×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След казуса „Стара Загора”: Ще отговорят ли „турските” общини с промяна на български имена на местности?


След казуса „Стара Загора”: Ще отговорят ли „турските” общини с промяна на български имена на местности?
Мустафа Карадайъ призова хората на ДПС да не реагират, проф. Станилов отговори, че няма такава опасност
06 Юни 2018, Сряда, 05:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: Авторът

Не отвръщайте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне, зове Мустафа Карадайъ хората на ДПС с парламентарна декларация


„Турските” общини може да реагират реципрочно с промяна на имена на местности. Това стана ясно от изявления на депутати от ДПС в парламента днес. Това предизвика конфликт с „Обединените патриоти”, който прерасна в „размирици” по думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Тя бе обвинена, че не може да опази реда. От ДПС в един момент дори започнаха да блъскат по банките и да скандират „оставка” по неин адрес.

Раздорът започна с парламентарна декларация, прочетена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.
Той заяви: „Повод за днешната декларация е решението на Общински съвет – Стара Загора за смяна на имената на повече от 800 местности в общината. Предложението е кратко и съдържа следната мотивировка:   „Ономастиката се занимава с възникването и историята на имената във връзка с хората, които ги стопанисват. Днес, 140 години след Освобождението, ние българите, стопанисваме тези земи и е наше задължение, като общински съветници да преведем в разбираем вид местностите, носещи турско-арабски имена.“
„... да преведем в разбираем вид местностите...“
За решението са гласували всички общински съветници, с изключение на съветниците от ДПС. И това не е повод за гордост, както изглежда е становището на кмета на общината, издигнат от ГЕРБ. Той казва пред една медия, че има „надпартийно обединение в Стара Загора по казуса с преименуването на българските местности“. Всъщност, това становище е достатъчен повод за притеснение и тревога. Обединението анти-..., довело до смяната на наименованието „Ахмед баир“ на „Антонов рид“, „Мехмедова кория“ на „Манолова гора“, „Махмуд гьол“ на „Мишов яз“, „Мустафова кория“ на „Мустакова горичка“... Защото Ахмед, Мехмед, Мустафа не са звучни както Антон и Манол, мустак, какъвто подтекст имат думите на един от общинските съветници от ГЕРБ, цитиран от медии.”

Според декларацията на ДПС, решението на Общинския съвет в Стара Загора е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат.
„Нашата демокрация се нуждае от сериозно осмисляне, от много сериозно и дълбоко осмисляне. Нужен е диалог в обществото”, обяви още Мустафа Карадайъ.

Той добави: „ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности. Забравяйки отговорността си пред бъдещето. Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ. Те не само излъгаха 100 хиляди (както твърдят) турци и мюсюлмани в България, те се подиграха с тях, с техните чувства и отвориха незараснали рани.”

Последва и предупреждението от ДПС: „Вече има внесени проекти на решения и в други общински съвети. Ясно е, че е лесно да бъдат убедени мнозинството от съветниците против турски и мюсюлмански имена. Но! Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия.
Нашият апел към вторите е: Недейте! Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата Родина!”


ДПС призоваха „не само отговорните институции да предприемат незабавни действия за отмяна на решението” в Стара Загора.
„Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение и несигурност, подкопава доверието в обществото и е провокация срещу националната сигурност”, заяви Мустафа Карадайъ.

Последва контрадекларация на „Обединените патриоти”, чийто изразител бе проф. Станислав Станилов.
Той обясни, че местностите у нас са имали други имена, преди Османската империя да ни завладее преди няколко века. По думите на Станилов в България за съжаление останали твърде много турци.

Мустафа Карадайъ тръгна да напуска демонстративно залата. Това предизвика „размирици”, тъй като Павел Шопов се засили към него с ръкомахания. Карадайъ му отговори с усмивка и реплики.

Йордан Цонев от ДПС впоследствие излезе на трибуната, като обясни, че декларацията им явно не е била разбрана. Той заяви, че правото на който и да е общински съвет да сменя имена може да породи ответна реакция.

Цонев в един момент започна да вика гневно: „Искам да ви попитам, ако един национализъм е такъв, какъвто е този в Стара Загора и този тук в дясната част на залата и за съжаление не само в дясната, той дали няма да породи ответна реакция. Искам да ви запитам там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това. Това давате ли си сметка, аз да ви попитам като етнически българин и като християнин? Там, дали си давате сметка за това? Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм от една истински патриотична част от българското население? Дали си давате сметка за това? И дали си давате сметка, проф. Станилов, когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разноообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена? Ако не си давате сметка, Вие не сте патриот!”

Проф. Станилов отговори, че в смесените райони имената на местностите и без това си били чуждоезични, така че опасност от ответна реакция нямало.

В категории: Политика


Бой в италианския парламент
Бой в италианския парламент 13/06/2024, Четвъртък 08:24 1
Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
9
Коментара по темата
9.
Дo N 3
07.06.2018 13:14:42
0
1
Най добре да се преименува Симеон. Нали царя има претенции към него.
8.
Предлагам
07.06.2018 11:18:52
0
0
и Индже войвода да го прекръстим на Стройния войвода, защото "индже" означава "тънък, строен"...
7.
Турчин
07.06.2018 11:04:13
0
1
Aко се лъжем и още някои вярват че русчиите комунисти доносници педофили от дпс ще защитят моите Турскимюсюлмански интереси много се лъжат
6.
със същата решителност
07.06.2018 00:14:24
0
1
трябва да се води битката за официалния език в България,защото има доста места,където вече почти не се говори на родния ни език.
5.
ММ
06.06.2018 16:07:10
0
3
П.С. Тези хора, все още не мога да разбера, защо сами се определят като турци все още? Нали сте родени в България, следователно сте българи или пък не? Аз не съм чувала за друга страна, в която има партия защитаваща интересите на друга страна. Тоест ДПС и всички производни от ДПС, не защитават правата и исканията на българските граждани, а на турците. Малко не намирам логика, но тя липсва от 89 насам.
4.
ММ
06.06.2018 16:00:21
0
3
Доколкото знам ние сме в България и тук официалният език е български. В България имаме българска история и българска култура, да в нашата страна има представители на различни раси и етноси, с които се съобразяваме, но все пак името на страната си остава България. Ако искат турски имена на местностите и основен език да е турския всички за свободни да отидат в Турция. И не че нещо, но България и нашия език съществува доста преди османците да дойдат на Балканите, т.е имената на местностите са били първоначално на български език.
3.
Леко предложение за обсъждане.
06.06.2018 12:03:02
1
5
Както пише в Wikipedia за най-високия ни връх:

Името на върха е останало от времето на Османското владичество. Предишното наименование на върха не е запазено. Според някои схващания сегашното име произлиза от арабското „мусалла“ — „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ се нарича също камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други виждания произходът на името е от арабското „мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“. От 21 декември 1949 г. до 1962 г. върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казват Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Та тъй като сме почнали, а не помним името на върха, дали да не го прекръстим на Бойко. Хем ще го изтормозим като го качим да отреже лентичката в чест на преименуването.
2.
Исус
06.06.2018 11:51:49
3
14
На мен не ми трябват турски представители в парламента, а на вас?
1.
123
06.06.2018 11:39:15
1
18
Да се разберем, щом дадена местност е в България, логично е нейното име да е българско. Ако държавата, а не ДПС, реши, може да остави старите турски имена. Но държавата България решава за имената на местности и населени места. Защо в Турция Лозенград е с ново, турско, име? Защо Гърция е сменила имената на абсолютно всички населени места в Беломорска и Македонска Тракия? Къде се бъркат "турските" общини? И какво значи "турски" общини?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ад във Велико Търново след бурята, над 100 автомобила в Шереметя потрошени Ад във Велико Търново след бурята, над 100 автомобила в Шереметя потрошени Очаква се и днес градушка, кметът на старопрестолния град свика кризисен щаб Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Много изненади, томболи с големи награди, и спортни активности и състезания за всички членове на семейството, както и за бъдещи татковци и мами, очакват посетителите на „Празникът на семейството“ Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков, също се отказа от мястото си 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство? За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща Те крият истината, за да прикрият несигурността си Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Активистката на „Възраждане“ от Несебър ще стане депутат Това са най-големите бебета сред зодиите Това са най-големите бебета сред зодиите Четири зодиакални знака се отличават с инфантилността си Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие
Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори