×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В БСП са наследниците на старите комунисти, а в ГЕРБ – на обслужващия им персонал


В БСП са наследниците на старите комунисти, а в ГЕРБ – на обслужващия им персонал
Народът има огромна търпимост към Бойко Борисов – явно си иска още един бай Тошо за още 35 години, смята Емануил Йорданов
11 Септември 2017, Понеделник, 11:03 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Имаме абсурдна конструкция на прокуратурата, при която нищо добро не може да се очаква, казва бившият министър на вътрешните работи

Емануил Йорданов е на 57 г. Бивш министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов и ексдепутат в 38-ото Народно събрание. В момента работи като адвокат.

- Г-н Йорданов, стана ясно, че отвлеченият Адриан Златков е освободен срещу откуп. Но нормално ли е в страна-членка на ЕС да има такъв тип престъпления?
- Във всички държави има подобни престъпления. Според мен проблемът в България по-скоро е в пропагандата, защото преди години всички си спомняме как бяха заловени няколко души, които изглежда бяха част от група, създадена за извършване на подобни престъпления. И тогава се разрази едва ли не ураган от хвалби, че сме приключили с този вид престъпност и тя никога повече няма да се появи. А в действителност така биха могли да говорят само хора, които очевидно не са наясно с темата. Няма вид престъпност, която да е ликвидирана като цяло. Въпросът е какъв е обемът. Така че и в бъдеще може да се очаква извършването на подобни престъпления. Въпросът е да не се допускат крайности, каквито имаше в случая с „Наглите“.

- Казвате, че и в други държави в ЕС има отвличания?
- Естествено, че има. Имало е в предишни години. В последно време не си спомням, но това не означава, че там нещата са приключили изцяло, защото в другите държави има и по-различна култура на охраняване на собствените интереси от страна на хората.

- Актуална е темата за корупцията по високите етажи на властта. Законопроектите на БСП и ГЕРБ удачни ли са и биха ли създали основата за истинска борба с корупцията?
- Това, което в момента се прави, ми напомня начина, по който някога беше създадена ДАНС. Никакъв анализ на извършеното до момента, никакво обсъждане на проектозаконите. Спомняте си, че ДАНС беше създадена в един изключително кратък срок. Удари се тъпанът, че именно тази агенция щяла да прекрати корупцията по върховете на властта и в крайна сметка не се получи. Тук имаме идея за механично обединяване на различни държавни органи или части от тях, чиято дейност обаче не е анализирана. Никой до този момент не е виждал оценка на дейността на един или друг орган. Да не говорим, че и към момента съществува един закон за отнемане на незаконно придобито имущество. Анализ на приложението на този закон също не се е виждал. Така че би трябвало тези неща да се изясняват и на базата на тях да се направят някакви изводи и да се работи много по-сериозно. Иначе всичко останало ми прилича на една гола пропаганда и отново тъга по румънския модел, който очевидно не е за подражание.

- Румънският модел не е за подражание?
- Определено! В Румъния се работи кампанийно, пренебрегва се идеята за събиране на доказателства и разкриване на обективната истина по конкретен случай. На практика просто трябва петилетката да се изпълни в съкратени срокове и да бъдат задържани министри.

- Там обаче политици и министри влизат в затвора, а при нас това не се случва. Това не е ли съществена разлика?
- Това е съществена разлика, само че ако бъде осъден един човек без доказателства, това носи не по-малка вреда на правоохранителната дейност, отколкото това да се разхождат на свобода хора, извършвали множество престъпления.

- А Вие защо мислите, че това са невинни хора, осъдени без доказателства?
- Не мисля, имал съм възможност да видя конкретни документи, които идват от Румъния. Участвал съм в дела за изпълнение на европейски заповеди за арест, издавани в Румъния. И в тези дела съм виждал, че по тези дела се работи по безобразен начин.

- В същото време обаче не сме чули някой да е осъдил румънската държава в Страсбург, което обективно би показало, че наистина има безобразия. Или може би не знаем за такива случаи?
- Не знаем. Не съм се интересувал от такива неща, не ми се е налагало. Мисля, че не е проблем да се събере информация по въпроса.

- Бойко Борисов наскоро сърдито каза пред Министерския съвет, че му пришиват Пеевски. Според Вас обаче доколко тясна е връзката между двамата?
- Трудно ми е да кажа каква е връзката между тях. Но примерно, като ми задавате въпроса, си припомням един случай от недалечното минало и първия мандат на ГЕРБ, когато в кабинета на министъра на вътрешните работи се провежда среща между министъра, Пеевски и главния прокурор – един формат, който е малко трудно обясним.

- Това, което се случи в „Дунарит”, не е ли поредното доказателство за връзката между Борисов и Пеевски?
- Не съм запознат в детайли със случая, но беглата информация, която имам, ме кара да мисля, че това е поредното проявление на неграмотно изпълнение на служебни задължения.

- Или на някаква поръчка може би?
- Ами двете неща не се изключват.

- А някои наричат триото Борисов-Цацаров-Пеевски тримата шишковци. Всъщност това ли е триумвиратът, който управлява държавата?
- Струва ми се, че в България нещата са много объркани. И въпросът – кой управлява държавата, едва ли има еднозначен отговор.

- След „Мишо Бирата” – случай, при който Бойко Борисов като премиер осуети проверка за незаконна бира, как е възможно той отново да е на власт и да няма обвинение? Какво е Вашето обяснение?
- Обяснението е просто – неуважение към закона, лошо функциониране на множество държавни органи и една огромна  търпимост от страна на народа. След като търпяхме бай Тошо 35 години, очевидно народът си иска още един бай Тошо за още толкова.

- Прокуратурата по закон и по Конституция е абсолютно независима и безконтролна, обаче тя винаги действа в услуга на изпълнителната власт. Защо се получава това?
- Една лоша конструкция на съдебната власт бе заложена още в Конституцията. Според мен е нормално прокуратурата да е в изпълнителната власт, а главният прокурор да е министър на правосъдието, при което върху дейността на главния прокурор ще има парламентарен контрол, ще има прозрачност. А не както е сега – ако някой зададе неудобен въпрос на главния прокурор , той да казва: Бъдете сигурни, че мога да се отбранявам, а след това, ако трябва – и да атакувам.

- Ако главният прокурор е в изпълнителната власт, как ще разследва министри примерно?
- Ще ги разследва съвсем нормално, защото на практика в момента прокуратурата е господар на досъдебното производство, но множество действия се извършват в рамките на МВР, което е част от изпълнителната власт. Освен това, когато мандатът на главния прокурор е равен с този на правителството, ако един главен прокурор, воден от политически съображения, „проспи” един или друг случай, в следващия мандат няма да има някакви пречки за една нормална работа по същия случай.

- Но има опасност винаги да се преследва опозицията.
- Не, с течение на годините ще се създаде една нормална институционална култура, но, за да се направи това нещо, трябва да бъдат положени някакви основи. Ние имаме една абсурдна конструкция на прокуратурата, при която нищо добро не може да се очаква.

- БСП и Корнелия Нинова могат ли да са истинска алтернатива на днешната власт, каквито претенции има тя?
- Поне на този момент ми е трудно да направя извод, че БСП е някаква алтернатива на тази власт. Винаги съм мислел, че в момента си противостоят два различни вида комунистически партии, тъй като в БСП са наследниците на старите комунисти, а в ГЕРБ са наследниците на обслужващия персонал на старите комунисти. А крушата не пада по-далече от дървото.

- Много важен въпрос – тази седмица ще изберат новите 11 члена на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Говори се, че вече е договорено отново задкулисно поквотно разпределение (4-3-2-2 – за ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП). Имате ли наблюдение?
- Доколкото познавам този вид дейност, осъществявана в парламента, си мисля, че парламентарната квота вече е избрана. Остава само да се оформи протоколът и хората да бъдат уведомени.

- И отново нищо добро да не очакваме от съдебната власт по-нататък?
- При този начин на действие – не. Обърнете внимание, че в действащото Народно събрание има един единствен действащ юрист, чието име говори нещо на гилдията и това е Явор Нотев. При това положение какво да очакваме? Съдебна реформа не се прави от хора, които са минавали с трамвай покрай Съдебната палата.

В категории: Темида , Политика


7
Коментара по темата
7.
Петър
14.09.2017 07:08:15
0
0
Ако трябваше и да мисля, ти какво ще правиш бе разбирач? Като минаваш клекнал, и си мислиш че го навираш където трябва ли?
6.
до 5 ПЕШЕХОДЕЦ
12.09.2017 11:14:00
0
0
МИНАЛ СИ ПЕШ ПОКРАИ СЪДЕБНАТА ПАЛАТА И МИСЛИШ ЧЕ РАЗБИРАШ ОТ ПРАВО
5.
Петър
11.09.2017 20:23:43
0
1
До 1, ако те осъдят, а си невинен не можеш да осъдиш съдията, а Държавата!
4.
gradski
11.09.2017 17:58:19
2
0
А модерните десни на кандидат комунистите, които са чакали да бъдат приети в партията майка....
3.
FREE BULGARIA
11.09.2017 17:18:28
2
0
От както се върнах от Хондурас,съм най якият.....
2.
Стар комуняга - престъпник
11.09.2017 16:37:10
4
7
Всичко си е точно така, но какво да се прави - "Прост народ - слаба държава".
На кървавия ден 9-ти септември комунистите избиха повечето от читавите хора и останаха нагаждачите и мънкащата паплач, която си върти главата встрани, когато трябва вземе отношение относно поредното безобразие.
Тоя народец си отива бавно и полека, поел по червената пътека.
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ!
1.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
11.09.2017 15:40:23
1
8
Да, в Румъния е кампанийно, а при нас обективно... Хахахаха, скрий се някъде...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори