×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предлагат родителите да извиняват отсъствия вместо джипито


03 Април 2018, Вторник, 20:45 ч.
Източник: Marica.bg

И без това повечето медицински бележки са формални или фалшиви, мотивира идеята си Емил Начев от СУ "Найден Геров"

Медицинските бележки да отпаднат изцяло като документ за оправдаване на отсъствия в училище. Това революционно предложение отправи писмено до министъра на образованието директорът на СУ „Найден Геров” Емил Начев, след като наскоро на среща с школските шефове в Пловдив Класимир Вълчев призовал те да са активни и да предлагат решения на проблеми в системата.  Като алтернатива на документа от лекар Начев предлага отсъствията на учениците да бъдат извинявани само с бележка от родителите, които обаче лично да я представят в училището, каквато е практиката в много държави в Европейския съюз.

Според Емил Начев такава промяна ще има голям положителен ефект в няколко аспекта. Единият ще е да секне снабдяването с фалшиви медицински бележки, към което в момента прибягват не само учениците, а дори и техните родители. Както „Марица” писа, преди националните външни оценявания е масова практиката майките да искат от джипитата една седмица болничен, за да не ходи детето на училище в последните дни преди решаващите тестове и уж усилено да се готви за тях на финалната права. Така в класните стаи в този период остават на места по 7-8 деца. Училищата обаче нямат механизъм да пресекат тази тенденция, защото отсъстващите са представили изискващия се документ от джипито.

Вместо да се хитрува по този начин, родителят може да дойде и да каже направо какво е решението му, но да поеме отговорност и ангажимент за периода, в който ученикът не е в клас, казва Начев.  Така според него премахване на медицинските бележки ще доведе до по-голяма ангажираност на семейството и ще се подобри съпричастността на родителите към учебно-възпитателния процес.

От друга страна, ако детето пък наистина е вдигнало температура, защо да се води директно при личния лекар заради необходимостта от извинителна бележка, вместо родителят да го устави у дома на топло и да пресече заболяването с няколко аспирина, пита Емил Начев.

Евентуално генерално решение за отмяна на медицинските бележки, освен че ще облекчи джипитата, също така ще смъкне огромен административен товар от педагозите, излага друг мотив школският директор. В момента класните ръководители  приемат извинителните бележки и следят отсъствията на паралелката. Те трябва да подават справки, които после администрацията на училището обобщава. В края на всеки месец учебните заведения докладват  на Регионалната здравна инспекция за деца, които на натрупали повече от 50 извинени отсъствия.

Тази система се прилага, за да се правят насрещни проверки дали няма злоупотреби и дали джипита не издават фалшиви болнични и документи. За да става това обаче, учителите се натоварват с несвойствени задължения, вместо да се фокусират върху учебната работа, негодува Емил Начев. И посочва, че в Унгария например проблемът със затрупването на педагози с такива административни задължения е решен, като на 4 паралелки има един класен ръководител, а не отделен на всяка като у нас.

Школският шеф не е убеден и доколко има обратни проверки въз основа на справките, които постоянно се изпращат от училищата.

Според Емил Начев е нужна драстична промяна в правилата, за да има и реални резултати, а не формално затягане на контрола. То бе направено с новите правила по Закона за предучилищното и училищното образование, според който в момента класният ръководител може да извинява най-много 3 дни по уважителни причини, а директорът - още 7. За всички останали допуснати отсъствия ученикът трябва да представи документ.

Промяна на тази система с отмяна на медицинските бележки и извиняване на отсъствията от родител ще гарантира, че той е запознат с причините за отсъствие на ученика, пише в заключение в писмото си до министъра Емил Начев. Не на последно по важност място той подчертава, че очаква и възпитателен ефект по отношение на учениците, като не им позволява да злоупотребяват с фалшиви бележки.
Какъв да е лимитът на отсъствията, които могат да бъдат оправдани от родителя по предложения алтернативен начин, според Емил Начен трябва да се реши след обществена дискусия.



5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
me
03.04.2018 18:44:43
0
6
Да ги махат. Сега е ужас - хваща грип детето - айде на лекар. Че иначе няма бележка за училище. Варицела - пак. Дрисня - отново. Въшки (шшшштттт, забранена дума в училищата) - пак лекар искат. За всяка глупост - бележка. Е не става така! Има лека темепратура и малко сополи - ами няма да го водя на лекар, щше го спра за два три дена да си стъпи на краката. Вън минус 10 зимата - на лекар. Лудост! И на опашката за бележка с преглед още 20 тежко болни. И се прибираш вкъши с два вида грип, една настинка и разстройств. Кой каквото си избере. На нас бележки по телефона не ни дават. Трябвало преглед. ВИНАГИ! Веднъж успях да взема, зада не водя детото на кучия студ навън, то стана урбалия. Скарах се с лекарка, сестра, всички по пътя. За една скапана бележка. Адът на бюрокрацията.
4.
Учител
03.04.2018 18:21:06
0
5
Хич не ми дреме дали бележката и истинска или фалшива. Пука ми на оная работа. За мен е важно да има документ.. . Че иначе мен гонят после. Пък дали е истински или не??? То всичко си е за сметка на учениците и радителите.
3.
3
03.04.2018 18:18:57
1
1
И без това всички се самолекуваме.
Често по-добре се справяме сами вкъщи на самолечение.. .. По-често личния лекар дава грешна диагноза и ни праща в определена аптека да пазарим, за да си вземе той 10%
2.
дааааа
03.04.2018 17:53:10
0
2
ТОВА Е НАЙ ПРАВИЛНО
1.
мвр
03.04.2018 17:51:04
0
5
Разумни доводи,джипитата ще скочат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Бавят визите на работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан за Слънчев бряг Проблемът е породен заради липсата на достатъчно кадри в консулски служби Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова
Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори