×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подкрепяте ли тази идея? Дават правомощията на общинските полицаи да глобяват и задържат нарушители


Подкрепяте ли тази идея? Дават правомощията на общинските полицаи да глобяват и задържат нарушители
С промени в закона управляващите предлагат кметовете да наказват въз основа на видеозаписи
14 Юни 2018, Четвъртък, 03:13 ч.
Източник: Вестник СЕГА

Само преди няколко месеца ГЕРБ прокара и друга норма в тази посока - закона за частната охранителна дейност, с който дадоха възможност на кметове  да сключват договори с частни охранителни фирми

ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.

Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини - столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности", мотивират се вносителите. Затова предлагат на местните администрации да се разреши "да си създават звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места". На практика това ще са общински служители, а не като при общинските полиции - служители на МВР. На служителите в тези звена ще се даде право да изискват документ за самоличност при констатирано нарушение и да задържат до пристигането на полицията, ако нарушителят бъде хванат на място да уврежда общинско имущество, да нарушава обществения ред или правилата за движение. В София например на работещите в Центъра за градска мобилност ще се разреши да задържат хора до пристигането на униформените полицаи.

"Служителите на тези звена ще подпомагат цялостната контролна и административно-наказателна дейност на общината, опазването на собствеността и реда. Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските администрации, съответно на бюджетите им", твърдят вносителите. В общия случай тези дейности ще се извършват, както и досега, от съществуващите общински звена за контрол - инспекторати, общински предприятия - например за контрол по паркирането", се казва в мотивите. Служителите ще носят униформи и отличителни знаци, одобрени от съответния кмет. В срок до три месеца от назначаването си те ще минават и курс по специална програма, изготвена от МВР. Контролиращите от местната администрация ще могат да съставят протоколи за предупреждение и да връчват предписания.

Управляващото мнозинство предлага общините да изграждат и използват свои средства и системи за наблюдение, въз основа на които кметовете ще глобяват с електронен фиш. Чрез промените в Закона за местното самоуправление в преходните разпоредби на Закона за движение по пътищата се записва, че общините имат право да използват за установяване на нарушения на правилата за движение автоматизирани технически средства и системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС-то.

Според ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложените мерки ще доведат до увеличаване на приходите от наложени глоби и до намаляване на пътнотранспортните произшествия.

В момент единствено МВР и пътната полиция имат право да наказват по видеоматериал чрез електронен фиш, и то само за нарушения по Закона за движение по пътищата. Сега се предлага това право да имат и кметовете.

Промените създават правна възможност, а не са задължение, уточняват вносителите. Заявено е още, че новите текстове не отнемат правото на общините, които желаят и имат необходимия ресурс, да създадат и ползват общинска полиция съгласно Закона за МВР.

Само преди няколко месеца ГЕРБ прокара и друга норма в тази посока. С приетия закон за частната охранителна дейност те дадоха възможност на кметове на малки, средни и големи градове да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят цялото населено място.

До този момент можеха да се подписват отделни договори за охрана на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др. Въпреки протестите на опозицията и бизнеса правителството и ГЕРБ наложиха норми, които дават възможност на една охранителна фирма да охранява цял град, включително чрез видеонабюдение и мобилни охранителни патрули - независимо че в него има охранителна, общинска полиция, жандармерия, криминална полиция, звена за борба с организираната престъпност и други държавни звена.

Веднага след приемането на нормата тя бе атакувана пред Конституционния съд и от президента Радев, и от главния прокурор. Двамата поискаха отмяната на разпоредбата на практика със сходни мотиви. Основните сред тях са, че е недопустимо се прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от МВР, по опазване на обществения ред и националната сигурност.

В категории: Политика


25
Коментара
Стойте далеч от тези хора!
Стойте далеч от тези хора! 15/06/2024, Събота 21:20 0
Флагман.БГ Къпана питка от бабиния тефтер Къпана питка от бабиния тефтер 15/06/2024, Събота 20:20 0
25
Коментара по темата
25.
Полицаите наполовина и с правомощия да стрелят
15.06.2018 12:12:06
0
1
Това се иска, за да не се налага да има полицай с общинските. Така общината няма да плаща на полицията.
Ако четат някой отговорни другари, направо я закривайте общинската служба. Полицията е достатъчна.
Трябва само да се намали броя на полицаите наполовина и да им се дадат права поне като на американските полицаи. Ако им дадат права като на руските полицаи, престъпниците ще мигрират в някоя друга държава
24.
От Убщината
14.06.2018 15:42:14
2
1
Като няма вече полиция, ще дилигират права и на общинарите.
23.
Ко неее
14.06.2018 12:33:46
1
9
Те там само шопари и шопарици на хранилка .Всички са с наднормено тегло и не стават за никакъв чеп връзкарчета и лизачи на дупета половината са с досиета .
22.
Амииии
14.06.2018 12:09:44
0
7
Тя родната милиция е коримпирана и самозабравила се. Та остана сега още една служба със селяндури да краде и дерибейства. Ужас,от ден на ден,све по-просташко става положението!
21.
до Лиляна
14.06.2018 11:51:46
2
2
Лили ти да не си държанка на Калоян, че от 2седмици го предлагаш за кмет? Моме знаеш ли каква огромна разлика има между Николов и Калоянов? Отговора е че Николов е на светлинни години по знания пред ченгето!
20.
kikodar
14.06.2018 11:42:23
0
6
А от ловците направете три-четири пехотни дивизии, та да си попълните и армейския щат.
19.
ееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее
14.06.2018 11:11:36
0
6
Добре,де.А тия кой ще контролира.
Или още хрантутници върху изпосталелият ни гръб.
18.
HE
14.06.2018 10:58:11
0
6
В полицията освен с връзки се влиза след полагането на изпити за качества, които имат състезателен характер за подбор. Тези в общината са назначени ей тъй.....
И не само това ама не ми се пише!
ПРОСТО НЕ!!!
Дайте права и на сотаджиите, те с кво са по-различни тогава?!?!
17.
123
14.06.2018 10:24:19
0
12
Не е необходимо да имат тези правомощия и да дублират "родната рекетьорска полиция"! Достатъчно е да могат да поставят стикери за нарушения и да го отразяват в системата на общината, а тя да си събира данъците. Така е в белите страни.......
16.
444
14.06.2018 10:12:46
2
14
Твърдо против!!И сега правят рекет на гражданите за щяло и нещяло.Не са компетентни. Не са никакви полицаи.
За какво тогава ще е полицията??
С раздутия си щат?
15.
Часовникар
14.06.2018 09:58:41
2
10
Идеята е добра. Но изпълнението ще е трагедия. Ще съберат всички пенсионирани куки да си оправят бюджета, че пенсиите им малки. И се почва реката, до безкрай.
14.
ПОТЪРПЕВШ
14.06.2018 09:57:59
1
21
ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ БУРГАС СА БАШИБОЗУЦИ, И ДЪРЖАТ ВСИЧКИ СЛАДОЛЕДИ В МОРСКАТА И ПО ПЛАЖА.
13.
По-малко знаещият,но малко по-грамотен
14.06.2018 09:24:37
3
5
До мафиотос: преди да пишеш каквото и да било отвори българската граматика и се научи кога се пише “ѝ” ,”и” и “й”. Ай чао
12.
dsadas
14.06.2018 09:19:42
0
8
Най-много да останат без камери, ще ги изпочупят ...
11.
Лиляна
14.06.2018 09:18:49
17
5
Комисар Калоян Калоянов трябва да поеме нещата в свои ръце. Митко Николов постигна много, но е време община Бургас да се поеме от някой с твърда ръка. Калоян Калоянов това е правилния избор.
10.
Оставка ГЕРБ
14.06.2018 09:15:25
1
27
Безполезни човечета които злоупотребяват с властта. Избират си безпомощни старици и инвалиди които да глобяват за неправилно пресичане около общината. Защо не пробвате това в комлука лигльовци. Да видим как ще глобите някой циганин.
9.
11
14.06.2018 08:59:33
1
29
Ами нали и сега ги има. Надули шкембетата, разхождат сините дрехи и се крият под сенките. Само на манифестацията цъфнаха да ги видим. Навсякъде осрано и опикано от домашните любимци. Парковете и алеите пълни с лайна. Като им направиш забележка на малоумника за повода ти отварят уста колко му е голям задника. Ще плащам данъци да вървим по пикня и лайна да домашните кучета. Срам и позор , най добрия град за живеене дръжки.
8.
Да пробват
14.06.2018 08:55:22
4
22
Но те са абсолютни шматки освен да глобяват изтощени пенсионери с мизерний пенсий друго немогат да правят нещастниците защото ще вземат шамари
7.
Кмета
14.06.2018 08:51:25
5
15
Да спира със своеволията и да се изживява като "шериф" защото заради такива простотий всеки ден губи дела в съда общинарите първо да отидат да изкарат полицейска школа и тогава да задържат и да пишат глоби по ЗДвП което също не е тяхна работа и е незаконно неможе няква мухла да слезе от колата да направи снимка на колата и да лепне бележка за "неправилно паркиране" без да е наясно със ситуацията
6.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
14.06.2018 08:48:25
2
15
Това единствено показва колко е жалка системата на МВР! Ние го направихме и се гордеем. Ама вие пак ще гласувате за нас,нали сте овци!?
5.
Dw
14.06.2018 08:46:21
1
25
Те от общинска полиция са най-големите рекетьори. Полицаите поне минават някакво проучване и обучителни курсове за задържане. В общинска полиция отиват да работят, тези които не стават за полицаи.
4.
Не
14.06.2018 08:29:58
6
33
Не несъм съгласен защото и сега са им големи правата и се правят на велики те там половината са събрани от кол и въже .
3.
Мафиотиос
14.06.2018 08:23:45
4
29
Те действащите полицай са хвани единия удари го в другия, а тея пищлемета с жълто по устата да им дават да проверяват документи... ще стане страшно. Общинските са хванати от гората и са пикльовци. Не трябва да им се дава правомощия, плюс това са от назначени от мафиотите от герб, значи мафията си разширява пълномощията. Ла пиовра, ла гербария!
2.
@@@@@
14.06.2018 08:23:09
6
34
В крайна сметка, само баба Пена, която събира стотинки за тоалетна няма да има право да ми иска лична карта?! Това е пълно безумие. При положение, че има над 65 000 ченгета в България, да си имат и подизпълнители вече на нищо не прилича това. Напъни се с търтеи нашата татковина.
1.
alibi
14.06.2018 08:22:19
4
31
абе направо им дайте права гербаджийска армия да си напраят, то е ясно че държавната не бива няма вече ни самолет ни танк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Общо с най-малко три коли е „забогатял“ автопаркът на бургаската полиция през последните няколко дни, предстои да бъдат пуснати на търг Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Най-тежка изглежда е ситуацията във великотърновското село Шереметя Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Негласуващите не наказват политическия език, а всички нас с това, че не заявяват своята позиция, смята той Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Георги Парцалев бил стеснителен, дискретен и сдържан човек, доста различен от образите си на екрана БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място Това каза новоизбраният председател на парламентарната група Борислав Гуцанов Влакът Варна-Русе удари джип Влакът Варна-Русе удари джип 32-годишният водач от Ясеновец успял да излезе, преди влакът да връхлети БСП има нов лидер - бургазлия е БСП има нов лидер - бургазлия е Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет (НС) на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай Извършителят се издрива, но самоличността му е установена – 24-годишен криминално проявен софиянец Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Униформеният е командир на отделение в Пето РУ, ранен е тежко и е в болница „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) Фестивалът е организира за 55-и път в парк „Славеева река“ и е второто най-значимо събитие за българския фолклор в страната
Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Отиде си вратарят на черногорския национален отбор „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” През изминалата година бяха регистрирани рекордни температури Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Джей Ло се хваща за всяка възможност, която би й позволила да поправи отношенията си с любимия Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Социологическо проучване на “Харис” от понеделник сочи, че антимиграционният и евроскептичен “Национален сбор” ще стане най-голямата сила след изборите, но може да не получи достатъчно депутатски места за мнозинство Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Той се намира в хотелски комплекс с 90 басейна, СПА процедури със злато и целодневен сервиз на шампанско В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така 4 евро струва топка сладолед Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Това е възмутително и неприемливо, отсече Виктор Орбан
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори