Стартира проект за над 20 милиона в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“
18 Юли 2018, Сряда, 15:48 ч.
Финансирането е осигурено от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове
На 20-ти юли петък от 11:00 ч. в Колежа по Туризъм към университет Проф. д-р Асен Златаров ще се проведе стартираща пресконференция по проект BG05M2OP001-1.002-0019: „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане на Център за компетентност, е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Основната цел на проекта е изграждане на ефективна инфраструктура и научноизследователски капацитет за развитие на иновации в кръговата икономика с фокус върху води, енергия и управление на отпадъци.
Важен приоритет на проекта е иновационната дейност, основана на върхови постижения в научните изследвания и технологиите. Планира се контрол на процесите в реално време чрез автоматизирани химични, физични, технологични, микробиологични и молекулярни методи, както и създаване на чисти технологии. Предвижда се разработване на учебни и квалификационни програми за бакалаври, магистри, докторанти, специализанти от бизнеса и научни институции, както и дейности, свързани с трансфер на технологии, разпространение на резултатите и развитие на технологичното предприемачество.
Проектът включва инвестиционна част за изграждане и оборудване на Центъра за компетентност и ремонтни дейности за подобряване на условията на работа в съществуващи лаборатории.
Очакваният резултат е модерно оборудван и функциониращ Център за компетентност, отговарящ на потребностите на науката, икономиката и образованието в съответните области.
Общата стойност на проекта е 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева европейско и 3 550 188, 89 лева национално съфинансиране.
Бенефициенти по проекта са: СУ "Св. Климент Охридски" – водещ партньор, Университет "Професор д-р Асен Златаров" - Бургас; Университет по архитектура, строителство и геодезия; Лесотехнически университет; Институт по физикохимия - БАН; Институт по органична химия с център по фитохимия – БАН; Институт по микробиология - БАН; Фондация "Клийнтех България".
Асоциирани партньори по проекта са: Столична община, „Софийска вода” АД, Интерпласт БГ- ЕООД, Енергийна Агенция - Пловдив, Университет – Модена, Италия.
Срокът за изпълнение на проекта е от 30 март 2018 г. до 30 ноември 2023 г.
На пресконференцията ще представим проекта, неговите цели, основни дейности, партньори, както и очакваните резултати и ползи.
В категории:
Просвета
Край на сагата, Левски преподписа с Марин Петков
Изкуственият интелект и големите данни създават треска за центрове за данни в Европа
Историческо! Всички бургаски абитуриенти дефилираха в морския град ден преди бала си (СНИМКИ)
Кошмар застига 3 зодии до края на май
Тази диета намалява риска от хронични проблеми
24 май и културата ни обединяват, възкликна министър Найден Тодоров
24/05/2024, Петък 09:16
0
Украинка преведе „История славянобългарска”, след като намерила монета на брега на морето
24/05/2024, Петък 08:36
0
Професори и доценти на символичен протест
24/05/2024, Петък 08:02
0
Превърнаха стара каравана в библиотека
24/05/2024, Петък 07:28
0
Ето колко време трае идеалният секс
23/05/2024, Четвъртък 22:00
2
5 неща, за които мъжете лъжат
23/05/2024, Четвъртък 21:40
2
Ябълковият сладкиш, който домакините не спират да обсъждат
23/05/2024, Четвъртък 21:21
0
Тази диета намалява риска от хронични проблеми
23/05/2024, Четвъртък 21:00
0
Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й
23/05/2024, Четвъртък 20:40
3
Кошмар застига 3 зодии до края на май
23/05/2024, Четвъртък 20:20
0
Историческо! Всички бургаски абитуриенти дефилираха в морския град ден преди бала си (СНИМКИ)
23/05/2024, Четвъртък 20:17
0
Това е перфектната рецепта за бухтички – без мая, но се надуват двойно в тигана и не попиват олио!
23/05/2024, Четвъртък 20:00
0