×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Желязната църква "Св. Стефан" възкръсна за нов живот, откриха я Борисов, Ердоган и Йълдъръм (СНИМКИ)


Желязната църква "Св. Стефан" възкръсна за нов живот, откриха я Борисов, Ердоган и Йълдъръм (СНИМКИ)
Днес „Св. Стефан” събра християни и мюсюлмани заедно в Истанбул, снимка: Reuters
07 Януари 2018, Неделя, 07:23 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: Пресцентър МС

Това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството, заяви премиерът

Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей отслужиха заедно молебен по освещаването на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде novini.bg. В молебена участва и свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, както и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък.

Желязната църква е храм със славно минало, който и днес дава самочувствие и гордост на българите. Църквата „Св. Стефан” се издига в кв. “Фенер”, на самия бряг на Златния рог. 10 Къщата, в която се помещава днес храмът е дарена от княз Стефан Богориди. Цариградските българи обаче я преустроили в дървена църква. Осветена по славянски на 09.10.1849 г. тя, както и изграденият след две години Метох, станали люлка на българското духовно и национално Възраждане. Именно в нея на 03.04.1860 г. по време на Великденската служба, Иларион Макариополски с думите “… и всякое епископство православних!” е поел отговорността на български духовен глава.

Пак там за първи път бил прочетен издаденият на 28.02.1870 г. “Ферман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна Църква под името Българска Екзархия. През 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква се издига нова – желязна. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението на австрийската фирма “Рудолф фон Вагнер”. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 08.09.1898 година.



В двора на църквата са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Около 3,5 млн. евро /близо 16 млн. турски лири/ са вложени в цялостната реставрация на българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. От тези средства България е предоставила целево два транша - за 200 000 евро и за 190 000 евро. Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата "Свети Стефан" са извършени в рамките на 7 години съвместно от Истанбулската голяма община, Областната управа на град Истанбул и "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия" в Истанбул.



Собствеността върху църквата е била възстановена от турската държава на "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия" в Истанбул с нотариален акт през 2004 г. От тогава са започнали опити за цялостно ремонтиране на храма и запазване на първоначалния му вид. Предприетите действия са в резултат и на Споразумението между министерствата на културата на двете страни по Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, подписана за периода 2002 - 2003 г. Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности са започнали през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно-историческото наследство на страната.

Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. Ремонтът е започнат от турската фирма "Артун иншаат", която е спечелила обявения търг от Истанбулската голяма община с участието само на турски фирми. Извършени са били мащабни укрепителни дейности в основата на църквата. Фирмата е работила по обекта в периода 2011 - 2014 г. От 2014 г. ремонтните дейности и реставрацията са се извършвали от друга турска фирма "Таш япъ", спечелила новия търг, обявен от Истанбулската голяма община. Главният архитект на проекта по реставрацията е Фикрийе Булунмаз, която ръководи строителния и реставраторски екип. Финансовите средства за ремонта се осигуряват преимуществено от турската държава и конкретно от Истанбулската голяма община, Областната администрация на Истанбул и община Фатих.



Поради сложността на процеса и изчерпване на отпуснатите фондове строително-ремонтните дейности са спирани на няколко пъти в рамките на месеци и впоследствие отново възстановявани. От 2014 г. финансирането е поето изцяло от Истанбулската голяма община с конкретната намеса на тогавашния областен управител на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Финалната фаза на реставрацията е била осъществена при личната ангажираност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Във вътрешно архитектурен план е осъществена цялостна подмяна на пода на първия етаж. Реставрирани са всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения фундамент на храма се е оформило ново многофункционално помещение-крипта, което ще бъде използвано като изложбена зала и други културни прояви на българската общност.



Изградена е съвременна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата. Във външно архитектурен план е извършен цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма. Подменено е изцяло покривното покритие. Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са запазени и изцяло обновени гробните места на погребаните видни български възрожденски духовници. На основата на тази планировка е изградена и нова битова сграда в източната част на двора със санитарни възли и малък кухненски бокс. Цялостно е изградена оградата на двора, като са запазени оригиналните декоративни елементи.

В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Тюрк
07.01.2018 16:21:18
10
6
Не сме чули и видели до сега един българин да е помогнал на джамия. Какво се вайкате бе братя Ганьовци? Това да си решиш историческото наследство го има само при вас българите. Затова сте на тоя хал. Турците сме велик народ. Благодарение на нас ви има като нация. Благодарение на нас имате църкви. И вие го знаете, но не ви се иска да го признаете. Посочете ми 10 църкви построени без помощта на потенциал един турчин?! Не можете! Жалки сте! Вместо да сте благодарни, плюете в чинията от , която ядете. Язък! Руснаците ще ви оправят вас.
5.
Далавери Симеонов
07.01.2018 15:33:02
1
6
Баце,отиде до Истанбул да му осветят задника,че в Симитли му е малко.Иначе ние мекеретата от Паричния фонд сме патриоти само на приказки.Добре,че се намират глупаци да ни се връзват
4.
Мафия герб-дпс-бсп
07.01.2018 15:05:21
5
8
Зад всички тези преструвки на турците се е скрила една гадна задача: Българската държава да отремонтира всички джамии в България....
Благодатя за храма господен, ама прави ли 1 църква ремонта на всички джамии .. 1200 на брой,
3.
Божидаров
07.01.2018 13:33:41
6
9
Винаги съм бил критичен към Б.Борисов и ГЕРБ.Но позицията му за добросъседство с всички страни с които имаме граници е правилна,стига тя да е на паритетни начала.Тоест даваш колкото получаваш.
2.
Отец Иван
07.01.2018 13:09:09
5
8
Мълчи, Юда! Храмът не е собственост на Вселенската патриаршия, само е в нейния диоцез. И обвиняваш в мълчание люде, които дори не са били там. Господ да ти прости!
1.
тркиеца
07.01.2018 12:53:55
10
16
Днес, Борисов и Патриарх Неофит бяха ГОСТИ при отркиването на ремонтираната църква "Свети Стефан". Защото храма е собственост на Вселенската Патриаршия ! Затова и на площада пред храма знамената бяха на Турция и на Вселенеската Патриаршия. Български знамена НЯМАШЕ ! Службата в храма бе водена от Вартоломей и БЕШЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК ! Чак в Музея където се проведе среща между Борисов и Ердоган се появи българско знаме. А най- глупавото е, че заради това, че турската държава възстанови на своя територия Църква собственост на Вселенската Патриаршия ПОИСКА възстановяване в България на факъфските имоти и строителство на нови джамии у нас. ГОЛЯМ УСПЕХ НА БОРИСОВ. ПОРЕДНО ПРЕДАТЕЛСТВО ЗА БЪЛГАРИЯ. ПОЗОРНО МЪЛЧАНИЕ НА СИДЕРОВ, СИМЕОНОВ И КАРАКАЧАНОВ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Георги Тончев-Джовани проби като еротичен танцьор и умря едва на 50 години Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за юли и август, 15 униформени ще осъществяват контрол с патрулка и пеша Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което гражданите започнаха да скандират „Оставка“ Хванали бай Тошо на калъп край морето Хванали бай Тошо на калъп край морето Бившият първи бил хванат от жена си в резиденция Евксиноград
След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори