×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разпръскват праха на проф. Божидар Димитров от кораб в Созополския залив


Разпръскват праха на проф. Божидар Димитров от кораб в Созополския залив
Българският историк посвети живота си на археологията на България и на Созопол
29 Юли 2018, Понеделник, 00:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Улица и музей в морския град ще бъдат именувани на големия историк и родолюбец 


Прахта на уважавания проф. Божидар Димитров ще бъде разпръсната на 1 август от кораб, който ще отплава  в 9 ч. от пристанището на Созопол към залива в морския град, в близост до о-в "Света Анастасия". С него близки, приятели и съграждани на историка ще вземат участие в свещения ритуал, с който България ще си даде последно сбогом с големия родолюбец. Созополския залив в близост до остров св. Иван. Така волята на големия родолюбец  прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол ще бъде изпълнена. Част от праха му бе разпръсната в Македония- земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар Димитров. Прахът му ще бъде разпръснат в морето, за да остане завинаги в Созопол. Останалата част от праха му ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробща на Созопол.

Същият ден, по време на редовното заседание на Общински съвет- Созопол, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общински Културен институт „Музеен център“- Созопол Димитър Недев. В мотивите си Димитър Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров- бележит учен, историк и политик, за опазване и популяризиране на културно- историческото наследство на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско  културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи  е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

В нея се казва: Внасям настоящето предложение във връзка с именуване на обекти в гр.Созопол на името на наш съгражданин, световноизвестен историк и забележителен българин-проф.Божидар Димитров.

Божидар Димитров посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно свързан с града и неговото развитие. Благодарение на неговите усилия бяха привлечени държавни средства за възстановяване на храм „Св. св. Кирил и Метозий“, извършени бяха множество археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител, а други ценни християнски реликви бяха предоставени на Созопол. Проф. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол и през целия си живот е популяризирал града. Неговата дарителска дейност е пример за подражание. Написал е редица научни и популярни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и населените места в община Созопол. Неговото дело, посветено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите поколения.

Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците „Аполония“ и „Кирил и Методий“ и на нея се намира музея „Старинен Созопол“, т.н. бивща данъчна служба.

В категории: Созопол


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
до 10
31.07.2018 16:42:43
1
1
Само да ти кажа, че след кремирането дават на близките една урна, в която със сигурност не е всичката пепел.
Така, че разделянето започва още тогава.

А дали ще те ръфат мишки и червеи надали толкова ще те вълнува.

... и все пак кремирането не е християнски обичай и не в позволен от църквата.
10.
Дд
30.07.2018 18:29:26
3
3
"Част от праха ще бъде разпръснат в Македония". Само да ви кажа, че праха на мъртвите не се разделя. Така душата не може да намери покой. Не знам какъв обичай е кремирането, но аз съм християнин и искам да ме кремират, а не да ме ръфат мишките и червеите в земята.
9.
ММ
30.07.2018 16:00:35
2
8
Един изключитен историк и много интелигентен човек. Много е направил за българската археология и за разпространяването на българската история сред хората.
8.
Реалист
30.07.2018 15:44:43
3
4
Защо тези езически ритуали, до кога врачки, кукери и мутри ?
7.
Браво!!!
30.07.2018 13:48:19
3
15
Чудесно! Браво! Той единствено успя да напръска и намаже главата на Тиквата с лайняна вода! Само заради, това трябва да бъде награден посмъртно и с орден "Стара планина"!!! Да се слави во веки името на Божидар Димитров!!!
6.
Възмутен
30.07.2018 13:19:36
1
18
А някой знае ли съдбата на откритият от Б.Димитров "Вампир" ? (То и него не откри на той го назова така и го рекламира) ДАЛИ СА КОСТИТЕ НА НЕСРЕТНИКА В ЗАМЪКА НА ТУМПАЛА В РАВАДИНОВО ! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ! За туристическа атракция ! Това е с решение на местната власт ! А сега си представете, че умрете а наследниците на Румен Козела решат да изтипосат кокалите ви във вилата си ! БЕЗУМИЕ ! КОНЩУНСТВО ! ДА ДАДАТ ТЛЕНИТЕ ОСТАНКИ НА ПОЧИНАЛ ЧОВЕК НА МЕСТНАТА МУТРА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ вход 20лв. ХРИСТИЯНИ ЛИ ... СТРАХ ОТ БОГА НЯМАМЕ !
5.
Коварни комунисти чикиийообрязни
30.07.2018 13:03:28
4
5
Ей видяхте ли тъпаци не дадохте имотите на царя и сега мафията почна да ги пали. Ако Симеон ги беше взел никога нямаше да ги разруши.
Обаче вие сте примитивни тъпаци, дадоха ви германски цар вие все се дупите на някой абориген да ви вземе отзад. Сегс ще ви изгорят дори и историята.
Няма друг като царя!!!!
4.
Не е християнско
30.07.2018 12:22:08
6
18
Кремирането не е християнски ритуал
3.
Е
30.07.2018 12:18:39
16
9
Общо взето — слабак. Само се изхвърляше от София. Никакви оригинални идеи.
Във най занемарения Созопол там дето вече заприлича на сирийски сериал - глупостите ви край нямат.
2.
v
30.07.2018 11:57:27
13
4
ubitaka komunist nekaduren
1.
мишо
30.07.2018 11:13:13
22
11
Оле, мале. Да се увековечи някой, който се държеше пошло и псуваше наляво-надясно. И беше агент соц. времената.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори