×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще стане със сградите, санирани с опасна топлоизолация


Какво ще стане със сградите, санирани с опасна топлоизолация
Блок 17 в бургаския кв. „Славейков” може да е опасен за живущите в него
06 Октомври 2017, Петък, 18:32 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Общините и строителите ще трябва да вземат мерки, обяви министър Николай Нанков


Строителите и общините ще трябва да предприемат мерки за осигуряване на пожарна безопасност на сградите, санирани с неподходящи топлоизолационни материали. Това стана ясно от отговор на регионалния министър Николай Нанков на парламентарно питане във връзка с държавната програма за „безплатно саниране”.

Депутатът от БСП Николай Тишев попита какви мерки ще се предприемат по повод несъответствието, открито при бл. 17 в бургаския жилищен комплекс „Славейков”. По признание на самия министър пред Би Ти Ви сградата е санирана с материал, който не отговаря на изискванията за негоримост.
Вината за това обаче е на фирмата-производител на изолационния материал, която е румънска, стана ясно от отговора на Нанков днес.

Съгласно наредбата за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар при влагането в даден строеж на топлоизолационни продукти те следва да бъдат придружени от декларация за експлоатационните показатели, в която да е посочен и класът по реакция на огън. Отговорност за достоверността на декларираното носи производителят на продукта, който го пуска на пазара, а не фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи, поради което не могат да й се налагат санкции и неустойки”, заяви Николай Нанков.

Той благодари за сигналите, получени от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС), във връзка с вероятността двама румънски производители да внасят материали, които не отговарят на декларирания клас за негоримост. 

Вследствие на тях материали са изпратени за изпитвания в лаборатории в Италия и Стара Загора.
Пробите от България показали проблеми с изолацията на единия от двата румънски производителя – тя не отговаряла на клас по реакция на огън „C”, а била клас „B”.
За нарушението са уведомени съответните органи в Румъния, както и Европейската комисия.


Взети са мерки от фирмата-производител.

Нанков изреди какви стъпки са направени от страна на министерството във връзка със скандала:
„След проведена среща с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи се предприеха следните мерки:
1. Да бъдат искани декларациите за топлоизолационните продукти, вложени на всеки един от обектите над 28 метра, финансирани по програмата.
2. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да обсъди и предложи механизъм, по който всяка от сградите, изпълнена с тези продукти, да бъде обследвана и да бъдат предписани допълнителни мерки за гарантиране безопасността на живущите.
Мерките ще бъдат указани за изпълнение на строителите там, където сградата не е приета, и на общините, в случай че договорът за строително-монтажни ремонтни дейности е приключил и сградата е въведена в експлоатация.

Мерките трябва да бъдат изпълнени в рамките на съществуващите договори или със средства от общините.
3. Да се сезира прокуратурата за пускането на пазара на продукт, придружен от декларация с невярно съдържание. Това, което в началото споменах, отговорността е на самия производител. При образуване на наказателно производство общини и изпълнители могат да се присъединят с граждански искове за нанесени материални щети.”

Николай Тишев попита конкретно кой ще покрие разходите за бл. 17 в „Славейков”.

От отговора на министър Нанков стана ясно, че вероятно това ще е общината
.  Той обаче повтори, че става дума за вид измама, отговорност за която следва да носи фирмата, произвела топлоизолациите.

Не че оневинявам общинските администрации, в случая общинската администрация в Бургас ; те са няколко случаите в България, знаете, отговаряйки преди две седмици на подобен въпрос в пленарна зала от Ваш колега. Нито оневинявам строителите – изпълнители на тези дейности, но наистина имаме декларирани характеристики на материал и при проверка се установяват неверни характеристики. Нито строителят, общинската администрация, кметът или строителният надзор могат да установят какви са характеристиките на съответния материал. Нито дори собственикът на жилище, който реши със собствени средства да си топлоизолира своята сграда. В случая наистина говорим за една недобросъвестна, да не я квалифицирам като търговска измама, практика, за която сме уведомили всички компетентни органи, включително и българската прокуратура”, заключи Нанков.

В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
18
Коментара по темата
18.
Бургас Райна Христова
07.10.2017 22:52:52
0
1
До 15. Да. Парите идват по гаранционно споразумение между Българска банка за развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа, но няма да се връщат.
17.
гейт
07.10.2017 17:17:53
0
1
блок-гейт! изолация-гейт! саниране-гейт!
16.
До 14
07.10.2017 15:16:17
2
5
То и аз искам така да се нагърбя с такива далавери,да правя за хората,а в същото време да грабя с пълни шепи милиони,някой милиарди.Какво точно се прави за хората малоумнико?Лоши пътища,лоша инфраструктура,лошо образование,лошо здравеопазване,никаква администрация,абе всичконе против човека.10г.Герб управляват,пари от Еврогейския съюз им се дават,16млрд.кредити се взеха лично от ББ и какво имаме ное от тази работа?Правили те,ти явно по-далече от Меден рудник не си ходил за да видиш къде са Европейците.Една Полша,миналата седмица се върнах от там,са 500г.напред от нас,а преди 25г.бяха по-зле нямаха какво да ядат.И там има спорове и неуредици в парламента,но има воля и се дава на хората работа,бизнес,посочиха среден пръст на Меркел и не допускат бежанци и живеят,та пеят.Герб са вредни за България интрябва да се прекрати шуробаджанашкото им управление за сметка на народа
15.
за тези като 14
07.10.2017 15:13:03
0
3
Първо парите не са от ЕС, а от банка - това значи че в един момент трябва да се върнат, или може да потрябват за друго.
Проблема е, че бедните хора като GABIMAN са съгласни да им вземат 100 лв. за да им върнат един подарък в много лъскава опаковка за 5 лв.
Защо си съгласен на 50% а не искаш 100% ?? Робе, ти си идеален..
Когато масата от хора са с подобно мислене, системата им винаги ще работи.
14.
GABIMAN
07.10.2017 13:43:01
10
1
това българите наистина не знаем какво искаме, значи Герб откраднали парите от санирането, ок сигурно са крали или вземали комисионни, но реално има нещо насреща може да е 50% от стойността но има нещо, направи се нещо реално за хората, а досега прз прехода какво се направи за обикновените хора - фалити на банки и вземане спестяванията на хората, наливане на милиарди в Белене, Южен поток и т.н. и насреща няма никой и всичко това е дело на бившето БКП - сега БСП, и тук разни платени клакьори пишат глупости, че Герб не са цвете за мирисане е ясно, но и че се прави нещо реално за народа пак е вярно
13.
ГРОБ
07.10.2017 13:14:49
0
5
Някои хора май не са гледали как изгоряха над 100 човека в Гренфел Тауър в Лондон...като гледам колко още потенциални факли се очертават..
А с тези 2-3млрд лв можеше да се осигури препитание за целия регион - не да бягат хората в чужбина..
12.
До 11
07.10.2017 12:43:12
0
4
Може,може,всичко може на територията на България.Санирането,си беше(и все още е)една от топ далаверите на Герб.Високи цени на материалите,само мангали работници и лошо качество на изпълнение,това е истината и разбира се от 2 млрд.за саниране Герб си прибират обратно поне половината за тях,ако не и 60-70%.17000лв.на апартамент се поагат,видимо се инвестират 5-6хил,надник на мангала и рестото в джоба.Е за това 2.8млн.българи,млади,умни,можещи се махнаха от този кенеф,в който го превърна Герб за 10г.Най-бедната държава в Европа,сърбетата след бомбандирането им от миротворците САЩ и всички санкции след това,са по-добре,а ни са в Нато,ни са в Европа ди ги виж.Срам е е от децата ми къде живееме
11.
Бургас Райна Христова
07.10.2017 11:42:12
1
3
Защо се използва стериопор за изолации, а не фибран. ЕU отпуска достатъчно средства за материали, а не да се използват некачествени. Закупува се трето качество, по фактура се изписва за първо и разликата..пак в нечий джоб. В България всичко се върши по този начин. Полага се некачествена асфалтова настилка и след една, две години асфалта се размеква.Няма контрол, има само мафия-,, куче влаче- диря няма''. Защо това не се получава в Германия? В България някой има интерес от това да прибира големи пари и всички си затварят очите. Има ли смисъл от коментар? Кучетата си лаят, керванът си върви. Може ли министърът да поясни на гражданите на Бургас защо с писмо N.../ 2017 спря приема за подаване документи за саниране, след като средствата по Програмата още не са изчерпани???
10.
Тъпунгер
07.10.2017 09:05:05
0
6
Стиропоргейт. Пак се ос,аха герберчетата.Каква е ползата от файдата като няма келепир.
9.
ЕДИН...
07.10.2017 08:01:17
1
10
Ако е клас "В" няма проблем, но тя е "Е", както и всички експандирани и екструдирани пенополистироли (EPS и XPS). В "НАРЕДБА № Із-1971 от 29 октомври 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар" са разписани изискванията за топлоизолациите на сгради, а тези за високи сгради(над 28 м.) са в отделен раздел. Румънците издават сертификати клас "В" и продават, но пък и става въпрос за графитния EPS(сив на цвят), който е с по добри качества от белия. На обекта естествено се слага от белия - по евтин е. Лошото е, че май няма сграда над 28 м., която да е направена с правилната изолация, а именно вата(каменна или стъклена - само тя отговаря на изискванията, но цената е малко по различна от EPS). След като другите фирми вносители на изолации ги усетиха, че издават неверни сертификати и раздухаха новината, в някои сгради направиха негорими ивици(от вата) през етаж, но това изискване е за сгради под 28 м., а за сгради над 28 м. цялата изолация трябва да е от вата. И през цялото това време къде спаха "независимият" надзор и ДНСК??? Няма да е зле да се види и каква изолация е писана по проект, и да се проверят договорите за авторски надзор към проектантите, ако изобщо има такива.
8.
gosho
07.10.2017 07:40:32
1
1
nai dobrata stiropor e na Maxim v komluka
7.
faktolog
07.10.2017 05:59:26
0
8
Няма такова животно "негорим пенополистирол" - елементарна химия. Статията е АЛАБАЛИЗЪМ. Истината е , че в някои кооперации ще се пекат мааалко по-бавно!
6.
Въпрос
07.10.2017 00:06:28
0
9
Тва значи ли, че Общината може да ми даде поръчка на мене да построя сграда. Аз да я направя само от морска пяна/стериопор и накрая да кажа, че производителя ми е продал бетон и итонг примерно, обаче понеже трябвало еди какви си документи, та производителя е виновен, а не аз че съм вложил ефтини и скапани материали. Такава селения и извращения само в България ги има.
Изпълнителя/Стройтел да не би да е бил с опрян пистолет като е купувал е румънските цигани материала?
5.
,,,,
06.10.2017 22:02:41
0
13
В Меден рудник на бл 111хвръкна вече парче от фибрана при една буря ,а и не знам как е приет ,като стоят и куките на скелето и колко други грозотии!?
4.
Ффф
06.10.2017 20:55:43
1
13
Всичко е зада се наложи само единия румънски производител. Да си вземат комисионните
3.
LILI
06.10.2017 20:34:52
0
7
Как Какво....шъ гръмнат собствениците .....
2.
опала
06.10.2017 20:14:30
0
17
цитат на деня "Недейте да задавате неудобни въпросчета -да не ви уволним " "За такива въпроси уволнявам " !
1.
Alo
06.10.2017 20:14:15
2
18
А ве Нанков,ти като адвокат ли се явяваш на стройтеля"който най вероятно е избран с конкурс".Той не знаел нищо???Или материалът е в пъти по евтин и т.н.Че има прости хора,ама чак пък толкова!!! Ееее няма ли да си ходите вече,начело с Готфадъра!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори