×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не горете бенките с лазер – опасно е!


26 Март 2018, Понеделник, 09:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Златният стандарт в премахването на кожните образувания е хирургичното им изрязване с биопсия

Модерното напоследък горене на бенките с лазер е изключително опасно. Златният стандарт в премахването на кожните образувания е хирургичното им изрязване с биопсия – изследване на тъканта за меланом. Всяка година в България се диагностицират около 500 случая на този вид кожен рак. Смъртността от него у нас е сред най-високите в света и то сред младите, защото хората неглижират заболяването и късно стигат до лекар. Затова, ако попадате в рискови групи, трябва редовно да се самонаблюдавате и преглеждате при специалист-онкодерматолог.
Навременната диагностика на меланом може да спаси и вашия живот, затова Институтът за здравно образование стартира национална кампания "Специалистите говорят за меланом". Тя се провежда с участието на специалисти – онкодерматолози, а целта й е да повиши обществената информираност за това опасно заболяване.

1. Кой е лекарят, „отговорен“ за бенките?

Ако имате бенки или кожни образувания, които ви притесняват, трябва да се обърнете не към дерматолог, а към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори. Лекарите с тази специалност в България са едва десетина и работят предимно в университетски болници. С помощта на специализирани изследвания, които не са достъпни в обикновени кабинети, се определя видът и опасността на кожното образувание.

2. Избягвайте солариума

Рискът от развитие на рак на кожата се повишава значително при употреба на солариум и кварцови лампи. Опасността от меланом нараства с увеличаване броя на сесиите, както и ако с тях се започне в ранна възраст, под 30 години. Солариумът излагат кожата на УВ лъчи и това не е по-малко опасно от излагането на слънце. „Придобиването на основен тен” в козметичен салон не предотвратява слънчевите изгаряния и не намалява опасността от УВ лъчите. На практика това е опит на кожата да се предпази от ултравиолетовата радиация и вече е признак на кожна увреда. На практика тенът отговаря на SPF4, което е много ниска степен на защита.

3. Правилото АBCDE

Повечето бенки на тялото на човек си приличат. ABCDE правилото е ключово, за да разберете и откривате сами ранните признаци на кожния меланом и насочва към бенки, които имат поне една от следните характеристики- несиметрична форма (А), неясни граници (B), нехомогенен цвят (С), диаметър по-голям от гумичка на молив (D) или такива, които са се променили или нараснали (E) . Този вид кожен тумор може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран на време.

4. Кога една бенка е опасна?

Бенките са струпване на меланоцити - вид клетки в кожата, които определят нейния цвят. Въпреки, че много малко бенки се променят в меланом - най-агресивният вид рак на кожата, някои могат да се развият до този тип рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом са обикновено с неправилна форма, съдържат различни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив. Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този вид рак на кожата, защото той може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран навреме

5. Не горете бенките с лазер, ток или други подобни методи!

Ако откриете бенка или петно по кожата си, което  е сърбящо, подуто, отделя секрет  или не зараства - спешно се консултирайте с онкодерматолог. Лекарят може да предпочете да отстрани  петното или бенката, за да може допълнително изследване на тъканта да уточни дали образуванието е съмнително за меланом. Патоанатомичното изследване на тъканта е единственият начин за поставяне на тази диагноза! Патологът изследва тъканта с микроскоп за наличие на ракови клетки и описва резултатите в доклада от патологично изследване. Докладът от патологично изследване е документ, съдържащ информация относно тъкан, която е взета от тялото при биопсия или операция.  Това изследване е изключително важно и трябва да бъде пазено. Ето защо изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е напълно противопоказно.

6. „Бенките не се пипат“ е мит

Много устойчив мит е, че „бенките не се пипат“. Напротив – колкото по-рано опасната бенка се изреже напълно, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване без медикаменти.

7. Кой може да развие меланом?

Въпреки, че всеки може да развие меланом, рискът е най-висок при:
• Хора с бяла кожа и светли очи
• Множество големи и с неправилна форма бенки
• Наследствена обремененост за меланом
• Чести слънчеви изгаряния, особено в детството
• Хора, които живеят на висока надморска височина,  или целогодишно се излагат на слънце

8. Как да преглеждате сами кожата си за променени бенки ?

Най-честата локализация за меланом при мъжете е на гърба, а при жените на краката. Важно е обаче да оглеждате цялата си кожа - започнете от главата и продължете надолу веднъж в месеца. Оглеждайте внимателно и скритите места – между пръстите на краката, под мишниците, стъпалата, задната страна на коленете, скалпа и тила. Използвайте огледало или помолете някой в семейството да ви помогне. Бъдете особено подозрителни, ако откриете нова бенка. Те много рядко се появяват в зряла възраст.  Много практично е да снимате бенка, за която имате съмнения. Това ще ви помогне да проследите евентуални промени. Обръщайте особено внимание на промени в бенките, ако сте тийнейджър, бременна или навлизате в менопауза, когато настъпват резки промени в нивата на хормоните. Хората успешно откриват меланоми по кожата си. В повече от половината от случаите меланомите са откривани от самите пациенти или техни близки. Редовните прегледи на кожата водят до увеличаване на процента излекувани пациенти. Самостоятелният преглед на кожата е лесен и отнема не повече от 10-15 минути веднъж месечно.

9. Можете да намалите риска от развитие на меланом

• Ограничавайте излагането на слънце, особено между 10 и 16 ч. , когато слънцето е най-силно.
• Докато сте на открито, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите)
• Носете шапка и слънчеви очила
• Бъдете облечени по възможност със светли дрехи с дълги ръкави
• При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог.

10. Къде по-кожата може да възникне меланом?

• Въпреки силната взаимовръзка между  излагането на слънчева светлина и развитието на меланом, туморите могат да засегнат всяка част от кожата, включително области, които обикновено не се излагат на слънце, като половите органи или аналната област. Други части на тялото,  като  устата,  очите  или  нокътното легло, също могат да бъдат засегнати.
• Най-често засегнатите области при мъжете са гърбът и гръдният кош, а при жените - гърбът и краката.
• Меланомът прораства през кожата до подкожните мазнини и може да се разпространи чрез лимфната система и кръвта.
• При всяко съмнение за промяна или новопоявила себенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог

11.Плаща ли се лечението на меланом?

Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Специалисти онкодерматолози, към които можете да се обърнете за диагностика и лечение на меланом:

София - Доц. Красимир Киров - Клиника по Дерматология, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, тел. 02 8076-299
 
Пловдив: Д-р Гергана Шаламанова - Отделение по Медицинска онкология и дерматология, Комплексен онкологичен център - Пловдив, База II; 032/ 277 264

Плевен: Д-р Веселин Киров -УМБАЛ "Георги Странски"; Отделение за диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания,  тел.: 064/ 886 257

Стара Загора- Д-р Петя Пеева -Комплексен онкологичен център - Стара Загора“; 042/ 614 196, 042 / 614 193

Бургас: Д-р Маргарита Пейчева: Комплексен онкологичен център – Бургас, 056/82-01-42; 056/87-66-63

Варна: Д-р Бисерка Въжарова, д-р Дияна Камбурова - СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков", 052/ 975-840

В категории: Здраве


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори