напрежението във висшите училища ще стане още по-голямо. Съгласна съм, че решението на факултетния съвет всъщност може да доведе до това такива специалисти от практиката да няма, но дали студентите ще изберат това висше училище за свое образование? И ако ние продължим да мислим за това дали един преподавател или друг ще си загуби работата, ами колеги, когато ние не предлагаме адекватно образование на младите хора – виждате, те избират висшите училища в чужбина. Преподавателите пак ще останат без работа“, каза още Милена Дамянова.

Тя подчерта, че трябва да се променяме, за да остават младите хора в България и да избират българските висши училища.

Драгомир Стойнев от БСП от своя страна коментира: „Със сигурност ще бъдат канени успешни хора и е съвсем нормално той да сподели своя опит пред аудиторията. Но... той е успешен човек, но той има друга професия. Той няма как да бъде оценител. Аз не знаех, че е така законът. Наистина не знаех и се надявам да не се възползват. Според мен това е грешно и трябва да бъде премахнато.“

Законопроектът мина на първо четене в икономическата комисия при последвалото гласуване с 12 „за“ срещу 6 „въздържал се“.
Предстои дебат и гласуване в пленарна зала.

В категории: Просвета , Политика


4
Коментара по темата
4.
Вижте в Швеция как е
16.09.2018 21:21:04
2
9
Там можеш да бъдеш преподавател бе повече от два пъти по четири години. Хората са преценили, че след осем години ти тотално си изостанал от новостите о полза от теб няма. А тука как е. Повечето преподаватели стават такива още от студентската скамейка. И като такива пък въпбще не успяеат да вшязат в час новостите и реалноста. Преподава се една суха теория, нямаща нищо общо с реалноста. Ма що се учудеаме. Вижте къде са шведите и къде сме ние. Толкоеа години как не се намери поне един умен монистър да го види това. Ма то как да ср намери. Няма от къде. Навремето са поканили Константин Иречек, да въведе малко европейски порядки и резултатите не са закъсняли. Ма сега как да поканят, като ще им резне крилцата.
3.
тъпаци
16.09.2018 21:11:37
2
8
Тия защо се правят на малоумни?!? или не се правят, те са си такива. Младите хора бягат в чужбина, защото не искат да бъдат работещи бедни. НЕ ИСКАТ ДА БРОЯТ СТОТИНКИТЕ И ДА ОЦЕЛЯВАТ. ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ.Когато тия хрантутници го признаят и го променят , тогава и българите ще се завърнат в България.
2.
sis
16.09.2018 20:53:50
3
6
Съвсем нормално е в комисиите на държавните изпити да има представители на работодателя - това допринася за обективността на оценката, а и няма нищо ако учителя изгуби 30-40 лева хонорар!
1.
Брей,бря
16.09.2018 20:04:35
4
11
Нищо не а да се промени от 240 в парламента поне 160 са с купени дипломи от висши учебни заведения в кавички
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори