×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комисията по хазарта не видя нищо нередно в бума на рекламите на игри на щастието


Комисията по хазарта не видя нищо нередно в бума на рекламите на игри на щастието
Вицепремиерът Валери Симеонов ще внесе искане за промяна в закона и ще засегне цялото хазартно лоби
30 Май 2018, Вторник, 02:57 ч.
Източник: Вестник СЕГА

Депутатите коментират боязливо дали трябва да се наложат допълнителни законови ограничения

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) не вижда проблем в бума на рекламите на игри на щастието, които заливат тв ефира и които донесоха на хазартната индустрия двойно по-големи приходи за период от само няколко години.Това става ясно от отговори на комисията до в. "Сега" във връзка с проверка на трите най-големи телевизии в страната - Нова телевизия, bTV и БНТ, за излъчени клипове на фирми, които се занимават с организация на хазартни лотарии, томболи, игри с талончета и т.н.

Единственото нарушение на Закона за хазарта, което комисията е установила за период повече от година, е на рекламата "Шоколад", в която участваха шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева и състезателките от бившия ансамбъл. Около видеото "Шоколадът само го миришем" на "Национална лотария" избухна скандал през февруари, след като "Национална мрежа за децата" сезира осем институции, че клипът, в който участват любими на подрастващите лица от спорта, насърчава деца и млади хора към участие в хазартни игри, "което е грубо нарушение на законовите и етичните норми". От ДКХ съобщиха, че на компанията "Ню Геймс", която е един от собствениците на "Националната лотария", както и на Нова телевизия и на bTV, които излъчваха клипа, ще бъде наложена максимално разрешената по закон глоба от по 30 000 лв.

Неспособността на ДКХ да открие други нарушения на закона, в който на теория пряката реклама на игри на щастието е абсолютно забранена, а е разрешено само обявяването на търговските марки и резултатите от тиражите, има своето обяснение. Комисията има интерес хазартният бизнес да процъфтява, което зависи и от телевизионните реклами, тъй като това означава повече лицензионни такси от участниците в него.

Неотдавна Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че за 2017 г. "Ню геймс" АД и "Национална лотария" АД, които са собственост на бизнесмена Васил Божков, са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена е достигнал 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата на неговите фирми е около 76 млн. евро. Общо за целия бранш приходите от хазартни игри през м.г. са достигнали над 3 млрд. лв., като след всички данъчни облечения, които индустрията получава, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба е регистрирана от игрите с търкане на билетчета.

В същото време българските народни представители коментират боязливо заявките за законови ограничения на рекламата на хазарт, които направи вицепремиерът Валери Симеонов. В групата на "Обединените патриоти" вече е започнало обсъждане на предложенията му. Има съгласие те да бъдат внесени от името на коалицията, но се водели спорове какъв да е обхватът на пакета от промени. Обсъжда се дали да бъдат засегнати и игралните домове, които са свърталища на престъпността, обясни пред в. "Сега" депутат. "Има колеги, които го подкрепят в групата", разказа народен представител от ГЕРБ. По думите му към момента са водени само "разговори в коридора", защото все още патриотите нямат готов проект.

В БСП също са водили разговори само по "медийни заглавия", разказа социалист, пожелал анонимност. "Имахме кратка дискусия, но не е обсъждано нищо в подробности, защото няма проектозакон", обясни той. От кратката дискусия останал с впечатление, че колегите му смятат, че си струва да бъде подкрепена идеята на Симеонов. В групата на БСП имало и лични мнения, които споделят идеята да се увеличи и налогът, който плаща хазартният бизнес. Ако печалбите са толкова големи, е редно този вид бизнес да плаща повече, посочи депутат от левицата. "В ДПС обсъждаме само внесени законопроекти", категоричен бе депутатът от движението Йордан Цонев.

Участниците в рекламите на хазартни игри, които според видеата печелят различни суми, са получили спечеленото, твърди още комисията по хазарта. "Към настоящия момент са приключили проверките на трима организатори на моментни и числови лотарийни игри - "Ню геймс" АД, "Национална лотария" АД и "Евробет" ООД. В резултат на проверките е установено реалното изплащане на спечелените парични суми и предметни награди на всички лица, участвали в телевизионните търговски съобщения, излъчени в мрежата от каналите на "Нова Броудкастинггруп" и "БТВ Медиа груп", се казва в съобщението.

В категории: Политика


10
Коментара
Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
10
Коментара по темата
10.
Nikito
02.05.2018 08:09:04
0
1
Лекарствата, учебниците и храната от първа необходимост може да ги облагате с максималното ДДС - 20% а хазарта е с намалени данъци, защото явно не отчита печалби или защото господин Божков и дебеларий Пеевски имат голяма нужда от държавна субсидия.
9.
читател
01.05.2018 09:37:14
1
14
Работа и производство може да няма,това не се стимулира в България, но хазарта е на почит с максимални ДДС облекчения. Явно г-н Божков има и втора ведомост на която се разписват доста политици, лобиращи за хазарта му.На подрастващите се внушава,че иб и без труд, без усилия, с мързел и търкане на билетчета може да просперираш в България.Пагубна политика!!!!
8.
Марципан ЕООД
01.05.2018 09:10:46
2
14
Аз знам,че Валерката знае,че тази му кауза е обречена от самото начало. Аз също така знам,че Валерката знае,че по този начин ще натрупа "точки" в очите на избирателите си. Всичко си е съгласувано с ББ иначе ще го погнат за калпавата оградка.
7.
Gundi
01.05.2018 08:57:10
2
3
Ei sme6nik zaradi tebe 6te go otnesat i drugi ti si edna mi6ka na ,koiato kapana ie gotov
6.
Бонбони и шоколади
01.05.2018 08:56:50
4
9
Винкел АД спечели голямата награда за най-тъп политик на територията му!
5.
Хайде
01.05.2018 08:43:06
8
8
Подкрепям В.Симеонов.
Мн. е трудно и е сам.
Те тези си назначават министри.агенции.комисийте и как ще ги контралират.Натиск
4.
Марципан ЕООД
01.05.2018 08:40:13
0
18
Лотарията е на този, който е на власт. Утре като го знам ББ, може да обвини най-вече пенсионерите,че не купуват билети и за това са си останали с малки доходи.
3.
Шоколада само го мириша
01.05.2018 08:24:14
0
17
Лотарията е на пеевски и бойко. Остава да намерят и нещо нередно и я бъдат уволнени, я им повдигнат обвинение и арестуват за корупция
2.
Хайде
01.05.2018 07:57:57
0
16
почвайте са пишете закони за държава и народ...а не за монополи и олигарси защото ще метем.
1.
НАГЛЕД , КАТО ТИКВА НА ПЛЕТ
01.05.2018 07:50:11
6
14
Валерката с каквото и да се захване резултатите са плачевни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори