×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златен шанс за Бургас да стане ИТ център. Поемат пълното обучение на ученици, гарантират им работа


Златен шанс за Бургас да стане ИТ център. Поемат пълното обучение на ученици, гарантират им работа
Пилотната програма бе представена днес от кмета на Бургас Димитър Николов, ректора на "Проф.д-р Асен Златаров" доц.д-р Магдалена Миткова(вляво) и директорът на ПГЕЕ "Константин Фотинов" Коста Папазов
09 Октомври 2017, Понеделник, 12:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

След като завършат – ще получат директни предложения за договори от водещи ИТ фирми

Бургас има златен шанс да се превърне в ИТ център. Днес кметът на града Димитър Николов, ректорът на университет „Проф.д-р Асен Златаров” и директорът на ПГЕЕ „Константин Фотинов” Коста Папазов представиха пилотен проект за обучение по програмно и софтуерно инженерство.

Ако покаже устойчивост той ще превърне града ни в предпочитано място от ИТ бизнеса, а там, както е известно възнагражденията са изключително сериозни.

По новата програма се предвижда да бъдат приети 80 ученици, завършили 10-и клас. Те ще бъдат обучени, за да станат ИТ специалисти от най-високо ниво. Периодът е 3-годишен, по 320 часа за учебна година, лекциите ще се провежда през уикенда. На учениците, които живеят извън Бургас, ще бъдат поети пътните, хотела, както и храната, уточни кметът Димитър Николов.

Бургас е регионален център за цяла Югоизточна България(Хасково, Сливен, Ямбол), както и Варна. Участниците от утре могат да подават документи на следния адрес – ТУК.

„Това е професия с изключително голям дефицит и е най-търсената в момента”, каза кметът Димитър Николов.

За нас беше изключително важно и престижно да се преборим за тази програма, защото това ще даде основата за развитието на ИТ сектора в Бургас. Надявам се да запълним бройките и да покажем устойчивост. Ако това се случи ние ще се утвърдим като постоянен обучителен център. А започнем ли да произвеждаме качествени кадри, ще имаме сериозни ползи, защото това ще привлече и бизнеса. В момента разговаряме с няколко компании, които харесаха много града, искат да се разширяват, но засега ги спира липсата на достатъчно работна ръка”, допълни Димитър Николов.

Кметът подчерта, че през последната година Бургас е успял да привлече пет нови ИТ компании. 

Тази програма ще завърши образователния цикъл за ИТ специалностите. Бургас има детска ИТ академия – за деца от 1 до 4-и клас, проектът „ИТ талантите” – за  25 младежи, които имат осигурено място да започнат работа, както и програмата на СофтУни и университет „Проф.д-р Асен Златаров”, по която се обучават 180 студенти.

Перспективите за представената днес програма са изключително добри, стана ясно от думите на директора на ПГЕЕ „Костантин Фотинов” Коста Папазов. Той уточни, че фирми, опериращи в ИТ сектора в Бургас са изявили желание да наемат при отлични условия всеки випусник на академията.

„Време е висшето образование да се обърне към средното, за да помогне на учениците да се ориентират при избора на професия. Развитието на ИТ сектора в Бургас върви с много бързи темпове и доказва колко са необходими кадрите в тази област. Нужни са, както ученици, завършващи 12-и клас, така и бакалаври и магистри”, каза от своя страна ректорът на университет „Проф.д-р Асен Златаров” доц.д-р Магдалена Миткова.

Тя подчерта, че приемът в ИТ специалностите в университет й се увеличава сериозно с всяка изминала година.

Висшето образование трябва да е в крачка с нуждите на бизнеса, защото ние трябва да работим в обществена полза”, допълни Миткова.

В категории: Бизнес


22
Коментара
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 8
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
22
Коментара по темата
22.
пмг
10.10.2017 13:41:01
0
8
Отидете в математическата гимназия, където учениците печелят медали по информатика от световни олимпиади и ги накарайте да останат в Бургас на работа. Няма по-добро място за изучаване на програмиране от там, имате го центъра. Само, че въпросът е- къде и какво можете да им предложите на тези млади хора, защото способните бягат.
21.
ИТ секторът говори
10.10.2017 13:16:56
0
8
Ходих на тоя курс на Софт Уни и да ви кажа, че идеята на това нещо е, ако не си виждал никога сорс код, да ти покажат какво е. Знания и опит не се трупат там, защото мероприятието е твърдо кратко и на елементарно ниво. Основното е да те зарибят да отидеш в София и да се запишеш на платените курсове на тази школа, защото това не е университет, това си е частна школа.
В Бургас няма софтуерни фирми. Има единични случи на търсене на програмисти за конкретни проекти и когато те приключат те освобождават. Затова и в повечето случаи не ти пускат ТД или търсят студенти.

Отвъд програмистите в ИТ сектора има и други специалисти- сервизни инженери, инсталатори, внедрители, продуктови специалисти, търговски консултанти, специалисти по сървъри, мрежи, сториджи, ERP системи- такива пък почти не се търсят в Бургас, може би само т.н отверткаджии по търговските фирми, заплатите им са доста под 1000 лв.

Като цяло този бизнес на 98% си е в София и останалите 2% в момента се поделят между Пловдив и Варна. Бургас е мнооооого дълбока провинция по отношение на ИТ бизнеса. Намеренията на общината са несериозни и несъстоятелни.
20.
аххахах
10.10.2017 01:29:00
0
6
20 коментара от 20 са негативни и аргументирани и статията веднага се махна, ФЛЕГМАНИ, правителство, община, бизнесъ... алоу продавачките се излъгаха ама ние кадърните програмисти не си подбиваме пазара.....измет
19.
ай сектир
10.10.2017 00:08:35
0
5
Бизнесът страдал от липса на кадри- няма по-голяма лъжа. Отиваш доказан специалист, с опит, със знания, с умения, оня ще му падне ченето и ти вика- 500-600 лв заплата. Тя и работата му дето ти я предлага му е толкова- никакво ниво, никакъв професионализъм. Видели те ИТ сектор в Бургас.
18.
22222
10.10.2017 00:01:25
0
4
В Бургас няма работа в този сектор. Има некакви фирми дето търсят програмисти само за правене на уеб сайтове и подобни глупости, но не плащат подобаващо и работата е безперспективна. Тука не идват никакви сериозни фирми. Не знам даже кой и къде ги търси тези кадри в Бургас?
17.
пак глупости
09.10.2017 23:59:11
0
6
„ИТ талантите” – за 25 младежи, които имат осигурено място да започнат работа, както и програмата на СофтУни"

Как не ви е срам да говорите такива глупости? Това със Софт уни са само едни презентации. Всеки път ти напомнят да си платиш за изпит, за да се запишеш в София на платените обучения. Или казано директно- хората си правят реклама тук, много е далеч от курс по програмиране. Обаче общината яхна вълната да си прави реклама на чужд гръб, без дори да знае, че това дори не е курс като курс.

В Бургас заплатите в този сектор са обидно ниски 600-800 лв. Кажете една фирма, която да търси квалифицирани кадри и да плаща подобаващо, че аман само от ревльовци, а като отидеш насреща няма нищо.
16.
а?
09.10.2017 23:52:32
0
11
1. В Бургас НЯМА нито една сериозна ИТ фирма. Този бизнес тук е на гаражно ниво, сведен до елементарни дейности, за които нито един квалифициран себеуважаващ се програмист няма да иска да работи. И заплатите са дори под средните за страната и много далеч от средните за ИТ бизнеса.
2. ИТ сектор не означава само програмисти, но виж 1.
3. В Бургас до преди 5-6-7 години все още можеха да се намерят изключително кадърни и квалифицирани ИТ кадри, които обаче избягаха от града, поради т.1.
4. Тези програми, центрове, академии и прочие са поредното биене на тъпаните и усвояване на едни пари, които не дават никакъв резултат. В България има доказани университети и средни училища, където се влиза с изпит и се излиза със знания, а не всеки сульо и пульо от Ямбол и Хасково да ми се прави на ИТ специалист, щото му дали някаква диплома, ей така.

И много ми е интересно за къде точно ще му дадат договор за работа на тоя ми ти "изучен ИТ специалист"? В коя точно бургаска ИТ фирма, че аз дето съм от бранша не мога да се сетя?
15.
ALF
09.10.2017 19:46:00
2
6
Електрото никога не е било даже техникум. Остава си с манталитета на СПТУ.
То така ако се става софтуерен инженер и приложен програмист. Както всичко и тук е въпрос "за едни пари".
Света вече преминава към "компютърни облаци" и интелектуален капитализъм.
14.
Милена
09.10.2017 18:10:45
1
8
Едва ли ще се случи нещо, справка- китайският влак.
13.
vchbjk
09.10.2017 18:01:49
0
15
Училище "Константин Фотинов" е популярно като "Електрото". Във въпросното училище "учат" хора (цигани и турци) които трудно могат да съставят просто изречение на български. Не знам какви ИТ науки могат да изучават и кои са тези фирми които ще вземат подобни "кадри". Истината е, че милата ни татковина се намира в демографска катастрофа. Делегираните бюджети поддържат подобни училища в будна кома имитирайки образователна система. Система която произвежда неграмотни и абсолютно несъстоятелни хора......Написаното в статията е една празна партийна пропаганда и не кореспондира с живият живот....Хубава вечер и наздраве!
12.
Smith
09.10.2017 17:56:31
0
10
Браво, алелуя! Сетили са се! Само и да знаеха, че от всяко дърво свирка и програмист не става... Тези, които са добри обикновено сами си намират къде да учат. А в металообработването не могат да намерят заварчици, щото подходящите за заварчици са звършили ВиШу и имат претенции като за програмисти!
11.
МОДЕРАТОРИТЕ
09.10.2017 17:29:01
0
14
Кое в изтрития коментар 5 е недоказуемо? Че кадърните Бургазлии отдавна напуснаха скапаното бетонно гето и ниското заплащане, или че от програмата ще се възползват придошлите пълчища от Сливен, Ямбол и Хасково "високо образовани" мозъци, или че само такива работят за 500 лева. Заради тях е такова и нивото на заплатите в Бургас.
10.
Като е истина
09.10.2017 16:53:20
0
8
Добре, да приемем че сте прави. Бихте ли пуснали имeната на фирмите тука нали са много добри? А за заплатата да не питам, а?
9.
GGP
09.10.2017 16:15:26
0
12
Манияка и д-р Флекс ще подадат ръка на младите. И онази ретро-булка с вафлите в косата Галето Василева. Те ще направят една част масони, друга - тамплиери. Останалите рапъри и командоси. И започват игра на стражари и апаши.

Изобщо, идеята е максимално да се навираме в очите на хората и участваме по проекти, но ползата да е нулева.

Благодаря!
8.
IT Сектор
09.10.2017 16:04:18
0
3
Оффффффф! :)
Общината продължава да се води по Онази стратегия. Да, ама нея само аз мога да я изпълня
7.
Фюрера
09.10.2017 15:43:19
2
4
На снимката има само един млад човек.
Ебаси. И какво ще оправят 80 човека?
Иска се масово кодиране и занаяти.
Иска се масово изучаване на финанси и предприемачество от първи клас!
Няма време за комунистически балами!
6.
И ловец съм,и it съм
09.10.2017 15:38:21
1
3
Чакалите пак започнаха да вият от дупките си...
5.
*********
09.10.2017 15:20:46
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
ахахха
09.10.2017 15:17:50
1
18
Да не говорим, че аз хубава и умна жена не съм чул да се оплаква от липса на кадри. Само псевдо-бизнеса се оплаква от липса на кадри. Аз Google и SAP не съм ги чул да се оплакват. Оплакват се мишоци къде искат кадърни хора за 1000лв заплата. Няма как да стане тоя номер.
3.
haha
09.10.2017 15:15:09
1
12
haha it v burgas, kudeto malkoto it firmi sa mega mizernicite.
2.
аххахаха
09.10.2017 15:11:49
3
24
Какво развитие ви гони?

И в момента има стотици ако не хиляди кадърни Бургазлии които искат да се върнат в Бургас и да работят тук, НО с трици мухи не се ловят.

Когато искат да ти дават 3 пъти по-малко пари отколкото получаваш в момента няма как да стане номера драги ми "БИЗНЕСМЕНЧЕТА".

В Бургас няма една кадърна фирма в момента, има един лаф - ако взимаш под 5к заплата никакъв програмист не си.

Аз следя обявите от 3 години и няма нищо, само сайтчета се правят. За сериозен софтуер на тези заплати не може да си говорим.

Има единици които си работят от вкъщи за хубави пари, но сериозен софтуер не се прави дистанционно, има малки изключения тип - да се докажеш в някоя фирма в София или в чужбина и чак тогава да се върнеш тук.

Един съвет за желаещите да си заслужат призванието - четете книги от чужди автори, следете големите имена в индустрията и много практика.

Докато "бизнесъ" в БС не разбере, че евтиното излиза скъпо всичко кадърно ще бяга в София, Варна или чужбина.
1.
*********
09.10.2017 15:03:04
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори