×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да се молиш да не ти открият колата или как бюрокрацията може да те подлуди


Да се молиш да не ти открият колата или как бюрокрацията може да те подлуди
Прокуратура, КАТ и застрахователи създават куп проблеми при евентуално изчезване на колата ви
06 Октомври 2017, Петък, 06:19 ч.
Източник: capital.bg

Собствениците на откраднати автомобили, които впоследствие бъдат открити, не могат да ги ползват 18 месеца поради лоша комуникация между правоохранителните институции

Кражбата на автомобил е едно от най-неприятните неща, които може да се случи на собственика му. Но процесът по връщането му може да се окаже още по-противно преживяване. Или поне това показват историите на Антон и други потърпевши, чиито коли са незаконно отнети, но бързо намерени. Те са показателни за липсата на координация между институциите, които костват много време и пари на данъкоплатците.

Каква е процедурата?

Когато съобщите на полицията, че колата ви я няма, се образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ако до два месеца колата не бъде открита, прокуратурата издава постановление, с което спира делото, тъй като деецът не може да бъде открит. Именно с този документ се отива при застрахователя, който има 15 работни дни, за да изплати обезщетението. В случай че колата е намерена след приключване на делото и след като е платена щетата, возилото се прехвърля на застрахователя. Обикновено полиците за новите коли включват монтиране на проследяващо устройство, което обаче сравнително лесно може да бъде заглушено от крадците.

Началото на мъките

Ситуацията обаче става различна при намиране на автомобила, преди делото да е спряно от прокуратурата. В този случай е твърде вероятно колата да бъде намерена в друг град, както е при Антон с новата му кола. "След намирането започна спор между двете прокуратури коя да поеме случая. В крайна сметка той трябваше да бъде решен от Върховната касационна прокуратура, което отне пет месеца", разказва той. Според решението случаят се поема от прокуратурата на града, където е регистрацията на колата, и е разпоредено тя да бъде превозена от населеното място, в което е намерена към това, в което е регистрирана. Освен това трябва да бъде оставена на отговорно пазене на паркинга на полицията. "От прокуратурата ми казаха, че нямат бюджет за превоз и аз трябваше да го направя с платформа за моя сметка за разстояние от 200 км, като поне се разбрахме застрахователя да поеме част от разходите", казва Антон.

Повтарящи се експертизи

Положението става още по-сложно, ако колата е с пренабити номера на рамата. За да установи дали това наистина е търсената кола, прокуратурата назначава експертиза, която да устави кои номера са пренабити и дали са налични тези, които производителят е разположил и на тайни места. Провеждането на тази експертиза и произнасянето на прокурора отнема още четири месеца. "Така над година след изчезването на колата тя беше вече при мен", казва Антон.

Не всичко обаче свършва дотук - сега колата трябва да бъде отново регистрирана. Преди да стане това обаче, "Пътна полиция" държи да извърши самостоятелна експертиза, въпреки че такава вече има от прокуратурата. Експертизата на КАТ не включва сътрудничество с производителя и отнема нови четири месеца. За да може собственикът да доказва занапред, че колата е наистина негова и не я е откраднал, КАТ му дава хартиено талонче, което стои неизменно при другите документи на колата. То обаче е изписано на ръка, без да е преведено на чужд език, което може да създаде потенциален проблем при излизане в чужбина.

И краят им

Така година и половина след изчезването автомобилът може да се ползва от Антон. Какви са финансовите му загуби обаче? "През този период тя загуби 18% от стойността си, но аз нямах възможност да я управлявам - щета, за която никой не ме обезщетява", казва той. Второ, собственикът няма нито собствена кола, нито обезщетение и трябва или да купи нова, или да ходи пеша. Трето, намерената кола не може да се застрахова и трябва задължително да се държи на сигурен платен паркинг, за да не бъде отново открадната. Четвърто, независимо от ситуацията потребителят е задължен да плати данък към общината. Единственият механизъм, по който той може да бъде освободен от това задължение, е колата да бъде дерегистрирана от КАТ. Но това не може да стане, ако табелите са свалени и откраднати. Риск има и експертизата на КАТ, която не се основава на практика на производител, да постанови, че намерената кола с пренабити номера не е издирваната. В такъв случай, дори и да има решение на прокуратурата, собственикът няма да може да я регистрира. Поне един "късмет", с който Антон се е разминал.

Неофициално от МВР коментираха, че процедурите действително са такива заради липса на координация и синхрон между институциите, но уви, няма какво да се направи. За собствениците на автомобили остава да се молят и надяват, че колата им няма да бъде открадната, или в най-добрия случай, ако това се случи - да си получат застраховката, вместо колата им да бъде намерена.

Как каското да не се превърне в кошмар

Над 45 млн. лв. плащат всеки месец собствениците на автомобили в България, за да ги застраховат не само от издраскване, но и от кражба. Добре е да се имат предвид няколко неща, за да не се превърне кражбата в още по-голям кошмар.

При сключването на договор за "Каско" е задължително колата да бъде снимана, за да е валидна застраховката. Това важи за всеки едногодишен договор, но не е задължително условие при пълна щета или липса на колата! В случай че колата изчезне, трябва да бъде спазен срокът от 24 часа събитието да бъде съобщено на застрахователите. След това на компанията трябва да се предоставят всички документи – договора за застраховката, двата талона за регистрацията на автомобила, 2-та ключа, както и удостоверението от полицията, че колата е обявена за издирване. Тук има практика някои застрахователи да потърсят начин да откажат плащане.

Да ги съдя ли ?

Много често се случва т.нар. малък талон да бъде в колата, когато тя е задигната, така че той не може да бъде представен. Поради това някои застрахователи може да поискат да намалят сумата, дължима за обезщетение, или напълно да откажат неговото изплащане. "Това продължава да се случва от години, въпреки че има практика на Върховния касационен съд подобни действия от страна на застрахователите да се приемат за недопустими", коментира за "Капитал" Деян Николов, адвокат по застрахователно право. Логиката е, че оставянето на талона в колата не увеличава риска от настъпване на застрахователно събитие. Подобна е ситуацията и с други фактори, като липсата на допълнителна алармена система например. Според новия Кодекс на застраховането, щом застрахователят е подписал полицата след първоначалния оглед, значи той е напълно запознат с характеристиките на автомобила. Според адвокат Николов в 80% от случаите застрахованите лица печелят подобни дела. Разходите за такова дело обикновено са около 800 - 1600 лв., като в повечето случаи впоследствие се покриват от застрахователната компания, като на интернет страниците на районите съдилища могат да се намерят много подобни решения.

Амортизиране на стойността

Трябва също така да се има предвид, че определянето на стойността на обезщетението се прави към датата на изчезване на автомобила. Тоест дължимото обезщетение да е равно на размера на вредата към датата на изчезването на колата. Има случаи, при които застрахователят може да подведе собственика на автомобила, като се съгласи да сключи застраховка с цена на колата над пазарната, за да получи по-висока полица. В случай на изчезване на автомобила обаче практиката показва, че за определяне на обезщетението се взема отново пазарната цена. Според промените в Кодекса на застраховането компаниите би трябвало да дават възможност на клиентите си да избират стойността на колата и да се договорят за фиксирана стойност в случай на застрахователно събитие. Реално такава практика обаче все още отсъства.

При възникване на съдебен спор съдът обикновено назначава експертиза от вещо лице, като практика е то да вземе средната цена на обявите за подобни автомобили към датата на изчезването. Ако при сключването на застраховката е взета реална пазарна цена, трябва да се има предвид, че средногодишната амортизация на колата е 10%. Изключение правят новите автомобили, при които стойността се понижава по-бързо.

Практиката е колата да се издирва два месеца, след които с удостоверение от прокуратурата, че производството е прекратено и колата не е намерена, тя се обявява за пълна щета. След представянето на този документ застрахователят трябва да изплати обезщетението в 15-дневен срок. Максималният срок, независимо от представените документи, е половин година.

В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 0
Флагман.БГ Вдигат паметник на гларуса във Варна Вдигат паметник на гларуса във Варна 23/05/2024, Четвъртък 16:54 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша Скандалът започна, след като преди дни собственикът им обяви, че и последният работещ доскоро лифт на Витоша- Симеоновският, окончателно спира работа Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стана ясно кой е самоубиецът, скочил от Моста в Бургас Стойчо Ст. решил да сложи край на живота си  Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Спорът се разрази около приватизационния договор с “Витоша ски”
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори