×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът с вето върху поправката „Апостолов” - удря строежите върху земи край морето


Президентът с вето върху поправката „Апостолов” -  удря строежите върху земи край морето
Румен Радев смята, че приетите промени не са подложени на задълбочено обществено обсъждане
02 Февруари 2018, Петък, 10:26 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Любопитно е как ще реагира БСП, която на практика също подкрепи законовите изменения


Президентът наложи частично вето върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал и по-точно върху извършени през него промени в Закона за опазване на земеделските земи.
Поправките бяха инициирани от бургаския депутат и едър земевладелец Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".


Целта им бе удължаване на правото да се строи върху земеделски земи, след като е изтекъл срокът за промяна на предназначението.

Апостолов след няколко скандала и неуспешни опити все пак накрая сполучи и прокара измененията на второ четене през друг закон.

Според президента обаче това е проблем, тъй като се прескача пълноценното обществено обсъждане.
Румен Радев смята, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение.

„Поради всичко това земята несъмнено е богатство със стратегическо значение за българската държава. Предвид тази ценност на земята като благо от най-висш порядък за цялото общество в чл. 21, ал. 2 от Конституцията се прогласява принципът за използването на обработваемата земя само за земеделски цели, като промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда”, пише президентът в мотивите си до Народното събрание за налагане на вето.

С § 30 се дава възможност на лицата, които са пропуснали удължения през 2012 г. 6-годишен срок, да поискат потвърждаване на решението за промяна на предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди. Няма обаче срок, в който може да се поиска това потвърждение, тъй като ал. 7 на § 30 предвижда отпадането на правното действие само на потвърдените решения за промяна на предназначението. По този начин с разпоредбата се дава възможност за валидиране на загубили сила решения за промяна на предназначението, без да има срок, в който това може да бъде поискано. Освен това с ал. 6 се предвижда възстановяване на заплатената такса, ако органът не потвърди, а отмени решението за промяна на предназначението на земята. Предвид начина на внасяне на предложенията за тези промени липсва яснота за отражението на задължението за възстановяване на таксите върху публичните финанси”, се казва още в мотивите на президента.

Според него, с тези промени уредбата стимулира собствениците на земеделски земи да променят предназначението им и в много продължителен период от време да не реализират своите нужди, изчаквайки удобен момент, в който ще има инвестиционен интерес. В резултат на това общественият интерес е засегнат, тъй като земите с променено предназначение ще пустеят.

Румен Радев налага вето върху още един текст, свързан със закона за Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ).
Той пише в мотивите си: „С § 28, т. 7, б. „а“ (относно чл. 24, ал. 1 ЗОЗЗ) отпада задължението на заинтересованото лице след влизане в сила на решението за утвърждаване на окончателна площадка и/или трасе да внесе ПУП, което създава възможност за безкрайна във времето валидност на решението за промяна на предназначението. Разпоредбата на § 28, т. 11 (относно чл. 34, ал. 1 и 2 ЗОЗЗ) променя началния момент, от който започва да тече 1-годишният срок за искане за промяна на предназначението на земята – от влизането в сила на ПУП, а не както досега – от влизане в сила на решението за утвърждаване на окончателна площадка. Така се създава безсрочна валидност на решенията за утвърждаване на площадки, защото след промяната в чл. 24, ал. 1, където отпада задължението за започване на изработване на ПУП от заинтересованото лице, такова изработване може изобщо да не започне. Този неблагоприятен ефект ще се прояви и по отношение на заварените производства, за които по силата на § 31 ще се прилагат новите правила за сроковете по чл. 34.”

Любопитно е дали властта ще успее да прескочи това вето.
Припомняме, че текстовете, свързани с 6-годишната изтекла промяна на предназначението на земите, мина със 109 гласа „за”, 5 „против” и 1 „въздържал се”.


БСП тогава не реагираха и на практика подкрепиха властта. Интересно е дали сега ще се противопоставят на президента Румен Радев.
Доволни от ветото със сигурност са екологични организации.

Засегнати ще бъдат проекти, свързани със строежи край морето.

В категории: Политика


Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 1
9
Коментара по темата
9.
Брр
02.02.2018 15:02:21
2
6
Г—н Президент, имам предложение. Съборете всичко по крайбрежието и дайте са възродим скотовъдството и растениевъдството в България!
8.
Брр
02.02.2018 14:56:37
5
7
Ей, няма да се спрат малоумщините в таз Държава! Този Президент наясно ли е изобщо с казуса? Дайте, позволете на този изстрадал народ да прави с земята си това, което намери за добре. Който иска да строи, който иска да сади дренки! По тази президентска логика, дай между хотелите да се скове една кочина, щом не дават да се построи нещо друго!
7.
Потърпевши
02.02.2018 14:48:17
5
6
Стига пречки,спънки,закони,закончета,вета.....Оставете ни да работим ! Вместо да има облекчения за обикновения човек,да работи ,да се развива ,всячески ни убиват ,тормозят,глобяват,събарят,забраняват...Еми няма да я бъде,като всичко в тази държава се прави така.Ограбиха ни,вече няма от къде.И последните стотинки да опоскат.....Не се трае вече!
6.
Елена
02.02.2018 14:27:31
5
8
По два пъти се плаща за едно и също нещо.Това са неправомерно надвзети пари.Ние сме потърпевши и ограбени за пореден път от безумните закони и още по-безумни вето в случая.Ами...така е на кьоравия и едното око ще му вземат!
5.
а
02.02.2018 14:19:38
4
9
казано на български - който е правил ПУП, чакал е години, давал е и пари, сега може да пие една студена вода благодарение на взелия се за мъдър г-н президент.
4.
Арт
02.02.2018 14:19:34
3
7
Това засяга и земите на повече километри от морето. Затова няма инвеститори всички закони в България са от ден до пладне. Защо като ти изтече срокът пак трябва да платиш таксата за вкарване в регулация. Президента не е на ясно какво точно се случва и как държавата ограбва хората. И с всичко останало е така на всички инвестиции спирачка.
3.
Елена
02.02.2018 14:06:34
6
4
Пак глупави доводи!
2.
koksal baba
02.02.2018 13:02:04
10
8
Iska da ni vurne pak 20 godini nazad
1.
cenko chokov
02.02.2018 12:55:29
10
12
Tezi komunisti sa nai-golqmata napast na BG
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори