×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромни сметища - бутилки, тоалетна хартия и кондоми! Вижте какво оставихме след себе си в планините това лято (СНИМКИ)


Огромни сметища - бутилки, тоалетна хартия и кондоми! Вижте какво оставихме след себе си в планините това лято (СНИМКИ)
Българите превръщат планините в сметище, след като им се понаслаждават на пикник. Снимката е на Беклемето
Ключови думи: планини, глоби, боклук
06 Септември 2018, Четвъртък, 09:55 ч.
Автор: Антония Чорева, снимки: Фейсбук

Култура и хигиена - нулеви, а глобите - неясни и смешни

Лятото е сезонът на планинския туризъм. Който не е отишъл на море, е на разходка в планината – или покорява върхове, или е на пикник сред природата.

След този сезон обаче туристи пуснаха стотици сигнали, че след човешките посещения в планините, те са заринати в боклуци.
Снимките валят от всички места – от Рила, до Родопите, до Централен Балкан.

А коментарите към тях са направо крайни.
„Да закараш банда чикиджии и лайнари сред природата и да им огранизираш надсвирване за масовия запой, след който следва, меко казано, масово сране, е показател за упадъка на обществото в което живеем”, пишат в групата Планинари във Фейсбук туристи, които са са натъкнали на Юндола, ден след като там се е провеждал фест.



Други туристи са открили сметище край Беклемето, и то високо-високо, чак до билото, където няма нито локация за пикник, нито хижа. Предположението на откривателя е, че районът се ползва за сметище и някой просто отива и изхвърля там битовите боклуци.

Друга снимка показва човешката намеса край язовир Широка поляна. Мястото е известно за планински туризъм, с бунгалца за лятна почивка. И там обаче посетителите не смятат, че е небходимо да си вземат боклука със себе си.



Има и на Панищище. Коментарите са нападателни: ”Овъртуризъм! Хората ревяха за конете, хората ревяха за езерата, но аз рева за хората. Тази снимка е от паркинга на Паничище и по нищо не го отличава от сметището на Суходол. Пластмасови бутилки, кафява тоалетна хартия, кондоми и кървавици със съмнително съдържание. Това е състоянието на нашата култура. С нея природата ни кърви, но скоро раните й ще бъдат нашето унищожение. Като общество”, споделя откривателят на това сметище сред гората на Паничище.



Откритите сметища са потресващи, но в планините със сигурност има още десетки неоткрити още по-ужасяващи места, заринати с боклуци.

На хората им е най-приятно да хапнат и пийнат на хладно и чисто сред природата, но трябва да имат елементарна култура да си вземат боклука след себе си и да си го отнесат в града.

Флагман се опита да установи как се контролира боклукът в планината и има ли глоби.

Всички министерства си прехвърлят отговорността. Наистина е трудно властта да следи кой къде ходи и яде в планината и какво остава след себе си, но истината е, че за целта властта няма нито изградена система за почистване, нито за наблюдение. Отговорни са както Министерство на земеделието и горите,така и Министерство на околната среда и горите.
В Закона за горите са записани глоби, но сред тях няма точно такава за боклук. Има за строителство, има и обща глоба – за дребно деяние в планината. Най-вероятно тъкмо там попада изхвърлянето на боклук в планината. А ако някой изобщо го е страх – тя е от 5 до 100 лв. И отделно на това – едва ли има изобщо кой да глоби нарушителите, тъй като няма как да ги хване на място, освен по случайност.
Във ведомствата няма и служители, които да следят и да санкционират именно за това.

Отговорността пък се прехвърля на управителите на самите природни паркове, които всеки по отделно си решава как да чисти, как да глобява и как да чисти планината и дали изобщо да я чисти.

Десетките неправителствени зелени организации също вземат грантове от Европа за изследване на жаби и лешояди, или пък за находища на жълта тинтява, но не и за почистване на планините. Известно е само за няколко акции, които са организирани от зелените НПО-та за почистване на природните паркове.

Затова призивът е към хората – бъдете чисти и си изхвърлете боклука, който сте занесли в планината, за да може и ние да й се насладим след вас.

Засега планината разчита само на доброволци, които в името на природата, в края на летния сезон доброволно организират акция по почистване на някои места в горите.

В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
до Селски
08.09.2018 09:58:17
0
1
Какво ще оставят караваните? Хората с каравани на морето си събират боклука и си го хвърлят където трябва, ами онзи ден бях на Градина, зад ония кенеф дърти градина дюната заравнена, превърнато в паркинг и навсякъде се търкалят боклуци, ебати ужаса. И измежду колите и боклуците табела, че това е защитен природен обект - дюни, където са забранени дейности като преминаване на автомобили и т.н. Ебати жалката история.
12.
Морски
07.09.2018 09:39:00
0
1
Елате да видите какво ще оставят след себе си караваните по морето като се изнесат.
11.
потребител
07.09.2018 09:36:20
0
1
И после глупаците ще им изчистят боклуците на 15 септември. И на другия ден е същата мръсотия. Глоби трябват.Българина най го боли като му бръкнеш в джоба
10.
Sade
06.09.2018 17:39:12
1
7
Сега е модерно да се ..наплюскаш..на планина...на чист въздух и цигарите са по-калорични/ядене,пиене,сране, кючек,снимки във фейса......така се разбира почивка та на планина/.Ашколсум!
9.
*********
06.09.2018 16:49:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Еко тъпак
06.09.2018 16:12:31
0
8
Елате да видите еко тъпаци в Костенец. Режат и чупят дървета за огън по цяла нощ, а сутринта лисват кофа вода и си мислят , че е ок. Два пъти ни палят вече
7.
Ххх
06.09.2018 15:52:42
6
8
Зелените лапат стотици милиони от парковете, чрез различни европрограми, а нямат никъде т. нар рейнджъри, които да следят за спазване на реда в природата.
6.
Ротшилд
06.09.2018 15:49:20
6
7
Решението е едно! Излизаме от ЕС и НАТО, разваляме всички концесии на чужди фирми, които добиват природните ни богатства, гоним и чуждите корпорации, които изнасят милиарди на година от България, разни там магазини и вериги. После естествено ще бъдем "наказани" както примерно Либия, Сирия и др. държави, които не играят по свирката на големите. Ще ни накажат с бомби, дала те затрият това упаднало, деградирало и алчно чалгарско общество.
5.
Ха-Ха
06.09.2018 15:29:07
1
7
Разбирам, че зелените са ви виновни за временно стопираните далавери на Силистар и Корал, но не те са превърнали в сметища поляните край Копринка, Бузлуджа и други места. Маломния електорат е виновен че вярва на малоумни журналисти и избира малоумни политици от московски тип, затова и нашата кочина толкова прилича на руската такава.
4.
Бичето
06.09.2018 14:40:22
0
6
Това са снимки на вашата журналистика
3.
Домоуправител
06.09.2018 14:37:13
0
13
Ами като си гледаме между блоковите пространства и общите части,можем да си представим и планините
2.
гражданин
06.09.2018 14:28:07
0
13
На бас,че тия дето са оставили тая мизерия,най-много псуват държавата !Тя и затова държавата е на тоя хал !
1.
AZ
06.09.2018 14:24:24
0
17
Българинът си заслужава съдбата. Чалга, простотия, мръсотия около него. Това му е битието. Природата трябва да си взима рестото от такива твари, като нас. Жалко е, болно е, но НЕ БИВАМЕ. Смърдим в душите си, а искаме да ни е чисто. Няма как да стане.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори