×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Търси се... подходящ купувач за уникалната лимузина на Хитлер


14 Януари 2018, Неделя, 23:15 ч.
Източник: днес.бг

От този модел заводът на "Мерцедес" е произвел само 88 бройки

На 17 януари в САЩ ще бъде продаден на търг мерцедесът на Хитлер, с който фюрерът се е явявал на официални места и на тържествени паради. Каква е историята на този автомобил? Разказва Дойче веле.

От аукционната къща Worldwide Auctioneers в американския щат Аризона го определят като "исторически най-значимият автомобил, предлаган някога за продажба". И това не е пресилено. Историческа стойност има и всяка  лимузина на бивш американски президент или на някоя поп-звезда. Но сегашният случай е по-различен. В оригиналните документи, издадени от производителя „Даймлер-Бенц“ в Зинделфинген, носещи дата 30.09.1938 година, в графата „Клиент“ е записано "германският фюрер и райхсканцлер".

Това, че парадният автомобил на Хитлер сега се продава в отлично състояние, наистина е сензация. В същото време този търг е също толкова оспорван, колкото и продажбите на всяка друга вещ, свързана по някакъв начин с германския диктатор. Историята на неговия параден автомобил с регистрационен номер 1А 148461 е изрядно документирана. Поръчката е направена от личния шофьор на Хитлер - СС-оберщурмбанфюрер Ерих Кемпка, а колата е била доставена в края на юли 1939 година, малко преди избухването на войната.

Кола на суперлативите

Серийният модел 770 K, наричан "Голям мерцедес“, е представлявал нещо необикновено за времето: дългата 6 метра лимузина предлагала място за 8 души; задвижвана е от 8-цилиндров двигател с обем от 7,7 литра; колата има мощност от 230 конски сили и е можела да развива невероятната за времето си скорост от 160 км/час!

От този модел заводът на "Мерцедес" в Зинделфинген произвел само 88 бройки в годините от 1938 до 1943-та. Други известни притежатели на лимузината са японският император Хирохито, норвежкият крал, испанският диктатор Франко и Папата.        

Серийният модел 770К е послужил като основа за специалната лимузина на фюрера, която е имала 40-милиметрови бронирани стъкла и каросерия от 18-милиметрова закалена стомана. И все пак това не е брониран автомобил, а кабриолет, в който Хитлер е приемал овациите на населението. Колата тежи обаче почти 5 тона, а разходът на гориво достига невероятните за днес 38 литра на 100 километра пробег. Но пък и резервоарът побира цели 300 литра.

Този мерцедес е бил използван от Хитлер по време на всякакви важни събития - например през 1940 година в чест на победата над Франция или по време на посещението на италианския диктатор Бенито Мусолини, когато двамата дефилират по улиците на Мюнхен. Поради това колата многократно е била заснемана и може да се види в редица архивни документи и снимки. Но когато през 1942 година се стига до обрат във войната, спират и автомобилните паради на фюрера.

Към края на войната американците конфискуват лимузината на Хитлер във Франция, без обаче да подозират кому е принадлежала. След края на войната колата за кратко става собственост на един белгиец, след което отново е продадена в САЩ. После тя още на няколко пъти сменя притежателите си, за да се върне накрая отново в Европа. Кой е нейният собственик в момента - от аукционната къща мълчат по този въпрос.

Търси се "подходящ" купувач

Мерцедесът дълги години е бил символ, неразривно свързан с Хитлер и нацистите, поради е редно да се знае бъдещата му съдба. Защото е лесно да си представим как някой неонацист печели наддаването и отново превръща колата в култов обект. От аукционната къща Worldwide Auctioneers полагат усилия да разсеят тези съмнения. Никой не иска да възвеличава делото на един диктатор, уверява Род Игън, който е натоварен с продажбата. Той определя колата като "артефакт от живата история, който ни напомня, че не бива да позволяваме на злото, което също е част от историята, да се завръща".

Във всеки случай от аукционната къща се надяват колата да попадне в подходящи ръце - да бъде изложена в музей или да стане част от някаква експозиция. Независимо дали това желание ще се изпълни и кой ще спечели наддаването на 17 януари в Скотсдейл, Аризона, 10% от продажната цена ще отидат за проекти, свързани с изследването на националсоциализма и Холокоста.

Ерих Кемпка е не само шофьорът на бронирания мерцедес, но и човекът, който се е погрижил телата на Адолф Хитлер и Ева Браун да изчезнат – в деня на смъртта им той ги залива с бензин и изгаря.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Др. Менгеле
15.01.2018 08:21:52
0
0
Дайте я на Фюрера
2.
*********
14.01.2018 23:28:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
Turkiye
14.01.2018 22:41:56
0
3
Niakoi ot chitatelite na flagman shte ya kupi , te sa mu nai golemi fenove ama s kvi pari hahaha
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори