×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Напрежение на магистрала Струма, БАН отказа да спре проекта. Вижте уникалната гробница на пътя (СНИМКИ)


Напрежение на магистрала Струма, БАН отказа да спре проекта. Вижте уникалната гробница на пътя (СНИМКИ)
Уникална римска гробница на пътя на магистралата, археолози смятат, че там е бил погребан не случаен човек
Ключови думи: гробница, БАН, Струма
29 Април 2018, Неделя, 12:28 ч.
Автор: Антония Чорева, снимии: Фейсбук

Позицията на БАН: Не се налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите

Напрежението около строежа на магистрала Струма край благоевгадското село Покровник се засилва. 

Причината са откритите уникални находки при копането на пътя. 

Археолози и местни са направили уникални снимки на гробницата от римско време. Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. Там бе откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.









Разочарованието идва обаче от факта, че БАН публикува позиция в петък, с която казва, че строежът на магистралата може да продължи. 

Ето какво гласи официалното изявление на НАИМ при БАН от петък относно спасително археологическо проучване край с. Зелен Дол и Покровник, гр. БлагоевградПълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози.

Сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив.


Позицията е подписана от доц. д-р Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при БАН, ръководител на археологическото проучване и доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

Археолозите обаче не се съгласни и настояват да бъде отложен и дори спрян проектът за магистралата. 

Те са подали писма до всички институции. Очаква се на място да пристигне и група експерти от Министерство на културата. 

В категории: Животът


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 2
9
Коментара по темата
9.
Бюджетна мишка от БАН
30.04.2018 01:01:11
1
6
Преди години гледах филм в който талибани с „базука“унищожаваха хилядолетни статуи,гледах разграбването и унищожението на Иракския национален музей от Ислямска държава.СЕГА ЩЕ ИЗГЛЕДАМ И ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА И ДЪРЖАВАТА ОТ ГЕРБ.Последния да загаси лампата.
8.
Gocho
29.04.2018 20:53:18
2
2
Всите сте само интернед герои !
7.
Gochooff
29.04.2018 20:14:45
3
2
Аве нито ще отидеш , нито ще подкрепиш !
Само шменти - капели !
Да ва ева и измитслените !!!
6.
Да се изтрие
29.04.2018 19:42:27
2
6
Майки и бащи излизат на 1 май, вторник, пред Народното събрание в 11,00 часа. Там, в подножието на онзи надпис „Съединението прави силата“, ще бъде обявена война на превзетата от мафията държава, както и код „черен“.
ДА ОТИДЕМ ВСИЧКИ ТАМ И ДА ГИ ПОДКРЕПИМ
5.
Изтрещял Гербераст, ЕвроГей и Джендър ! Солидарен
29.04.2018 19:27:30
3
6
'Ма накой му пука вече за миналото бе ! Минало - БЕШЕЛО ! Така или иначе - 'сичкото минало се пренаписва от време на време , за да бъдем ПОЛИКОРЕКТНИ с настоящатите господари ! Щото ако не сме политкоректни с господарите - нЕма кинти ! А така - хем вълкут сит , хем агнето цяло ! Ще откраднем кинтите , ще направим НОВ път , който по стара вече традиция ще се ремонтира основно на всеки 3 години ( още кинти за крадене ) , ще пренапишем историята , като Том Сойер ...
Пък който търси истината и историческите факти - да ходи да копа някъде ДРУГАДЕ !!!
4.
Бай Баньо
29.04.2018 18:52:34
3
8
Абе важен е келепира не керемидките. Нищо че магистралите пропадат плочките се надигат... щом процентите в правилните офшорки пристигат
3.
Bobi Bi
29.04.2018 18:26:33
4
8
Аве Герге....
Ако го направим кат Хората , ний кво ша изкяриме?!
Вьобще не мислите за нас с Цецоу !
А и кво ще папка Шиши ?!
2.
Gergi
29.04.2018 17:09:32
2
23
Аве Кавали !!!
Вдигнете магистралата на горе - като мост !
Всичко да си остане непокьтнато от долу !
Направета отбивки с паркинзи за хората , тоалетни , бира-скара !
Или ...
Неа да остане за крадене !
1.
Вапцаров
29.04.2018 17:06:26
3
27
Историьо, какво ще ни дадеш от пожълтелите си страници.....
Алоооо, господата учени, само да ви светна малко, миналата година бях на Санторини, остров изпепелен от вулкан. Какво да разгледаш там, освен специфичните сгради. Гърците са изровили и покрили античния град, който е изпепелен от вулкана. Същата работа, почти няма камък върху камък, но пък има реклама и какво мислите, ами просто по 12 евро за вход, да разгледаш унищожение град. И автобус след автобуса, кой от кой препълнен с туристи от различни държави. Чак от Япония и Китай. Що да не се мръдне малко това трасе, да не се покрият с нещо си останките от древността и да му се направи едно хубаво проучване и ето ти източник на доходи, както за подръжка, съхранение, а и печалба. Само ние ли сме най -тъпите, че не знаем как да правим пари от древни камъни....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите 
Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори